Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 08.04.2018.
15:31
Vestionline, Tanjug A

Uskršnja liturgija održana u kripti Hrama Svetog Save

Patrijarh srpski Irinej, uz zasluženje sveštenstva beogradskih crkava, služi danas uskršnju liturgiju u kritpti Hrama Svetog Save u Beogradu. Inače, ponoćnim liturgijama završavaju se dani žalosti i počinje praznik Vaskrsenja.

V. Sekulić
Patrijarh srpski Irinej održao liturgiju u Hramu Svetog Save

Uskrs je najveći hrišćanski praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću, a u  pravoslavnim crkvama se na Uskrs otvaraju carske dveri čime se simbolicno ukazuje da je Isus vaskrsenjem pobedio smrt i otvorio vrata i put spasenja.

Pravoslavni vernici na Uskrs razmenjuju pozdrave - Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!
Hrišćani Usrks slave tri dana, a u kalendaru SPC crvenim slovenim obeleženi su uskršnji ponedeljak i utorak.

Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja i tada se pevaju radosne crkvene pesme.
Pripreme za Uskrs tradicionalno počinju na Veliki četvrtak, a nastavljaju se Velikim petkom u znak sećanja na dan kada je Isus Hrist raspet na krstu na Golgoti.

Patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima SPC čestitali su Uskrs svim hrišćanima koji ovaj praznik slave po Starom kalendaru i u Poslanici poručili da nema danas čoveka, bio on vernik ili nevernik, koji ne bi želeo bar za trenutak da učestvuje u istinskoj radosti, ali da tog mira i radosti nema niotkuda.

- Svuda bezizlaz, duša opatuljena u ličnim težnjama i željama koje proishode iz samoljublja i samoživosti, što dovodi do duhovne smrti koja ima za posledicu besciljnost i nemarnost za večno spasenje - poručuje se u poslanici SPC.

Svedoci smo, ističe se, sveopšteg otuđenja i razdora, najpre u samoj porodici, gde je zajednica među supružnicima sve nestabilnija, a međusobno nepoštovanje roditelja ostavlja neizbrisivu ranu na dečjim dušama. 

SPC je pozvala svoju duhovnu decu da poštuju i čuvaju svetinju braka, jer je on, poručuju,  temelj zdrave i nerazorive porodice. 

- Čuvajte u ljubavi tajnu života koju je osvetio sam Bog. Iskrena vernost i uzajamno praštanje neka krase svaku našu porodicu koja je domaća Crkva - poručio je patrijarh.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je uskršnju čestitku sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve u kojoj je podsetio na neprolazne vrednosti pravoslavne vere - ljubav, praštanje, toleranciju, mir, međusobno uvažavanje i razumevanje. 

Čestitke za Uskrs uputila je i predsednica Vlade Ana Brnabić i drugi zvaničnici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online