Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.04.2018.
17:48
Vestionline, Sputnjik A

Dogovoreno: Kupujemo ruske borbene helikoptere poznate kao "ubice tenkova"

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom započeo razgovore o nabavci novog naoružanja od Ruske Federacije – četiri transportna helikoptera Mi-17 i četiri borbena helikoptera Mi-35.

Ministarstvo odbrane Srbije
Sastanak Vulina i Šojgua

Vulin boravi u zvaničnoj poseti Rusiji, tokom koje će učestvovati na Sedmoj moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti. 

- Takođe, nastavljamo vojnotehničku saradnju daljim opremanjem i modernizacijom 'migova 29', zatim tenkova T-72 i borbenih vozila pešadije kao i određenih tipova protivvazdušnog naoružanja. Naoružana Srbija je miroljubiva Srbija i garant mira na Balkanu - istakao je Vulin.

Ministar je domaćinima preneo poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da, dok je on na čelu države, Srbija nikada neće učestvovati u sankcijama i antiruskoj histeriji. 

- Niko kao Srbija nije svestan koliko bole izmišljene laži i kada političari sude bez ijednog dokaza. Naš odgovor je da u tome nećemo učestvovati. Sve u svetu može da se promeni osim naših bratskih i prijateljskih odnosa - rekao je Vulin.

Istakao je još jednom da je Srbija zahvalna zbog odnosa Rusije prema KiM i očuvanju našeg teritorijalnog suvereniteta i integriteta i podršci svim bitnim spoljnopolitičkim pitanjima, navodi se u saopšetnju Ministarstva odbrane.

- Rusija je uvek uz nas, razume i poštuje naše interese i u potpunosti razume i podržava našu politiku vojne neutralnosti. Poruke ministra Šojgua su istovetne onim koje je u nedavnom razgovoru predsednik Putin uputio predsedniku Vučiću - Ruska Federacija traži mir i dogovor, smatra da se Srbija ponaša odgovorno kao i da je nasilje na KiM apsolutno neprihvatljivo - ističe Vulin.

Ruski ministar odbrane je rekao da su susreti sa srpskim ministrom odbrane postali već tradicionalni i da su današnji razgovori još jedan korak ka daljoj saradnji.

Šojgu se prisetio i svoje poslednje posete Srbiji, 20. oktobra prošle godine.

- Rado se sećam svečane proslave 73. godišnjice oslobođenja Beograda. To je bio važan događaj za mene i još jedna potvrda bratskih odnosa između naših zemalja - rekao je Šojgu.

Šojguu je u ime Vučića uručen poklon - ikona iz 18. veka iz manastira Solovjecki, kao i replika Karađorđeve vojvodske zastave na kojoj je izvezena poruka "Rusija je zaštitnik pravoslavnih Srba".

Ministar Vulin se sastao i sa generalnim sekretarom Organizacije dogovora kolektivne bezbednosti (ODKB) general-pukovnik Jurijom Hačaturovom.

Razmenili su mišljenja i stavove o aktuelnim političkim dešavanjima, kao i o realizaciji dosadašnjih aktivnosti i modalitetima za unapređenje saradnje.

Saglasili su se da je saradnja obostrano korisna i usmerena ka interesima obe strane. Hačaturov je naglasio da ODKB podržava vojnu neutralnost Srbije.

Ministar odbrane Srbije imaće sutra izlaganje na Trećem plenarnom zasedanju prvog dana Konferencije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online