Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.03.2018.
18:11
Vestionline, Tanjug A

Na Kosovu se ništa ne dešava bez Zapada: Srbija se nije "upecala" na provokaciju Albanaca

Na Kosovu i Metohiji se ništa ne dešava, a da iza toga ne stoje vodeće zapadne sile, kažu stručnjaci za bezbednost i konstatuju da se Srbija nije "upecala" na provokaciju Albanca, hapšenjem šefa vladine Kancelrije za KiM, Marka Đurića, u ponedeljak u Kosovskoj Mitrovici.

Tanjug/AP
Šta se krije iza incidenta u Kosovskoj Mitrovici kada ja uhapšen Marko Đurić?

Nakon brutalnog hapšenja direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, američka Ambasada na Kosovu upozorila je građane na povećan rizik od terorističkih napada, posebno za vreme uskršnjih praznika.

- Ovo upozorenje je uobičajena, standardna procedura ambasade SAD, da kada su povećane tenzije u regionu ili kada očekuju povećanu napetost, oni izdaju saopštenje u cilju zaštite svojih građana. Njima su građani SAD uvek bili i ostaće prioritetni cilj - rekao je profesor dr Duško Tomić, šef katedre za bezbednost Fakulteta za inženjerski menadžment.

Kako kaže, nada se da će u vremenu koje predstoji naša vlada, zajedno sa predsednikom Vučićem učiniti maestralne napore u tom pravcu da se minimizira uticaj koji imaju albanci. Oni su vršili agresivno lobiranje u SAD, ali nova admistracija ako nastavi po starom klišeu onda će imati pogrešnu percepciju, o mnogim stvarima.

- Mislim da je za SAD u ovom trenutku mnogo bolje da se obrate pažnju na neke druge resurse u svetu, jer oni u ovom trenutku, hteli mi to da priznamo ili ne, trpe posledice nekih prethodnih promašaja. I moram da kažem da je reakcija našeg predsednika bila maestralna. To ja stalno govorim, da treba da živimo u realnom vremenu i da realno sagledamo situaciju - rekao je Tomić gostujući u emisij "Novo jutro" TV Pink.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević kaže da, iako deluje kao tipsko upozorenje, ovaj trenutak nije ni malo tipičan.

- Ovo obaveštenje upravo zbog toga baš provocira i izaziva eskalaciju problema - kazao je Galijašević.

Kako kaže, ono što nedostaje ovom saopštenju jeste, jasno identifikovanje grupa i organizacija koje bi mogle na uskršnje praznike izvršiti terorističku akciju i koje bi mogle predstavljati pretnju sa stanovišta ovog saopštenja.

- Jasno je da govorimo o islamistički, ideološki i organizaciono ustrojenom, organizovanom terorizmu i toj vrsti pretnji. Sigurno da ovu poruku institucije u nastajanju, zajednice srpskih opština treba ozbiljno da uzmu i obzir i da primene posebne mere bezbednosti i da se paze reakcija i iz Prištine i određenih grupa - naveo je.

On je dodao da je Srbija po prvi put jasan, precizan i odlučan odgovor dala na ovakvo ponašanje. Po prvi put je, kako kaže, stavljeno do znanja da ni predsednik Vučić ni rukovodstvo Srbije nisu ljudi koji su iskompleksirani nametnutom pričom o nametnutoj krivici.

- Ono što brani Srbiju jeste prvo njena organizovanost i odlučnost, ali nju pre svega štiti međunarodno pravo. Odnos prema međunarodnom pravu vas obavezuje da ne stavljate i ne pravite lažne ekvi distance spram prijatelja i spram neprijatelja. Da se prestanu uvažavati oni koji žele praktično da fragmentiraju Srbiju i da unište njenu državnost - kazao je Galijašević.

Kako kaže, na Kosovu se ništa ne dešava a da iza toga ne stoje vodeće zapadne sile. Po njegovim rečima. Oni ništa ne rade a da prethodno nisu pribavili neku vrstu podrške za svoje mere, da bez američke volje ne dešava se ništa.

- Kada su ovakve pretnje u pitanju, treba ih shvatiti vrlo oprezno. Na Kosovu imamo situaciju koja je vrlo zapaljiva i sve ovo što čitamo u medijima, su stvari koje Vučiću ne pomažu puno u ovom trenutku. On upravo vodi jednu vrlo tešku diplomatsku bitku. A što se tiče ovoga što se u ponedeljak dogodilo na Kosovu, moram da kažem da ako su ovo pripadnici specijalnih jedinica, onda je to strašno. Ovakav neprofesionalizam, brutalnost jeste nešto što nećete videti nigde na svetu  - navo je prof.dr Zoran Dragišić sa Fakulteta za bezbednost.

Kako kaže, pre svega na vidiku je kraj pregovora oko statusa KiM i čini mi se da je predsednik Vučić u diplomatskoj ofanzivi koju je imao prethodnih nekoliko dana uspeo neke stvari da pomeri i da postigne određene uspehe.

- Od 2000.godine čim bi bilo najave da će se procesi na KIM malo pomeriti unapred, oni sun a to odtgvoarali terorističkim napadima. Svaki teroristički napad koji se na Kosovu dogodio od 1999.godine, do danas možemo povezati sa određenim političkim događajem. I ovo što se sada dešava je povezano sa Briselskim sporazumom - rekao je Dragišić.

Po njegovim rečima, albanci su želeli da izazovu nervoznu reakciju Srbije ali nisu uspeli.

- Očekujem da će u narednom period pre doći do smirivanja nego do eskalacije i ono što je najvažnije državni vrh Srbije se nije upecao na ovu provokaciju i to je zapravo najveći uspeh koji je postignut iz ove cele situacije - zaključio je Dragišić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online