Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.04.2018.
00:10
Đ. Barović - Vesti A

"Vesti" na vežbi Vojne akademije Srbije: Kadeti kao virtuozi (VIDEO+FOTO)

Kada je pre osam godina Garda Srbije, povodom 180 godina postojanja, prvi put u Požarevcu na centralni podijum izvela tridesetak kršnih momaka sa isukanim bajonetima na puškama, publici je zastao dah od onoga što su videli. Virtuoznom igrom, gardisti su ledili krv u žilama veštim baratanjem oružjem.

Te godine Garda je zapravo vratila tradiciju egzercira - veštine koja je srpska vojska započela još daleke 1920. Od pre dve godine, gardisti imaju ozbiljnu konkurenciju u kadetima i posebnom egzercir vodu Vojne akademije koji će uskoro, 23. aprila, svoje veštine demonstrirati u okviru svečanog obeležavanja Dana Vojske Srbije u Nišu.

Reporteri "Vesti" dobili su specijalnu dozvolu da prisustvuju napornim treninzima ovog odreda i uvere se da, kada je reč o ovoj veštini, kadeti i te kako imaju čime da se ponose.

- Ukoliko nema nekog zakazanog događaja vežbamo dva puta nedeljno, a pred zakazanu svečanost, poslednjih tri meseca to su svakodnevne pripreme od najmanje sat vremena - otkriva kapetan Miroslav Jovanović (33), komandir voda kadeta 140. klase VA i oficir koji od početka radi sa kadetima.

Vežba koja će trajati oko 20 minuta biće posebna i po tome što su kadeti u saradnji sa starešinama sami osmislili ceo program.

- Kako još nije doneto jedinstveno pravilo egzercira u Vojsci Srbije, sami pravimo koreografije. Uglavnom koristimo iskustva najboljih, a to su pripadnici ruske, američke i norveške vojske. Međutim, od početka smo se dogovorili da ništa nećemo kopirati, već od svih njih uzimamo delove i kombinujemo kako bismo napravili jedinstvenu, a za javnost zapaženu koreografiju - priča ovaj kapetan.

Da su u tom naumu više nego ozbiljni govori podatak da najopasniju vežbu "tunel" kada starešina prolazi kroz špalir, a vojnici pred njim okreću puške sa oštrim bajonetima, ne praktikuje nijedna druga vojna akademija na svetu. Istovremeno, imaju čak i vežbu koju nema Garda Srbije.

- Reč je o atraktivnoj za javnost primopredaji puške od jednog kadeta do drugog što Garda nikada nije imala u svom javnom programu. U pitanju su veoma zahtevni elementi vežbe, a zadivljuje motivisanost kadeta da sve bude urađeno idealno - objašnjava kapetan Jovanović.

Uzajamno poverenje

Za javnost je svakako najatraktivnija vežba "tunel", a kapetan Jovanović kaže da zbog blizine bajoneta starešini, ali i susednim kadetima, lako može doći do povreda.
- Otuda je stalno uvežbavanje ključ uspeha, ali možda je još važnije što se na ovaj način izgrađuje i poverenje starešine u svoje vojnike, kao i vojnika u svog starešinu - otkriva kapetan Jovanović.

Odred egzercira Vojne akademije nastao je pre dve godine i to isključivo na dobrovoljnoj osnovi. Primaju se po pravilu kadeti prve i druge godine, i to iz prostog razloga što starije generacije imaju više obaveza oko studiranja. Ta stalna smena generacija je i najveći problem da se stvori reprezentativan odred nalik onom koji već postoji u Gardi Srbije.

- Međutim, sve se nadoknađuje njihovom ogromnom motivisanošću. Pri tome, svi su svesni da se na ovaj način kadeti najbolje strojevo izgrade, jer je reč o dosta složenim i zahtevnim radnjama u kojima je najvažnije posvećeno, dugotrajno uvežbavanje i stroga obuka.

Ključ uspeha najopasnije vojne vežbe "tunel" jeste u stalnom uvežbavanju i ponavljanju:

A evo kako izgleda kada je vojna vežba "tunel" dovedena do savršenstva:

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online