Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.03.2018.
18:08
D. Dekić - Vesti A

Pao pakt sa Haradinajem

Srpska lista izlazi iz kosovske vlade, čiji je premijer Ramuš Haradinaj, a deset većinski srpskih opština na Kosovu i Metohiji formiraće 20. aprila Zajednicu srpskih opština, najavio je predsednik Srpske liste Goran Rakić, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Tanjug
Neće biti ni "Bljeska" ni "Oluje": Marko Đurić i Goran Rakić

- Uskoro je pet godina kako je potpisan Briselski sporazum, a Priština nije ispunila obavezu da formira ZSO, pa će to učiniti srpske opštine na KiM - ukazao je Rakić koji je sa kolegama iz Srpske liste došao na konsultacije posle upada kosovskih specijalaca na sever Kosova i hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Dodao i da će danas u Kosovskoj Mitrovici održati sednicu svih opština gde su Srbi većina i istakao da se više neće praviti razlika između Srba sa severa i juga pokrajine.

Unmik zove na dijalog

Misija UN na Kosovu je ova događanja ocenila kao "neprihvatljiva", pozvala na "odgovorno vođstvo i smirenost", kao i da se "izbegnu provokacije i preduzmu koraci za očuvanje mira i bezbednosti ljudi".
- Ključno je da sve strane izbegnu retoriku ili mere koji bi mogli da dovedu do eskalacije. Dijalog je jedini mehanizam za rešavanje nesuglasica - naveo je šef Unmika Zahir Tanin.

- Predsednik Vučić se saglasio sa našim stavovima i ponovio da Srbija neće dozvoliti neki novi "Bljesak" ili "Oluju" - kazao je lider Srpske liste, pozivajući Srbe da ne učestvuju ni u kakvoj kosovskoj vojsci.

Predsednik Srbije je u večeri incidenata ocenio da su upadom na sever "teroristi u policijskim uniformama specijalnih jedinica nepostojeće države Kosovo hteli da pokažu da mogu da ga zauzmu". On je u obraćanju javnosti hapšenje Đurića nazvao "brutalnom provokacijom, činom bezumlja i najtežim kriminalnim aktom koji su prištinske vlasti sprovele na KiM".

- Odgovaraće svi koji su učestvovali u "otmici Marka Đurića", među kojima su i dve osobe srpske nacionalnosti - poručio je ljutito Vučić.

Albanski teroristi su, prema njegovim rečima, želeli da pokažu moć, ali i da imaju podršku Zapada. Euleks je optužio da su podržali kosovsku policiju, jer su "na dva vozila jedinice ROSU bila dva vozila Euleksa".

- Srbija je povodom odlaska srpskih zvaničnika na Kosovo poštovala sve međunarodne akte i na vreme obavestila Prištinu, 75 sati ranije, mada je 72 sata potrebno ako ja idem, a za Đurića 24 sata - pojasnio je Vučić i dodao da je odgovor da nije podnet zahtev stigao u nedelju, 25. marta u 23 sata.

Na to je, kako je rekao Vučić, srpski odgovor bio da će se držati međunarodnog prava, a uz molbu da ne pokušavaju da izazovu korake kojima će izazvati eskalaciju tenzija.

- Pacoli je rekao da Đuriću i Vulinu nije dozvoljen ulazak na Kosovo jer podstiču mržnju. Da li je teroristička, banditska država to odlučila da izmisli verbalni delikt? To ne piše nigde u sporazumu - dodao je predsednik Srbije.

Vučić je građane na severu Kosova, koji su gledali njegovu konferenciju putem video-bima u centru grada, pozvao da budu mirni i spokojni jer albanski teroristi neće uspeti da preduzmu ništa protiv njih. Ni oni, ni njihovi zapadni partneri.

- Srbija nikome neće da preti, ali neće dozvoliti nikom da uništi njen narod. Ljudi neka ne budu uplašeni, nismo tako slabi kao što neki misle, samo što snagu ne pokazujemo - poručio je i dodao da voli ono što piše na semaforu na kraju, "a ne crveni karton u 29. minutu".

Tenzije "dva neprijatelja"

Hapšenje Marka Đurića će raspaliti tenzije između dva neprijatelja, naveo je Asošijeted pres. Američka agencija je ocenila da animozitet Beograda i Prištine odnedavno raste, zbog povećanog pritiska EU da "dva neprijatelja" postignu kompromis o velikom broju otvorenih pitanja.
- To nije prvi napeti trenutak na administrativnom prelazu - podseća agencija i na incident s srpskim vozom iz januara 2017. godine.

Vučić smatra da je "sada besmisleno govoriti o briselskom dijalogu", a uveren je da će se godinama čekati da Priština ispuni obaveze o Zajednici srpskih opština jer im ne pada na pamet da to ispune.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, kome je posle puštanja na slobodu medicinska pomoć ukazana u Kuršumliji i Beogradu, rekao je da su albanski separatisti, uz podršku zapadnih krugova, brutalno i nasilno napali srpski narod sa ciljem da nasiljem zauzmu sever KiM. On je dodao da je ponosan na narod koji se gandijevski suprotstavio teroru i nije odustao od borbe za svoje domove.

- To nisu policajci, već razularena teroristička banda, poslata na goloruke i nenaoružane ljude. Te naoružane falange su me vukle kao psa, pokušavajući da ponize mene, Srbiju i srpski narod. Stavili su me u jedan od transportera, udarali me, pokušavali da me zastraše, nabijali mi pušku u stomak, jedan je izvadio i nož, slikali su selfije. Pevali na putu do Prištine, uzvikivali "Alahu ekber" - rekao je Đurić.

Tviter podrška

Predsednik Srbije izbegao je odgovor na spekulacije da je, posle hapšenja Đurića, razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
- Lakše bi mi bilo da vam listam sa kim nisam hteo da se čujem i neću da razgovaram. Nisam zainteresovan, posle svih njihovih laži - rekao je on.
Vučić se čuo sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini, što je ona je potvrdila na svom Tviter nalogu. Putem Tvitera se oglasio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, istakavši solidarnost sa Đurićem i Srbijom.

Da su hapšenjem hteli da ponize Đurića i Srbiju, smatra i generalni sekretar u Vučićevom kabinetu Nikola Selaković koji je sa Đurićem išao u Kosovsku Mitrovicu. On je opisao da su tokom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu upala uniformisana lica s dugim cevima, bacila šok-bombu i oborila Đurića.

- Marko nije uhapšen zbog kršenja dogovora, jer bi hapsili i mene - objasnio je Selaković i dodao da su uniformisana lica udarala i gazila sve pred sobom, šutirala goloruki narod, ali da iako su uznemirili Srbe na KiM, oni su ostali hladne glave. Kosovske Albance Selaković je nazvao separatistima koji neće da rade na formiranju ZSO, istakavši da je to je valjda sada jasno i onima koji ih podržavaju dve decenije.

Zadruga zvecka oružjem

Učesnici TV rijalitija Zadruga su, u vreme incidenta na severu Kosova, dobili specijalni zadatak. Postali su vojnici, a njihovo imanje, nadomak Beograda, kasarna, što je šokiralo glumicu Bojanu Maljević, pa je putem društvenih mreža zapitala "zašto u nekom rijalitiju na Pinku upravo oblače vojne uniforme".
Inače, zadrugarima je rečeno da će živeti prema vojničkim pravilima u kasarni.
- Ujutru će vas buditi sirena i odmah se morate obući, obuti vojničke čizme, zategnuti krevet. Na zvuk koračnice podižete zastavu, a general će pozdraviti vojnike u stroju - pisalo je u pismu "velikog šefa", s pozivom učesnicima da izaberu za generala onog pred kojim će biti poslušni vojnici.









 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online