Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.04.2018.
11:11
Vestionline A

Zašto premijer Belgije dolazi u Srbiju?

Belgijski premijer Šarl Mišel je izjavio da dolazi u Beograd da ohrabri srpske vlasti da sprovode reforme na putu evrointegracija.

EPA/Julien Warnand
Premijer Belgije Šarl Mišel

Belgija priznala Kosovo, ali...

Kako je dodao, ne samo zbog ulaska u Evropsku uniju, već i na dobrobit svojih građana.

Mišel je, uoči sutrašnje posete, rekao da Srbija mora nastaviti da unapređuje vladavinu prava, što obuhvata i slobodu medija, da bi napredovala ka članstvu u EU, ali i zbog ekonomskog rasta i privlačenja novih investicija. 

Belgijski premijer je rekao da je njegova zemlja priznala nezavisnost Kosova, ali da želi da dublje razume pozicije Srbije i da razgovara o tome kako se dve strane mogu približiti normalizaciji. 

Mišel je rekao da će sa srpskim zvaničnicima, pre svega predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, razgovarati i o regionu "zato što je Srbija očigledno ključni igrač koji može umnogome doprineti postizanju trajnog mira, stabilnosti i napretku". 

Šef belgijske vlade je rekao da njegova zemlja podržava Berlinski proces i pridaje veliku važnost njegovom uspehu, kao i da je spremna da doprinese nastavku, sledećoj konferenciji, u julu u Londonu, koja će se takođe baviti pitanjem regionalnog pomirenja. 

Ako Srbija želi da napreduje...

Na pitanje šta je najteži deo u približavanju Srbije EU, Mišel je rekao da je to "održivo i metodično" postepeno usvajanje i sprovođenje pravnih tekovina akumuliranih od potpisivanja Rimskog sporazuma 1957, uz stalnu podršku Evropske komisije i zemalja članica. 

Mišel je rekao da su osnova budućeg proširenja EU vladavina prava i temeljna prava, kao suštinske vrednosti na kojima je izgrađena EU. 

- Ako Srbija želi da napreduje, moraće da ispuni merila postavljena u poglavljima 23 i 24, uključujući očigledno i ona vezana za nezavisnost pravosuđa i slobodu medija. Mislim da nema nedoumica oko toga. Neodvojivi deo svake demokratije je medijski pejsaž u kojem mediji mogu da rade slobodno i odgovorno, dopuštajući raznovrsnost različitih pogleda ali uz poštovanje ljudskog dostojanstva i bez pribegavanja zastrašivanju, govoru mržnje ili klevetama - rekao je on.

Mišel je rekao da su najveće prepreke za više belgijskih investicija u Srbiji to što su "mala i srednja preduzeća često suočena s nedostakom ravnopravnih uslova, a posebno zbog odstustva zakonske izvesnosti što je deo manjkavosti na širem planu vladavine zakona koja je ključna za ekonomski rast". 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online