Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.04.2018.
21:55
N1, Insajder A

Vučić za Insajder: Zadovoljan sam, Er Srbija je bolja od JAT

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanje novinara Insajdera, rekao je da smatra da je Er Srbija neuporedivo bolji prevoznik od JAT-a, da je u tom smislu zadovoljan, ali da on ne može da kaže da li će Etihad ostati partner u Er Srbiji. Čak i u tom slučaju će, tvrdi predsednik Srbije, Er Srbija opstati i biće jača kompanija od JAT.

Tanjug
Aleksadnar Vučić: JAT je propao

Za predsednika Srbije neumesno je porediti nekadašnji JAT i Er Srbiju – nacionalnog avioprevoznika u kojem država ima 51 odsto vlasništva, a kompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 49 odsto.

Međutim, kada je Etihad 2013. godine najavio ulaganje u Srbiju bila je to najbrže rastuća kompanija u Ervopi. U međuvremenu se pokazalo da taj ubrzani rast nije održiv i od svih kompanija koje je Etihad kupio, za sada je zadržao vlasništvo još samo u Srbiji.

Insajder: S obzirom na to da je u toku emitovanje serijala Insajdera o poslovanju Er Srbije, ne znam da li pratite, ali me zanima, iz današnje perspektive, s obzirom na sve što se desilo sa Etihadom na globalnom nivou, da li je to dobar ugovor za Srbiju i za JAT?

- Ja mogu da govorim iz perspektive iz onog vremena, a mogu i danas. JAT je propao, bio je uništen i svi koji govore danas, u tome su učestvovali - u uništenju JAT-a. Er Srbija je neuporedivo bolji prevoznik nego što je bio JAT. Neuporedivo bolji za putnike, za naše građane... To pokazuje i udvostručen je broj putnika, to pokazuju neuporedivo bolji rezultati. Da li možete na liniji za Njujork da zarađujete pare - pa ne možete, to ćete moći za godinu ili dve - dakle kada prođe četiri ili pet godina, ali je to važno za brendiranje važne zemlje, za brendiradnje vaše aviokompanije. I u tom smislu sam vrlo zadovoljan. Voleo bih kada Etihad ne bi napuštao Er Srbiju i nadam se da neće - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U prve dve epizode serijala Insajder prikazani su primeri zbog kojih se i dalje postavlja pitanje da li je partnerstvo sa Etihadom bilo dobro za JAT i Srbiju. U ovom poslu najmanje je sporno to što je država preuzela dugove nekadašnjeg JAT. Međutim, kako je otkriveno, u procesu nastanka Er Srbije kompaniju su vodili kadrovi Etihada, a troškove plaćala Srbija.

Tada je i sklopljen i ugovor o iznajmljivanju aviona sa posadom koji je, kako su otkrili novinari Insajdera, iznajmljen od Etihada i plaćen je za osam meseci čak 10,4 miliona dolara. Er Srbija se obavezala da će iznajmljeni avion od Etihada leteti 415 sati mesečno i da će plaćati po fiksnoj ceni 3,137 dolara po satu letenja. Dotadašnja praksa svuda u svetu pokazala je, međutim, da se iznajmljivanje aviona sa posadom nikada ne uzima na tako veliki broj sati mesečno.

- Kad uzimate vet liz - vi uzimate vet liz u najnepovoljnijoj varijanti na 250 sati garantovanih mesečno, a preko toga, obično je taj optimum 150 do 200, a preko tih 250 sati ako naletite više, znači još tih 150 sati, vaša cena ide dole. To je jedan od elemenata koji se meni ne sviđa u tom ugovor - kaže Velibor Slavuj, izvršni direktor za saobraćaj JAT-a (maj 2013 – septembar 2013).

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online