Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.03.2018.
18:11
D. Dekić - Vesti A

Cirkus putuje Balkanom

Pompezno najavljivan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović sa članovima Predsedništva BiH, čelniku Centra za regionalizam Aleksandru Popovu liči na "putujući cirkus" koji je završen bez rezultata i sa spiskom lepih želja i pozdrava.

Tanjug/AP
Svako vuče na svoju stranu: Učesnici skupa ništa nisu dogovorili

Ovo okupljanje u Mostaru usledilo je sedam godina posle brionskog, a glavna tema je bila Strategija Evropske komisije (EK) za Zapadni Balkan. Mada se čulo da EK ovaj skup vidi kao jedan od načina rešavanja sporova, Popov kaže da je reč o predstavi za unutrašnju, a još više spoljnu upotrebu. On dodaje da je EU svesna balkanskog bureta baruta, pa se hrabri da će na ovim susretima biti barem nekakvog pomaka.

- Nerealno je rešavanje problema u ovakvom državničkom formatu, jer Vučić ima kontrolu nad vladom, dok je uloga hrvatske predsednice samo protokolarna, a Predsedništvo BiH takođe nema takvu moć - kaže Popov za "Vesti".

Sevnule varnice

Ako pomak nije zabeležen, jesu varnice koje su zaiskrile povodom demarkacije granica. Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH, rekao je da Srbija ima zahteve o izmenama oko hidrocentrala i gde prolazi pruga. Vučić ga je demantovao rečima da to "uopšte nije tačno", primetivši da "Izetbegović očito nije pročitao novi predlog Srbije".

Ekonomija prva briga

Aleksandar Vučić je rekao da je on čovek koji govori o konkretnim stvarima, auto-putevima, mostovima...
- O tome da nam kamioni ne stoje po 15 sati na granici, da dalje uvećavamo našu ekonomsku razmenu, da rešavamo naša otvorena pitanja. To su stvari o kojima ja umem da govorim - rekao je predsednik Srbije.
On je povodom trgovinske razmene i ekonomskih odnosa sa Hrvatskom istakao da Srbija je Srbija prošle godine ostvarila rast od 14,2 odsto, a sa BiH 13,1 odsto.

Bošnjački član Predsedništva je izneo da "ima tvrdnji da su dve zemlje gradile zajedno centrale" i rekao da granice ne treba da presecaju predsednici, već da se detalji rešavaju na nižem nivou.
- Ako to ne možemo, preostaje arbitraža. BiH ne beži ni od toga, ali mislim da možemo rešiti granice sa Srbijom - naveo je Izetbegović i izneo sumnju da će to pitanje da se reši u narednih sedam meseci, i to zbog predstojećih izbora u BiH.

Čoviću preča BiH

Novinar BH radija1 Emil Karamatić kaže da niko ne može da zameri predsedavajućem Predsedništva BiH Draganu Čoviću (predstavnik Hrvata) što gradi dobre odnose sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
- Ali ti dobri odnosi ne mogu da budu preči od onih koje bi Čović trebalo da izgradi pre svega u Federaciji BiH sa Izetbegovićem - rekao je Karamatić.

Srbija nudi kompromis

Vučić je demantujući Izetbegovića istakao da su dvojica članova Predsedništva BiH bila spremna na kompromisni predlog Srbije. On je objasnio da je reč o svega 14 i 37 hektara i istakao da Srbija za sebe ne traži ništa, kao i da prihvata da granica ide sredinom toka Drine.
Aleksandar Popov ukazuje da su građani tek nedavno saznali da Srbija ima problem granica i sa BiH, a ne samo sa Hrvatskom.

- Ne znam zašto smo sa Hrvatskom dogovorili da se još dve godine radi na tom pitanju i da se gubi vreme kada znamo da će taj spor završiti na arbitraži. Takođe ne znam šta smo čekali sa BiH da bismo posle toliko godina krenuli u rešavanje granica i poslednjem trenutku - kaže Popov.

Šićarenje uoči priznanja Kosova

Srpski predsednik rekao je da Srbija sa BiH i Hrvatskom želi najbolje odnose i da radi na tome. On je naglasio da se na ovakvim skupovima postižu "mir, stabilnost i napredak ekonomskih odnosa".
- Poštujemo BiH i Hrvatsku. Odnosi nisu slatki, niti bajkoviti, ali morate da rešavate probleme i da se njima bavite - kazao je Vučić.
Analitičari u Sarajevu za to vreme ponavljaju staru priču da je BiH ugrožena od "srpsko-hrvatske velikodržavne politike", ali i da nema dogovora o glavnim pitanjima.
- Bio je to još jedan od susreta bez transparentne suštine - ocenio je direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije Zijad Bećirović.
On je za Dojče vele rekao da postoji pokušaj da trojni sastanak bude predstavljen kao istorijski skup iako ništa nije potpisano. Smatra i da se u osnovi skrivaju namere Srbije i Hrvatske da ušićare nešto na račun BiH pre nego što Beograd prizna Kosovo.
Ipak, Aleksandar Vučić je optimističan. On je poručio u Mostaru da "prijatelje iz BiH i Hrvatske" očekuje u Novom Sadu.
- Mislim da će to biti odlična prilika za dalji nastavak naše saradnje i za promociju još boljih odnosa - optimističan je bio Vučić.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online