Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.03.2018.
12:57
b92.net, Vestionline A

Srbija u junu očekuje otvaranje značajnog paketa poglavlja

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila da očekuje da u junu bude otvoren "značajniji paket poglavlja" u pregovorima sa EU. Ona je danas razgovorala s ministrom nemačke pokrajine Baden-Virtemberg Gidom Volfom od koga je, kako je istakla, zatražila podršku u otvaranju poglavlja.

Tanjug
Foto: Ilustracija

Joksimović je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da je Srbija potpuno spremna za otvaranje pet poglavlja. 

"Očekujemo u junu značajniji paket poglavlja koji će biti otvoren. Zatražila sam podršku Nemačke, naravno uz njihovu procenu kako napredujemo u oblasti sprovodjenja reformi u poglavljima 23 i 24" - kazala je ministarka. 

Dodala je da je Volfa informisala o reformama koje Srbija sprovodi u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije, manjinskih prava i ekonomiji. 

Joksimović je rekla da je Nemačka najvažniji politički partner na putu evropskih integracija Srbije, kao i najveći pojedinačni donator i značajan investitor s velikom potencijalima. Nemačka je, dodala je, u poslednjih 15 godina donirala 1,6 milijardi evra za sprovođenje reformskih procesa. 

Srbija i Baden-Virtemberg kao podunavski regioni imaju velike mogućnosti za saradnju u konkretnim projektima u okviru Dunavske strategije, rekla je Joksimović i dodala da treba promovisati i saradnju u oblasti turizma. 

Joksimović je rekla da će na poziv gradonačelnika Ulma posetiti Dunavski festival koji se u tom gradu održava svake druge godine u julu već 22 godine. 

Ministar pravde i evropskih pitanja Baden-Virtemberga izrazio je podršku procesu reformi pravosuđa u Srbiji, istakavši da je nezavisno i neutralno sudstvo važan deo vladavine prava, a da je funkcionalna pravna država neophodna i za ekonomsku saradnju. 

Kao ministar u pokrajinskoj vladi nadležan za evropska pitanja i oblast pravosuđa, Volf je rekao da ta kombinacija nadležnosti sadrži jasnu poruku. 

"Za nas je vladavina prava temelj Evrope. Po našem ubeđenju, Evropa može imati budućnost jedino ako očuvamo taj temelj, ako očuvamo načela vladavine prava" - rekao je nemački zvaničnik. 

Volf je rekao da je u razgovorima s ministarkom Joksimović, premijerkom Anom Brnabić i ministarkom pravde Nelom Kuburović dobio "sjajan uvid" u situaciju kada je u pitanju sprovodjenje reformi u Srbiji, posebno u pravosudju, kao i da je dogovorena razmena delegacija pravnika. 

Srbija i Baden-Virtemberg, prema njegovim rečima, imaju tradicionalnu ekonomsku saradnju koju treba negovati i unapređivati. 

"U tom cilju važno je da postoji funkcionalna pravna država" - dodao je Volf.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online