Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.02.2018.
13:21
Radio Slobodna Evropa A

Čanak: Biće nemira na severu Kosova koji će ići na ruku Putinu

"U narednom periodu biće dosta nemira na severu Kosova koji će ići na ruku Putinovoj administraciji, zato što će to dovesti do jačanja proruskih ekstremističkih snaga u samoj Srbiji. Izbijanje takvih nereda može se dogoditi i u Beogradu posle martovskih izbora", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i predsednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije.

J. L. Petković
 

"Ne možete biti ministar u Srbiji, a raditi za Rusiju"

Spreman je, dodaje, da takve informacije ustupi nadležnim organima Srbije. Za ubistvo Olivera Ivanovića, ističe lider LSV-a, nikada nije optuživao Ruse, ali će uvek reći da su interesi Rusije ovog trenutka suviše bliski nestabilnosti kakvu donose takva politička ubistva. Srbija, međutim, ima evropsku viziju budućnosti i neće biti "nepotopivi ruski nosač aviona i raketa na Balkanu".

- Srbija je trenutno okružena, praktično, čim se Makedonija usaglasi sa Grčkom oko imena i ona će postati članica NATO - zemljama EU i NATO i ideja da Srbija bude nepotopivi nosač aviona u Rusiji je odavno prisutna. Međutim, poenta pojačane aktivnosti ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova je u tome da se što više to sprečava, odugovlači i da se na neki način Srbija dovede pred svršen čin, da se to jednostavno učini nemogućim - tvrdi Čanak.

​- Srbija treba da bude izvor nestabilnosti na Balkanu, da bi se na osnovu toga trgovalo sa delovima Ukrajine, Gruzije ili drugih zemalja - ali, prevashodno Ukrajine. U pitanju je potreba da se što bliže srcu Evrope ima neko čvrsto uporište - to su u ovom slučaju Srbija i Republika Srpska - kaže Čanak.

Što se tiče situacije na severu Kosova, lider LSV kaže da "onog momenta kada se sklopi interes jedne crne rupe, što sada predstavlja sever Kosova u nekakvom fiskalnom monetarnom smislu, raja za organizovani kriminal i razne podzemne radnje svih mogućih službi na svetu, potpuno je jasno da je u takvim uslovima samo pitanje vremena kada će da eksplodira".

Na pitanje da li je srpski ministar spoljnih poslova eksponent ruske politike, Čanak kaže da "nema podatke da je Ivica Dačić ruski špijun, ali da mora da postavi pitanje - kako je moguće da nismo videli nijednom da se Dačić u bilo kom delu sukobi sa mišljenjem bilo kog ruskog zvaničnika".

- Ne možete biti ministar spoljnih poslova Srbije i raditi za Rusiju. Svako ko je ministar u Srbiji mora da radi za ovu zemlju. Ja razumem da se mora lavirati i na Istok i na Zapad, ali stalno imati nekakav tvrd stav prema Zapadu,a prihvatati sve stavove Moskve kao najmudrije, to mi zvuči malo čudnovato. Upravo tu sada nastaje nesporazum - zaključuje Nenad Čanak.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online