Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.04.2018.
15:11
Vestionline A

Kukan o izveštaju EK za Srbiju: Brže u poglavlja, ali bez prečice

Srbija će "dobiti podršku za još brže otvaranje i zatvaranje pristupnih poglavlja, ali uz ispunjavanje svih kriterijuma i bez ikakvih prečica", rekao je član Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Eduard Kukan uoči sutrašnjeg objavljivanja Izveštaja EK o napretku Srbije i drugih zemalja kandidata.

pixabay.com
Napredak Srbije na EU putu zavisi od reformi i od normalizacije odnosa sa Kosovom

Evropska komisija je još prošle godine dodelila pohvalnu etiketu "lidera" u procesu evrointegracija Srbiji i Crnoj Gori, jedinim zemljama sa Zapadnog Balkana koje su uključene u pristupne pregovore s EU.

- Jasno je da će ove zemlje dobiti podršku za još brže otvaranje i zatvaranje pristupnih poglavlja, ali uz ispunjavanje svih kriterijuma i bez ikakvih prečica - ukazao je Kukan.

Dojče vele navodi da je takođe jasno da će se jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji deo izveštaja Evropske komsije o Srbiji odnositi na proces normalizacije odnosa sa Kosovom.

Navodi se da je, iako iz Evropske službe za spoljne poslove poručuju da u tom procesu ima napretka, očigledan i zastoj kada je reč o implemetaciji već postignutih dogovora, ali i ukupnoj normalizaciji odnosa dve strane.

Dojče vele navodi da će Evropska komisija i u ovom izveštaju podsetiti Srbiju da njen napredak na EU putu zavisi kako od reformi u zemlji tako i od normalizacije odnosa sa Kosovom i primene svih postignutih sporazuma, na prvom mestu sporazuma o eneregetici.

Prema Dojče veleu, u Briselu svakako primećuju da varnice koje i dalje, svako malo, izbijaju između Beograda i Priština predstavljaju pretnju za stabilnost čitavog regiona i krše jedan od osnovnih zahteva EU u procesu proširenja, a to su dobrosusedski odnosi i rešavanje bilateralnih sporova.

Navodi se, da se i pored dobrih ocena koje je dobijala za svoju ekonomsku reformu i pozitivnu ulogu u regionalnim odnosima, Srbija i ovoga puta suočava sa kritikama kad su u pitanju reforme u oblasti pravosuđa, borbe protv korupcije i organizovanog kriminala i slobode izražavanja.

Dojče vele navodi da su sve to bolne tačke čitavog regiona i to od samog početka evrointegracionog procesa regiona.

- Postoji stagnacija ili čak nazadovanje demokratije u regionu. Razlikuje se od zemlje do zemlje ali opšte stanje nije dobro. Vladavina prava, transprentnost u javnim poslovima, saradnja civilnog društva i državnih institucija - sve se to mora poboljšati. A sloboda medija i tretiranje medija od strane vlasti predstavljaju jedan od najznačajnijih problema na Zapadnom Balkanu - naveo je Kukan.

Prema rečima Kukana, ni Kosovo ne bi trebalo da se u ovogodišnjem izveštaju nada pozitivnom stavu Evropske komisije.

Dojče vele navodi da je normalizacija odnosa sa Srbijom u stagnaciji uz povremene eskalacije i tenzije sa obe strane, a da Evropska komisija od prištinskih vlasti traži da se više angažuju u dijalogu sa Beogradom i primene sve postignute sporazume na prvom mestu sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

- Smatram da ovaj izveštaj neće doneti mnogo ohrabrenja za Kosovo jer su mogli mnogo više da urade. Koliko im je samo vremena trebalo da u parlamentu glasaju za demarkaciju granice sa Crnom Gorom? To je dokaz da stvari na Kosovu ne funkcionišu kako bi trebalo. Očekujem dosta oštrih preporuka u izveštaju o tome kako i šta da poprave na svom daljem evropskom putu - ocenio je Kukan.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online