Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.04.2018.
00:22
D. Dekić - Vesti A

Kosovo odjeknulo s Hristovog groba

Pravoslavnim svetom iz Jerusalima se prolomila pesma o Kosovu koju je stotine hodočasnika iz srpskih zemalja otpevalo ispred hrama Vaskrsenja Hristovog (crkve Svetog groba) na Golgoti.

EPA/Abir Sultan (view Portfolio)
Čudo: Vernici s Blagodatim ognjem

"Srbadija kliče cela: ne damo te Kosovo, to je naše uvek bilo, od davnina ostalo. Oj Kosovo, Kosovo, zemljo moja voljena, zemljo slavnih vitezova Lazara i Miloša", stihovi su koje su potresno i gromko, srpski, pevali vernici s krstovima u rukama, a mnogi među njima mahali su barjacima. Sevali su blicevi, uključene su odmah video kamere mobilnih telefona, a sve su pomalo zbunjeno pratili pravoslavni vernici drugih naroda koji su već doprli do ulaza hrama.

Hiljade vernika iz raznih zemalja okupilo se da dočeka silazak Blagodatnog ognja u crkvi Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu. Blagodatni oganj, za koji se veruje da je obasjao Hristovu grobnicu nakon njegovog vaskrsenja, prvi put se pominje u četvrtom veku. Oganj se sam pali na Svetom grobu Isusa Hrista, tokom molitve koju predvodi patrijarh jerusalimski i cele Palestine.

Gori do sudnjega dana

U Jerusalimu pojava blagodatnog ognja po verovanju predstavlja vidljivu projavu Duha svetoga i potvrdu vaskrsenja Isusa Hrista. Veruje se da se Blagodatni oganj neće spustiti na zemlju tek pred Sudnji dan.
Bogosluženje Velike subote u hramu Svetog groba (crkva Vaskrsenja Hristovog) liturgijski podseća na događaje Hristovog stradanja, pogreba i sahrane. Ujedno predstavlja i uvod u njegovo vaskrsenje.

Hladna vatra

Blagodatni oganj se priziva na bogosluženju Velike subote, uoči pravoslavnog Vaskrsa, nakon što se prethodno proveri da u hramu ne postoje bilo kakva zapaljiva sredstva. Nakon toga, sledi priziv Duha svetoga i jerusalimski patrijarh prvi prima plamen na svoju sveću i predaje ga vernicima koji njime upale 33 povezane sveće, po jednu za svaku godinu Hristovog života. Do sada niko nije uspeo da otkrije poreklo vatre, a vernici tvrde da oganj u prvom minutu pri dodiru ne stvara opekotine, niti osećaj toplote.

Praznično bogosluženje Velike subote i priziv Blagodatnog ognja zajedno služe Pravoslavna crkva u Jerusalimu, Srpska pravoslavna crkva i Jermenska apostolska crkva. Bogosluženju prisustvuju i sveštenici Koptske i Sirijske orijentalno-pravoslavne crkave, kao i predstavnici franjevačkog reda Rimokatoličke crkve.

Greh krstaša

Po predanju jerusalimske crkve, bila su dva neuspešna pokušaja drugih crkava da prizovu Blagodatni oganj. Prvi put u vreme vladavine vitezova krstaša, kada su katolici na silu oduzeli od Grka svetkovinu Svetog ognja. Međutim, kako im se Oganj nije javljao nakon nekoliko sati molitve, vratili su priziv pravoslavnom patrijarhu. Od tada se Sveti oganj opet javlja.

Drugi pokušaj se dogodio u 16. veku. Jermeni su na Veliku subotu potplatili turske činovnike da ne dozvole ulazak jerusalimskom patrijarhu u crkvu Svetog groba. Međutim, patrijarh jerusalimski se molio napolju. Posle izvesnog vremena, Sveti oganj se spustio kroz stub ulaznih vrata hrama, raspukao ga i zapalio svežanj sveća patrijarha jerusalimskog.
 

Makedonci po oganj u Sofiju

Delegacija Bugarske pravoslavne crkve predala je Blagodatni oganj iz Jerusalima predstavnicima samoproglašene Makedonske pravoslavne crkve na aerodromu u Sofiji.

Makedonski mitropolit Ilarion je rekao da je delegacija MPC stigla u Sofiju uz blagoslov bugarskog patrijarha Neofita. Međutim, predaja ognja je prošla bez prisustvova plovdivskog mitropolita Nikolaja, koji je protivnik osamostaljenja Makedonske pravoslavne crkve, kao i bez predstavnika Ruske pravoslavne crkve.

Raspopu livade za službu

Samozvani mitropolit nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve, raspop Mihailo, zloupotrebio je vaskršnju poruku za napad na SPC, tvrdnjom da svim silama želi da "uvuče Crnu Goru pod svoju mantiju".
- Umesto da prizna svoje grehove i zatraži oproštaj za sva nepočinstva počinjena nad Crnom Gorom, Crnogorcima i Crnogorskom pravoslavnom crkvom, kao put ka praštanju i pomirenju, srpska crkva i dalje osiono kidiše na sve crnogorske vrednosti - naveo je samozvanac Mihajlo u vaskršnjoj poslanici, koja je od prvog do poslednjeg slova posvećena optužbama na račun SPC i žalbama da su mu ostale livade za bogosluženje.

Karađorđevići u Hramu Svetoga Save

Patrijarh srpski, njegova svetost Irinej, služio je Vaskršnju liturgiju u Kripti Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu.

Liturgiji su, pored ostalih, prisustvovali ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kao i princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina. U vaskršnjoj liturgiji učestovao je hor "Mokranjac", najstarije aktivno pevačko društvo u Srbiji.

Episkop banjalučki Jefrem, služio je u ponoć, u hramu Hrista Spasitelja, vaskršnju liturgiju. Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je vaskršnju liturgiju u hramu Rođenja Presvete Bogorodice, Stara crkva u Mostaru. Ponoćne liturgije služene su i u drugim hramovima širom Srpske i Srbije.
Tako je bilo i u srpskoj pokrajini Kosovo. U manastiru Banjska nadomak Zvečana, zadužbini Svetoga kralja Milutina, održana je ponoćna vaskršnja liturgija pred nekoliko stotina vernika, a koju je predvodio iguman Danilo. U Banjskoj je bio i direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić, te gradonačelnici opština na Kosovu i Metohiji s većinskim srpskim stanovništvom i predstavnici Srpske liste. Upriličen je i vatromet, posle čega je pročitana i vaskršnja poslanica patrijarha srpskog Irineja.

Srbi se molili u Moskvi

Građani Srbije koji rade i žive u Rusiji dočekali su u Srpskom podvorju u Moskvi Vaskrs uz crkveni ruski hor i predstavnika patrijarha srpskog, vikarnog episkopa moravičkog Antonija.
Na radosni pozdrav "Hristos vaskrse", kako nam je rekao predsednik Saveta za statusna pitanja dijaspore Srbije dr Božidar Mitrović, ceo hram je odzvanjao "Vaistinu vaskrse"!

Mitrovčanima 10.000 jaja

Građanima severnog dela Kosovske Mitrovice povodom Uskrsa podeljeno je 10.000 uskršnjih jaja. I prethodnih godina u Kosovskoj Mitrovici su se sprovodile ovakve akcije u organizaciji Privremenog opštinskog organa. U hramu Svetog Dimitrija služena je večernja liturgija sa iznošenjem plaštanice kojoj je prisustvovao vladika raško-prizrenski Teodosije.

- Bilo je Srba čak iz Amsterdama, a saglasili smo se da je najveličanstvenije bogosluženje u Moskvi - kazao je Mitrović.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril služio je uskršnju liturgiju u sabornom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi.

Liturgiji je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi, među kojima i predsednik Rusije Vladimir Putin, premijer Dmitrij Medvedev i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin.

Nešto pre ponoći u crkvu je unet Blagodatni oganj iz Jerusalima, kada je patrijarh Kiril u obraćanju vernike pozvao da se brinu za ljude oko sebe i one koje su daleko, a kojima treba njihova pomoć.

- Neka uskršnja radost ispuni svako srce i svaki dom tako da svi možemo da doživimo uskrsnuće Hrista ne samo po rečima već i po delima - rekao je patrijarh Kiril.

Zajedno i u Šangaju

Pravoslavni vernici, među njima i Srbi koji žive u Kini, posle dve godine imali su opet priliku da dočekaju Uskrs zajedno.

Služba je održana u Svetonikoljskom hramu Ruske pravoslavne crkve u Šangaju, a prisustvovali su Rusim, Belorusi, Srbi, Bugari, Grci, Rumuni, Moldavci i Ukrajinci. Ovaj hram posvećen je reuskom imperatoru Nikolaju Drugom Romanovu.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online