Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.03.2018.
09:15
Vestionline, rts.rs A

Dačić: Apsolutno netačno da postoji bilo kakav ultimatum

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da ne očekuje ništa spektakularno od današnjih razgovora u Briselu. Mogu da kažem u svoje ime, u ime Vlade i Vučićevo ime da Srbija neikad neće prihvatiti jendostrano proglašenu nezavosnost Kosova, istakao je Dačić.

Tanjug/AP
Sve su to lažne informacije: Ivica Dačić

Beograd godinama pokušava da priča o Kosovu i postavlja neke druge temelje od onih koji su pre mnogo godina postavile najmoćnije zapadne zemlje zajedmno sa Albancima.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da u poslednje vreme ima raznih lažnih vesti, svakaka dana čitamo neke spektakularne informacije, prošao je i famozni četvrtak kada je najvaljivano da će neko iz Nemačke doneti predlog ili ultimatum.

- Prošao je taj četvrtak, ko je došao, ko je doneo, svi znaju da Vučić nije bio tu, kod mene niko nije dolazio, pa kod koga su dolazili da donesu bilo kakav predlog, to je velika laž - istakao je Dačić.

U novinam možete pročitati da je neko dao rokove, da Vučić mora da prihvati nešto do juna ili do marta sledeće godine, ko je taj ko može da postavi bilo koje rokove nama, upitao je Dačić.

Dačić kaže da su to sve lažne informacije, ono što je tačno je da postoji nešto što je zapisano 2013. godine a to je da je neophodno da dođe do nekog sporazuma o pravno-obavezujućegsporazuma kako je to napisao Šefan File o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Ne očekujem ništa spektakularno od današnjih razgovora u Briselu, posle svega onoga što je rekao Vučić - kaže Dačić

Kako kaže, nije lako razgovarati sa Albancima ali je još teže razgovarati sa Vučićem kada je u ovakvom stanju, kada je razočaran odnosom međunarodne zajednice.

"Ubeđen sam da predsednika Vučića lažu zato što kažu nije reč o priznanju a kao što je i pokojni premijer Đinđić govorio kada je pisao pismo svetskim državnicima - da međunarodna zajednica sedeći sa nama iza leđa priprema i sprovodi zaokruživanje nezavosnosti Kosova", kaže Dačić.

Govoreći o ultimatumu - dajte stolicu Kosovu u UN ili blokada evropskog puta Srbije, Dačić kaže da se to se ne može destiti.

- Kao što sam rekao niko u EU ne bi mogao da kaže šta treba da sadrži taj sporazum, zato što postoji pet zemalja članica EU koje nisu priznale nezavosnot Kosova - kaže Dačić.

Podseća da Španija neće učestvovati na bilo kojim aktivnostima na kojima dolazi Kosovo.

- Oni su protiv upotrebe termina zapadnobalkanska šestorka već govore o Zapadnom Balkanu - rekao je ministar spoljnih poslov.

Apsolutno je netačno da postoji bilo kakav ultimatum ali će postojati pritisci, ističe Dačić.

- Ako neko misli da će Srbija ili Vučić sada da popuste, da sve ovo što mi radimo jeste uvod u priznanje Kosova, oni ne samo da ne poznaju Vučića, nego ne poznaju ni Srbiju. Od toga nema ništa - istakao je Dačić.

Mogu da kažem u svoje ime, u ime Vlade i Vučićevo ime da Srbija neikad neće prihvatiti jendostrano proglašenu nezavosnost Kosova, kaže Dačić.

Političke stranke treba da se izjasne o svemu tome a ne da sede na balkonu i da dobacuju kao Mapet šou, kaže Dačić.

- Imate ozbiljnu dilemu i pitanje ako bude postavljeno u ovoj fazi mi treba da vodimo dijalog i budemo konstruktivni, ali ako dođe do toga mislim da treba da postupimo kao svaka druga zemlja u svetu koja poštuje svoje nacionalen interese - kaže Dačić.

Naveo je primer da Velika Britanija se svađa sa Mauricijusom oko ostrava Šagos u Indijskom okeanu, a tu je primer Katalonije.

- Svakog dana kontaktiram sa prijateljima koji nas podržavaju i radimo na tome, tu su Indija, Indonezija, Meksiko", rekao je ministar.

Govoreći o postavljanju Boltona za za savetnika za nacionalnu bezbednosti u SAD, koji je bio protiv da SAD prizna nezavisnost Kosova, Dačić kaže da je bio u pravu kada je to govorio, ali da li danas misli isto videćemo. Kako kaže, to je pozitivna promena, postoje pozitivni pomaci u administraciji.

- Mi predlažemo da ukolkiko dođe do susreta Trampa i Putina nema boljeg mesta od Srbije - kaže Dačić.

- Mi nećemo zbog evropskog puta žrtvovati nacionalne interese - zaključio je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online