Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.03.2018.
00:07
Ekipa "VESTI" A

Kasno Dučić na Kosovo stiže

Amerikanac srpskog porekla, pukovnik Nik Dučić preuzeo je komandu nad bazom Kfora u Bondstilu kod Uroševca, ali niko ne očekuje da će ta promena doneti nešto novo na Kosovu i u odnosu SAD i ostatka Zapada prema Srbima u toj pokrajini koju smatraju nezavisnom državom. Reč je o rotaciji trupa, odnosno dežurstvo u Bondstilu preuzima 79. pešadijski borbeni tim Nacionalne garde Kalifornije, iz San Dijega, čiji je Dučić komandant.

Facebook/Nick Ducich
Pukovnik Nik Dučić

To je jedinica na nivou brigade pojačana vodom jermenske armije, a u sastavu Multinacionalne brigade Istok stacionirane u Bondstilu su i trupe iz Poljske, Rumunije i Turske. Ovo je 24. rotacija američkih trupa koja se sprovodi svakih devet meseci od rata 1999. godine. Dolazak pukovnika Dučića dogodio se neposredno nakon što se američki izaslanik Ves Mičel u Beogradu izjasnio za formiranje "vojske Kosova", uz napomenu da to niko ne može da spreči.

Zajedničke patrole

Pukovnik Nik Dučić je odmah poručio da uloga Kfora ostaje ista: doprinos slobodi kretanja i bezbednom okruženju, kao i da će njegova brigada nastaviti da sarađuje sa srpskom vojskom.

- Ja sam prvi američki oficir srpskog porekla koji će komandovati Multinacionalnom brigadom Istok. Privilegovan sam što sam ovde i daću sve od sebe kako bih uspešno doprineo bezbednom okruženju. Nastavićemo misiju zajedničkog patroliranja sa srpskim oružanim snagama. Pre neki dan sam se sastao sa srpskim komandantom odgovornim za te zajedničke patrole i bilo je odlično - rekao je Dučić.

Privržen korenima

Nik Dučić magistrirao je na Univerzitetu Merilend kao nuklearni inženjer, a završio je ratni koledž 2014. godine.

Njegova deca nose srpska imena, sinovi Ivan i Luka i ćerka Natalija, a supruga se zove Tia. Porodica često posećuje srpske crkve u Americi i svi su upisani su kao donatori svečanosti povodom kanonizacije arhimandrita Sebastijana i episkopa Mardarija u crkvi Sveti Stefan u Alhambri u Kaliforniji.

Na tom događaju bio je prisutan i srpski patrijarh Irinej. Na Fejsbuku je Dučić lajkovao i stranice srpske crkve Svetog Đorđa, u San Dijegu, i srpski klub Oplenac, iz Toronta.

Zaboravite iluzije

Vojni komentator Miroslav Lazanski ukazuje da je Nik Dučić američki građanin i oficir i da izvršava ono što mu komanda naredi.

- Naivni su oni koji misle da je Dučićevo srpsko poreklo prednost za nas. Uostalom, 1999. godine komandant marinaca na desantnom nosaču helikoptera bio je pukovnik Karamarković, dakle Srbin. Zaboravite te iluzije - kazao je Lazanski.

On podseća da je u ambasadi SAD u Beogradu pomoćnik vojnog izaslanika bio poreklom Srbin, ali da se ponašao kao svaki Amerikanac.

- Oni se svog porekla možda prisete ponekad, u snu. U stvarnom životu to nema nikakve veze. U poslednjih pedesetak godina Srbi, američki oficiri na raznim funkcijama, nisu pokazivali apsolutno nikakvu vrstu naklonosti prema Jugoslaviji ili Srbiji - rekao je Lazanski.

Okoreli u Avganistanu

Iz kampa Mek Gregor u Nju Meksiku, 79. pešadijski borbeni tim nedavno je prebačen u bazu NATO-a za obuku u nemačkom mestu Hohenfels. Među njima ima okorelih veterana iz Avganistana, ali i vojnika koji su u drugim jedinicama već služili na Kosovu.

Obučavao ubice Rusa

Pukovnik Nik Dučić boravio je u Iraku 2011. i 2012. godine, odakle je otišao u Ukrajinu, gde je obučavao snage kijevskog režima za rat protiv Armije Novorosije u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Taj projekat imao je za cilj i ujednačavanje ukrajinske vojske sa NATO standardima do 2020. godine.

Obuka je izvođena na Javorovskom poligonu kod Lavova, gde je Dučića posetio komandant NATO snaga za Evropu, američki general Kertis Skaparoti koji je nedavno pred senatom SAD izjavio da "srpska populacija na Balkanu predstavlja problem zbog podložnosti ruskom uticaju". General Skaparoti tada je pozvao i na jačanje vojnog prisustva NATO-a na Kosovu radi suzbijanja ruskog uticaja.

Noć pogroma

Meri Jovanović ozloglašena je u Rusiji zbog obojene revolucije u Kirgiziji 2005. godine, iza koje je ostala razrušena prestonica Biškek. Dogodila se i "noć pogroma" u kojoj su stradali strani trgovci i njihove radnje, dok se rusko stanovništvo spasavalo bekstvom u ambasadu.

Pojavili su se i odredi džihadista koji su potom godinama uništavani uz rusku saradnju. Kirgizija je odbila američku pomoć, a vojna baza SAD Manas namenjena transportu trupa za Avganistan nije dobila stalni status već je zatvorena 2014. godine.

Na Javorovskom poligonu obučeno je pet bataljona ukrajinske vojske za borbu protiv Rusa. Nije sve išlo glatko, kao kada je ukrajinski pukovnik poginuo jer mu je eksploziv zapalio uniformu od sintetičke tkanine, ili kada je ranjeno troje vojnika, a često su i ginuli.

Desila su se i ubistva u pijanstvu, ali i iz strasti kada je narednik zaklao vojnu medicinsku sestru pred psihologom. Video-snimci obuke često su ličili na šetnju kroz prirodu, ali je pukovnik Dučić bio zadovoljan postignutim. Kijevskim medijima izjavljivao je da je ukrajinska armija svakog dana sve jača, ali je bio svestan okolnosti.

- Situacija s Rusima je kompleksnija od običnog ratovanja. Imate tu i ekonomski interes u vezi sa gasom. Kada su se ukrajinske jedinice vraćale s fronta intervjuisali smo malu grupu. Shvatili smo šta su inovacije u vojnoj tehnici koju neprijatelj (Rusija) koristi, kako bismo unapredili vežbe - govorio je Dučić.

Veterani narandžaste revolucije

Zabeležen je i susret pukovnika Dučića s američkim ambasadorom u Ukrajini Meri Jovanović, diplomatom srpsko-ruskog porekla. Ukrajina, koju Zapad dugo uvlači u NATO radi opkoljavanja Rusije, njih duboko povezuje.

Meri Jovanović bila je diplomata u Kijevu od 2001. do 2004. godine, pa čak i kratko vreme otpravnik poslova. Naime, ambasador je bio privremeno povučen nakon što je Meri Jovanović 2002. optužila Kijev za narušavanje sankcija UN zbog isporuke radara koljčuga Sadamu Huseinu, odnosno Iraku. Odnosi SAD i Ukrajine otopleli su posle narandžaste revolucije 2004. godine kada je na vlast došao prozapadni i naklonjen NATO-u predsednik Viktor Jušćenko.

Meri Jovanović je nagrađena, pa je iz Ukrajine otišla za ambasadora u Kirgiziju, a potom u Jermeniju. Pre desetak godina, navode mediji, pukovnik Dučić je takođe radio u američkoj ambasadi u Kijevu, "na bilateralnim poslovima u Kancelariji za odbrambenu kooperaciju". U to vreme se u Ukrajini dogodio kolaps narandžaste revolucije. Blok oko tadašnjeg predsednika Viktora Jušćenka pao je s vlasti. A pobeda na predsedničkim izborima navodno proruskog predsednika Viktora Janukoviča 2010. godine poklopila se s prvim odlaskom Dučića iz Ukrajine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online