Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.03.2018.
11:01
D. Dekić - Vesti A

Vučićev Beograd

Koalicija oko SNS-a sa samo četvrtinom biračkog tela došla do apsolutne većine, a presudili slaba izlaznost i državna i medijska mašinerija

Tanjug
Prskao šampanjac: Slavlje kod Vučića

Vatromet je parao beogradsko nebo, a šampanjac penušao u sedištu naprednjaka, gde je predsednik Srbije Aleksandar Vučić slavio apsolutni trijumf na izborima za vlast u srpskoj prestonici.

Uz 45 odsto glasova srpski predsednik je slavio i 48. rođendan, gaseći svećice na torti u partijskim bojama i natpisom "zato što te volimo". Razloga za slavlje osim Vučića su imale još svega tri izborne liste koje su birači izglasali za gradsku skupštinu. Lista koju predvodi bivši gradonačelnik Dragan Đilas dobila je 18,8 odsto, Grupa građana Aleksandar Šapić 9,4, odsto, a socijalisti 6,1.

I provincija voli vlasti

SNS je većinu osvojio i na izborima u Sevojnu, Aranđelovcu i Boru. U Sevojnu koalicija oko SNS-a dobila 62,02 odsto glasova i to su konačni rezultati. U Boru su SNS i SPS osvojili 60,03 odsto glasova, a u Aranđelovcu 59 odsto.

Međutim, vidno manja izlaznost od svega 51,1, pokazuje da su Vučić i SNS osvojili natpolovičnu većinu mandata i bez SPS-a ali, kako je za naš list ukazao analitičar Cvijetin Milivojević, sa glasovima tek nešto više od petine ukupnog broja birača.

Osim neizlaskom na izbore, birači su poslali ozbiljnu opomenu da generalno sve manje veruju dugogodišnjim političarima i partijama i time što je 170.000 njih glasalo za stranke koje su ostale ispod cenzusa od pet odsto.

Krah DS

U gradsku kuću je jedva ušao SPS Ivice Dačića koji je prilično zaostao za bivšim vaterpolistom i predsednikom Opštine Novi Beograd. Šapić, kao ni Đilas nemaju svoje partije ni republičke poslanike. Glasanjem za njih opozicioni birači su stavili do znanja da hoće da počiste i nekada moćnu Demokratsku stranku čiji je lider Dragan Šutanovac primio nazad u partiju bivšeg predsednika Borisa Tadića i premijera Zorana Živkovića.

CRTA: Ljudi dovođeni na glasanje
Posmatračka misija CRTA je ocenila da kvalitet izbornog procesa nije bio u skladu sa međunarodnim standardima za slobodne i fer izbore.
Naveli su da je na osam odsto biračkih mesta bilo ozbiljnijeg kršenja izbornih procedura. Takođe da je ispred sedam odsto biračkih mesta bilo duplog evidentiranja glasača i grupnog dovođenja na glasanje.
- Procenat zabeleženih nepravilnosti je veći nego 2016. i 2017. Ako to odmah ne počne da se rešava biće češće u narednim izbornim ciklusima, i moglo bi ozbiljno da utiče na rezultate izbora - upozorio je Raša Nedeljkov, šef posmatračke misije.

Takav "ujedinjeni" DS nadmašili su čak i Ljubiša Preletačević Beli, koji nije ni imao neku kampanju, ali i Inicijativa Ne davimo Beograd koja je najveće iznenađenje izbora. Oni su osvojili tri i po procenta glasova i nisu bili daleko od cenzusa.
Ispod crte su Dosta je bilo i Dveri sa 3,8 odsto i radikali Vojislava Šešelja sa svega 2,4 odsto osvojenih glasova, a daleko od jednog procenta su LDP Čedomira Jovanovića i nekada vladajući DSS.

Promašena tema

Senku na Vučićevu pobedu bacaju analitičari koji podsećaju na izuzetno nefer uslove kampanje, od apsolutne dominacije u medijima, pa do forsiranja u tabloidima, reklamnog materijala, pozivanja birača telefonom, dolaska aktivista na kućna vrata...

Gradonačelnik žena?

U kampanji SNS-a direktor dečje klinike u Tiršovoj Zoran Radojičić promovisan je kao mogući gradonačelnik. Sada je Vučić poručio da će se tek za 50 dana znati ko će biti gradonačelnik. Spekuliše se da bi to mogla da bude Irena Vujović, Vučićeva bliska saradnica koja je sada predsednica opštine Savski venac.

Cvijetin Milivojević kaže da je DS krivac što su izbori legitimisani uprkos nepoštenim uslovima. On ukazuje da je ta stranka posle skandaloznih izbora u Pećincima imala pola godine da kaže da neće na izbore bez jednakih uslova za sve.

- Politički protivnici se linčuju u Srbiji, ali svako ko je prihvatio igru, treba da prihvati i ove rezultate - istakao je Milivojević.

On zaključuje da je u tom kontekstu opozicija čak ostvarila relativan uspeh, iako je promašila temu jer se nije bavila socijalno ranjivim kategorijama, ni sa oko 400.000 beogradskih penzionera. Takođe, da bi rezultat bio gori da Beograd nema priličan demokratski i opozicioni potencijal.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online