Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.02.2018.
20:56
Vestionline, Tanjug A

Vučić: Pozvao sam senatora da zamoli Albance za...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je večeras novinarima da je od američkog senatora Rona Džonsona tražio da pomogne u stabilizaciji regiona, time što će zamoliti kosovske Albance da budu spremni za istinska rešenja, koja znače kompriomis.

Tanjug
Po pitanju odnosa sa Prištinom imaju različite stavove: Ron Džonson i Aelksandar Vučić

Razgovor s američkim senatorom bio je sadržajan, sveobuhvatan i iskren, rekao je predsednik Srbije, te dodao da su razgovarali o četiri teme - bilateralnim odnosima, stanju u regionu, odnosima Beograda i Prištine i podršci Srbiji na putu ka EU.  

- Po pitanju odnosa s Pristinom imamo različite stavove - primetio je Vučić te dodao: 

"SAD su priznale jednostrano proklamovanu nezavinost, razgovarali smo o tome, a naše je nadanje, na desetu godisnjicu proglašenja, da se stvari reše kompromisom".

- Srbija je za to spremna, ali za kompromis je potrebno dvoje i on ne može biti takav da jedna strana bude zadovoljna a druga nezadovoljna - istakao je predsednik Srbije.

Preneo je da je sa Džonsonom razgovarao i o podršci SAD evropskom putu Srbije, za koji je dobio snažnu podršku Vašingtona. 

Ključno pitanje je kako će se rešiti odnos Beograda i Prištine.

Ukazao je da će Džonson sutra boraviti u Prištini, podsećajući da SAD imaju snažan uticaj na ono što Albanci zovu stvaranje kosovske nezavisnosti.

Vučić je od američkog senatora tražio da pomogne u stabilizaciji regiona, time što će zamoliti kosovske Albance da budu spremni za istinska rešenja, koja znače kompriomis.

- Kompromis ne može da postoji ako je jedna strana apsolutno zadovoljna, a druga nezadovoljna. Otvoreni smo za razgovore. Ne istrčavamo se u javnosti šta je moguće, a šta nije, šta se sme, a šta ne sme. Nije nam to potrebno za unutrašnje političke prilike. Za naš narod je važno da donesemo rešenje dobro za našu decu i budućnost, da Srbija ne bude ponižena, niti sa manjim psostovanjem u odnosu na ono koje ima danas - objasnio je Vučić.

Senatoru je zahvalio na poseti i podsetio da on ovde nije prvi put, te da je rec o čoveku koji je uticajan i iskreno se zalaže za još bolje odnose dve zemlje. 

Vučih je na pres konferenciji nakon razgovora podsetio i da se za nekoliko meseci navršava sto godina od kako je u znak savezništva ispred Bele kuće  podignuta srpska zastava, te ponovio poziv od prosle godine americkom predsednikju da poseti Srbiju, uz nadu da će to biti u ovoj godini, ukoliko Donald Tramp bude za to imao priliku i vreme. 

Bilateralni odnosi, rekao je Vučić, razvijau se na politickom i ekonomskom planu, gde je trgovisnka razmena dostigla 560 miliona dolara, ali gde, kako je primetio, ima prostora za dalji rast, koji Vučić, kako je rekao, i očekuje. 

- Očekujemo i veći dolazak americkih investitora - rekao je srpski predsednik. 

Tema odnosa u regionu apsolvirana je tako što je Vučić obavestio Džonsona o tome da je pre nekoliko dana bio u Hrvatskoj, te da u utorak očekuje dolazak predstavnilka nestalih iz Hrvatske kao i nacionalne manjine Hrvata u Srbiji a sve s ciljem da se počnu rešsavati konkretni problemi građana, a ne da se sve zavrsi s dva dana zvanične posete u buikom koju je ta poseta proizvela. 

- Uradićemo sve da ispunimo ono što smo govorili u Zagrebu, a da to ne bude predstava za javnost - poručio je. 

U BiH, dodao je, poštujem, o teritorijalni integritet, ali isto to i u RS, bez ikakvih pretrenzija da ugrožavamo teritorijalni integritet bilo koga u regionu. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online