Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.02.2018.
14:34
Vestionline, Tanjug A

Dačić sa počasnim konzulima: Sprečili smo Kosovo, hvala vam na tome

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas, na Drugoj konferenciji počasnih konzula Srbije, da je jedan od ključnih prioriteta vlade stvaranje povoljnog ambijenta za biznis i investicije. On je pozvao počasne konzule da po povratku u svoje zemlje iz Beograda nastave da promovišu ekonomske potencijale i da identifikuju nove prostore za saradnju.

Tanjug
Ivica Dačić na Drugoj konferenciji počasnih konzula

- Usvojeni su novi propisi kojima je maksimalno skraćena administrativna procedura i date garancije za inostrana ulaganja, čime je značajno unapređena klima za investicionu saradnju - dodao je. 

Kako je naveo, Srbija je u proteklom periodu za veliki broj zemalja liberalizovala vizni režim, kako bi se stvorio što bolji ambijent i zemlja učinila primamljivijom za dolazak stranih turista, poslovnih ljudi i investitora.  

- Od vas očekujemo da nakon povratka u  svoje zemlje, nastavite da pružate pomoć našim diplomatskim misijama u kvalitetnom promovisanju ekonomskih potencijala Srbije i u otkrivanju novih mogućnosti za saradnju - kazao je. 

Dačić je zahvalio konzulima na onome što su do sada učinili, kao i na onome što će učiniti, te posebno na njihovoj spremnosti i posvećenosti da obavljaju taj značajan posao.

- Uveren sam da će Druga konferencija dati doprinos uspostavljanju tešnjih veza i saradnje Srbije sa zemljama u kojima vršite važne i zahtevne poslove i zadatke kao počasni konzuli - naveo je šef srpske diplomatije.  

On je ukazao da je srpska diplomatija aktivno angažovana na zaštiti nacionalnih interesa, nastavku pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, ostvarivanju dobre saradnje sa ključnim partnerima na međunarodnoj sceni i tradicionalnim prijateljima širom sveta.  

- Članstvo u EU je strateški prioritet Republike Srbije. Od početka pregovaračkog procesa do sada, Srbija je otvorila 12 poglavlja, a tokom 2017. godine, 6 pregovaračkih poglavlja. Nadam se da će tokom bugarskog predsedavanja EU, broj otvorenih poglavlja biti znatno veći i da će se time, na pravi način, odati priznanje Srbiji i valorizovati napredak koji činimo na našem evropskom putu - rekao je. 

U sklopu nastojanja za očuvanje nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, nastavili smo, rekao je, da ulažemo napore u različitim multilateralnim forumima da se svim raspoloživim diplomatskim sredstvima zaštiti naš teritorijalni integritet i suverenitet, kao i da se osujete pokušaji ostvarivanja članstva takozvanog Kosova u različitim međunarodnim organizacijama. 

Prema njegovim rečima, na tom planu pozitivni rezultati ostvareni su u Interpolu, Svetskoj carinskoj organizaciji, Unesku.  

- Važno je reći da smo u tome imali snažnu podršku naših prijatelja širom sveta, u čemu ste nam i vi nesebično pomogli, na čemu se, i ovom prilikom, iskreno zahvaljujem - kazao je Dačić obraćajući se konzulima.  

Istakao je da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom pod okriljem EU, te da srpske vlasti očekuju da Priština poštuje i ispunjava preuzete obaveze. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online