Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 05.04.2018.
20:49
Vestionline, Tanjug A

Mesić u Novom Pazaru: Milošević kriv za rat, hteo veliku Srbiju

Poslednji predsednik bivše SFRJ Stjepan Mesić ponovio je stavove o odgovornosti Slobodana Miloševića za rat, govoreći u Novom Pazaru, a na konferenciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejmana Ugljanina

commons.wikimedia.org/Heinrich-Böll-Stiftung
Rat bio krvav, a granice se nisu pomerile ni za milimetar: Stjepan Mesić

Mesić je kazao da je rat mogao biti izbegnut da je Miloševićev režim odustao od promene granica.

- Cilj Slobodana Miloševića bio je da stvori veliku Srbiju, etnički čistu, a da bi to postigao on je morao da osvoji tuđe teritorije. Na redu je bila Hrvatska, BiH, a računao je za Crnu Goru i obe pokrajine da se podrazumeva da je to Srbija - rekao je Mesić.

Milošević je, kaže, varao svet da se bori za Jugoslaviju, a varao je i Srbe da će živeti u jednoj državi:

- On nikada nije rekao da stvara veliku Srbiju, samo je Srbima u BiH i Hrvatskoj rekao da će svi Srbi živeti u jednoj državi. Slovenija ga nije mnogo zanimala, jer tamo nije bilo mnogo autohtonih Srba i taj rat je bio vrlo kratak, ali je zato bio krvav u Hrvatskoj, brutalan u Bosni, a na kraju se i Kosovo kupalo u krvi i to sve zbog jedne loše politike - kazao je.

Njegov predlog je bio da svi konstitutivni elementi Federacije proglase samostalnost i da istog dana potpišu jedan konfederalan sporazum, na tri do pet godina, ali, kaže Mesić, to nije prihvaćeno i usledio je rat.

- Nažalost, rat je bio vrlo krvav, preko 100.000 mrtvih, a granice se nisu promenile niti jednog milimetra. Sada imamo i ratne posledice - velika mržnja i razorena privreda i sada to moramo da rešimo u ovom postkonfliktnom periodu. Trebamo da sarađujemo, svi ratovi su završeni mirom i moramo i ovaj zadnji rat završiti, ali na civilizovan način - zaključuje Mesić.

Istakao je da je najbolji način da se dođe do funkcionisanja između zemalja bivše Jugoslavije - da se ubrza ulazak u EU, jer tada motiva za sukobe više neće biti.

Mesić je istakao i da je potrebno koristiti sredstva sa kojima EU raspolaže kako bi se poboljšao standard onih delova koji nisu imali priliku da se razvijaju, te da bi pridruživanjem balkanskih zemalja EU i Evropa dobila novu poziciju u svetu.

- Oni koji danas ne žele brzo ujedinjenje štete i svojim državama, ali štete i Evropi kao celini. Kada dođe do evropskog ujedinjenja rešena su dva pitanja: Evropa postaje veliki gospodarski faktor i Evropa će isključiti rat kao političko sredstvo, jer motiva za rat više neće biti - kazao je Mesić.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.04.2018. 21:10
Gospodo iz vesti posavetujte me koje reči da upotrebim da iskažem šta mislim i kako doživljavljavam ovaj portret,kako s iole pristojnosti nazvati ovo lice sa slike.Zar tu pristojnosti ima mesta.
Petak 06.04.2018. 11:41
Милошевић је крив зато што је издао Србе у "Хрватској". Милошевић је крив зато што Хрватска данас постоји на географским картама!!! Највећи кривци су Срби зато што бирају за председнике будале, које певајући Интернационалу, шире братство-јединство по целом свету!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online