Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.03.2018.
09:47
b92.net, Vestionline A

Ko je "samopromoter", a ko timski igrač?

Dok su se svodili računi oko rezultata beogradskih izbora, na srpskoj političkoj sceni je kandidovana nova tema – rekonstrukcija Vlade Srbije.

M. Karović
Ko će "otpasti" sa liste tima Vlade Srbije?

Takva praksa nije novost u poslednjih nekoliko godina, vlast na čelu sa SNS stanje budnosti održava promenama u ministarskim foteljama, a nove rokade, bar prema najavi premijerke Ane Brnabić, treba da se dogode “što pre”. 

Brnabićeva je na pitanje novinara rekla da misli da u vladi postoje oni kod kojih je prevelika sujeta, koji nisu timski igrači i imaju možda malo više samopromocije, dok je njen prvi i osnovni kriterijum da ima timske igrače koji sve podređuju timu. 

"Imaju suviše samopromocije i guraju ličnu agendu, a ne Vladinu", rekla je Ana Brnabić i ocenila da je građanima dosta toga i da to može da izgleda kao "da su građani tu zbog nas, a ne mi zbog njih". 

Ko se najviše "reklamira"

Ako je nivo prisustva u javnosti "filter" kroz koji premijerka sagledava odnos "timskog" i "ličnog", onda bi na tapetu mogli da budu ministri koji su vičniji javnom pojavljivanju. 

U medijima su, među najprisutnijima, Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Zlatibor Lončar, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, pa i Zoran Đorđević. 

Ipak, većina njih ne bi trebalo da brine za svoje mesto, pošto ih "bije glas" da su ljudi od poverenja bivšeg premijera, a sada predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića, u čiji sud, kako je više puta govorila, premijerka Brnabić veruje. 

Ostali bi, pak, mogli, iz ovog ili onog razloga da ostanu bez mesta u njenom kabinetu.

U igri da nekog nasledi je navodno i direktor Dečje bolnice u Tiršovoj Zoran Radojičić, koji je bio nosilac liste Aleksandra Vučića na nedavnim beogradskim izborima. 

Prva televizija je 7. marta prenela da je "jedno ministarsko mesto posebno ugroženo", da će dvoje ministara biti smenjeno "iz privatnih razloga", a još dvoje "zbog slabih rezultata rada".

Navedeno je i da su pred izlaznim vratima zdanja u Nemanjinoj 11 Vladan Vukosavljević, Goran Knežević, za koga se u kuloarima može čuti da ima problema sa zdravljem, kao i Zlatibor Lončar, ali je njegova fotelja, prema našim saznanjima, sigurnija nego fotelje nekih njegovih kolega. 

Čija se fotelja "klima"?

Kako stvari za sada stoje, premijerka Brnabić neće otići sa te pozicije, a brigu za fotelju ne bi trebalo da imaju ni prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, te potpredsednici Nebojša Stefanović, koji je i ministar spoljnih poslova i Rasim Ljajić, istovremeno i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija. 

Kroz, sada već godine saradnje sa SNS, Dačić je stekao siguran status u Vladi Srbije, u javnost nisu dospevale nikakve informacije o nekakvim sukobima, što je slučaj i sa ostalim ministrima koji su na pozicije došli posredstvom SPS. 

Iako je ranije umeo da u nešto oštrijem tonu promentariše vladajuću politiku, Branko Ružić se od imenovanja na mesto ministra državne uprave i lokalne samouprave gotovo potpuno povukao iz javnosti.

Disonantni tonovi nisu mogli da se čuju ni od ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, dok je sektor delovanja ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić-Dejanović u poslednjim nedeljama dospeo u centar pažnje. 

Pod lupom bi mogao da se nađe ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, koji se poslednjih meseci suočio sa velikim problemom - gomilom zakopanog otpada koji pronalasci “svako malo” potresu javnost. 

Kroz koalicioni dogovor u Vladu Srbije su ušli lider PUPS Milan Krkobabić i predsednik SNP Nenad Popović, na mesta ministara bez porftelja, te je mogućnost da oni budu “žrtve” rekonstrukcije svedena na minimum.

Kakav je položaj ministarskih fotelja

Kada su u pitanju ministri koji potiču sa spiska SNS, situacija je drugačija, a kao i proteklih godina u javnosti se najviše prašine diže oko stavova Zorane Mihajlović. Čak toliko, da je poslanik SNS Vladimir Đukanović javno zatražio da ona bude smenjena. 

Kao najveći sukob u Vladi Ane Brnabić ostaće zabeležen spor Mihajlovićeve i ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića, a u vezi sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti koji čeka na usvajanje. 

Javnost je mogla da vidi da se Mihajlovićeva ne ustručava da reaguje na stvari koje joj zasmetaju, pa je tako upamćen i momenat njenog “kolutanja očima”, za vreme govora premijerke. U osmomartovskom obraćanju javnosti se direktno obratila i premijerki, a u vezi sa Zakonom oko koga se spori sa ministrom Đorđevićem.

Mediji su prenosili da postoji i animozitet između nje i ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović. 

Što se tiče ostalih "SNS kadrova", ministarka pravde Nela Kuburović nije bila previše prisutna u javnosti, osim u slučaju kurdskog disidenta koji je izručen Turskoj, iako je iz UN stigla preporuka da bi tamo mogla da mu bude ugrožena bezbednost. 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je, poput nekih svojih prethodnika, bio praktično nevidljiv, dok je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić poslednjih dana dovođen u vezu sa pojedinim aferama, pa ostaje da se vidi kako će sve to uticati na njegovu reputaciju u kabinetu Brnabićeve. 

Uz Vukosavljevića, koji je kao ministar kulture i informisanja umeo da iznenadi izjavama, poput one da “nema dovoljno informacija o dešavanjima u medijima”, kao nestranačke ličnosti u Vladi Srbije su Dušan Vujović i Mladen Šarčević. 

Ministar finansija se skoro potpuno povukao iz javnosti, govori se o zdravstvenim razlozima, dok je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u nekoliko navrata demonstrirao da ima “kratak fitilj”. 

Poslednji u nizu problema koji su ga zatekli, a za koje rešenje još nije nađeno je i status rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online