Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.04.2018.
00:11
Lj. Ivanović - Vesti A

Sa Srbijom igra mačke i miša

Evropska komisija (EK) u izveštaju o reformama na Zapadnom Balkanu ocenila je da je Srbija ostvarila napredak u pregovorima o članstvu s EU, ali da će sveukupni ritam procesa pristupanja zavisiti posebno od promena na polju vladavine prava i normalizacije odnosa s Kosovom.

EPA/LUDOVIC MARIN / POOL
Stop za nove članice: Emauel Makron

Uprkos ovom mlakom izveštaju, kojeg će svako moći da čita kako želi, francuski predsednik Emanuel Makron celom regionu je zalupio vrata rečima da je EU nespremna za nove članice.
U izveštaju EK se navodi da je ostvaren izvestan napredak u vladavini zakona, ali da će "Srbija morati da ojača napore i pruži opipljivije rezultate, naročito kad je reč o uslovima za slobodu izražavanja".

Ugušeni mediji

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija zadovoljna izveštajem EK jer daje osnovu za otvaranje novih poglavlja, dok je šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao da je izveštaj ohrabrenje srpskim vlastima da zemlju vode odlučnije.
- Nema napretka u slobodi izražavanja, jer je sloboda izražavanja jedna od osnovnih vrednosti EU - rekao je Fabrici, a Joksimovićeva je kazala da "ima aktivnosti, ali nema napretka".

Takođe se stavlja do znanja da je nužno da vlasti u Beogradu "ojačaju nezavisnost i efikasnost pravosudnog sistema" i "ostvare održiv napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala". U dokumentu EK navodi se i da "Srbija treba da produbi angažovanje u dijalogu s Kosovom".

Zarobljene države

Podsetimo, izveštaj koji je EK poslala 6. februara Evropskom parlamentu (EP) daleko je oštriji. Tada se o Srbiji govorilo u paketu sa ostalim zemljama kandidatima za članstvo u EU. Na četvrtoj strani rezimea navodilo se doslovno: "Danas zemlje regiona pokazuju jasne elemente zarobljene države, uključujući i veze sa organizovanim kriminalom i korupcijom na svim nivoima vlasti i administracije, a postoji i veliko preplitanje javnih i privatnih interesa. Sve ovo pothranjuje osećaj nekažnjivosti i nejednakosti. Prisutno je i široko uplitanje u kontrolu medija".

BiH ide unazad

EK je saopštila da su u BiH tokom 2017. "sporo sprovođene prioritetne evropske reforme čiji je cilj hvatanje ukoštac s duboko ukorenjenim strukturalnim problemima koji unazađuju razvoj te zemlje" zaključuje se u izveštaju. Preporučeno otvaranje pregovora s Makedonijom i Albanijom, a Crnoj Gori je poručeno da je ključan napredak u vladavini prava i slobodi medija.

Taj izveštaj na rubu diplomatske komunikacije prošao je relativno tiho u medijima u regionu. Ali sada je hladan tuš za Zapadni Balkan stigao direktno od Emanuela Makrona. Francuski predsednik je 17. aprila držao govor u EP u Strazburu u kojem se osvrnuo i na region.

Tumbanje i u Strazburu

Britanski poslanici napuštaju dogodine Evropski parlament. Time će se broj poslanika smanjiti sa 751 na 704. Naime, 46 od 73 mesta (koliko Britanija kvotom ima u EP) biće rezervisano za buduće članice, dok će preostalih 27 mesta podeliti 14 članica EU koje su sada nesrazmerno malo zastupljene u Strazburu.

Strah od Turske i Rusije

- Podržaću proširenje nakon reforme već postojeće EU. Ja ne želim Balkan koji se kreće prema Turskoj ili Rusiji. Ali ne želim ni da Evropa, koja već funkcioniše sa teškoćama sa 28 članica, a uskoro sa 27 (posle izlaska Britanije iduće godine), odluči da možemo da galopiramo sa 30 ili 32 članice po istim principima - rekao je Makron.

Premestivši se u poslaničku klupu Markon je slušao jednako oštar odgovor predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera:
- Želim da upozorim na moguće dramatične posledice zatvaranja vrata zemljama jugoistočne Evrope. Želim da stalno imamo na umu sudbinu ljudi na Balkanu kojima smo ponudili evropsku perspektivu još 2003. godine u Solunu. Ako se ne otvorimo prema zemljama tog veoma komplikovanog i tragičnog regiona i ne otvorimo perspektivu, videćemo kako se rat vraća na to područje - odgovorio je Junker.

Zamajavanje od 2003. godine

Iako rokovi ne postoje, neformalno se omaklo komesaru za proširenje EU Johanesu Hanu da bi prva nova članica mogla da bude primljena 2025. godine. Kasnije je Han pod medijskim pritiskom pojasnio da rokova nema, nego da je samo izrazio nadu.

Od Samita u Solunu 2003. godine EU se proširivala u tri navrata. Prvo je 2004. ušlo 10 istočnoevropskih zemalja u člansto, a od bivših jugoslovenskih republika Slovenija. Tri godine kasnije ušle su Rumunija i Bugarska, a poslednja primljena zemlja je Hrvatska, koja je punopravna članica postala 2011.

U međuvremenu je Velika Britanija krenula u suprotnom smeru, pa su građani na referendumu 2016. godine tesnom većinom izglasali napuštanje bloka. Pregovori o razvodu još traju, a rok za izlazak je kraj marta iduće godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online