Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.02.2018.
12:59
Vestionline, Tanjug A

"Dok je srpskog naroda i Kosovo je srpsko!"

Deset godina od nezakonite i protivno međunarodnom pravu proglašene takozvane nezavisnosti Kosova, Srbija se suočava sa još većim pritiscima i ucenama da tu lažnu državu prizna, kaže danas predsednik SNP Nenad Popović.

Medija centar Beograd
Srbija spremna na ustupke, ali nezavisnot Kosova nije jedan od njih: Nenad Popović

- Nezakonito otimanje Kosova stvorilo je društvo u našoj južnoj pokrajini zasnovano na zločinima, kriminalu, korupciji, progonu, siromaštvu. Takvo propalo društo ne može biti deo međunarodne zajednice. Na nama je sada, kao državi, da u narednom periodu, koristeći ove nove povoljne okolnosti za nas, izgradimo kroz unutrašnji dijalog srpski kompromis o Kosovu i utvrdimo nakon toga jasnu i čvrstu platformu za pregovore sa Albancima - poručuje Popović.

Kaže i da su Srbija i srpsko društvo spremni i za velike ustupke i teške odluke, ali ne i takve da Kosovo bude nezavisno, niti da ta lažna država bude članica UN. 

Kosovo treba da ima najveću moguću autonomiju, ali konačni status ove teritorije mora da bude definisan u okviru Ustava Republike Srbije i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, predlaže Popović.

- Kakvi god bili pritisci, kakve god bile ucene u narednom periodu u vezi sa našim članstvom u EU, od Kosova kao dela Srbije srpski narod neće odustati. Dok je srpskog naroda, Kosovo je Srbija! Dogodine u Prizrenu - zaključuje Popović.

Popovoć kaže da oni koji su nas bombardovali da bi nam uzeli Kosovo, ne prihvataju više nikakve ponude Srbije kosovskim Albancima, koje bi im omogućile najvišu moguću autonomiju u okviru ustavnog poretka naše države.

Čak ni takvi koraci i odluke, kakve su bile one koje je donosila Vlada od 2008. do 2012. godine, a koje su išle direktno protiv interesa države i jačale tu lažnu kosovsku nezavisnost, ne zadovoljavaju više one koji našim priznanjem te nakazne tvorevine žele da opravdaju svoje bezakonje i operu svoju nečistu savest.  

Podseća da iz pojedinih evropskih zemalja poručuju da je uslov za članstvo Srbije u EU da prizna nezavisno Kosovo i dodaje da posebno sada, pokrovitelji lažne kosovske nezavisnosti vrše još jači pritisak na Srbiju, jer su došli u ćorsokak posle odlučnog stava Španije da nikakvo nezavisno Kosovo ne može biti član EU.

- Njihova nova strategija sada se sastoji u pritisku i ucenama da Srbija mora da prizna nezavisnost, jer posle srpskog priznanja i saglašavanja za otimačinom dela sopstvene teritorije, protivljenje koji prema tom nezakonitom činu tvrdo iskazuju pet članica u EU, ali i Rusija i Kina u SB UN postalo bi bespredmetno - navodi Popović.. 

Kako i pored svih propusta koje je učinila Vlada u periodu od 2008. do 2012. godine u pogledu politike prema Kosovu, ostali smo čvrsti u stavu da takvu lažnu, i na zločinima zasnovanu državu, nikada niko u Beogradu neće priznati, naveo je o i dodao da  takva lažna država nikada neće biti članica UN. 

Sada nam se otvaraju nove mogućnosti da još više istrajemo u našem stavu odbrane teritorijalnog integriteta, posebno nakon odlučnog stava Španije oko evropskih integracija regiona, ali i sve većeg uviđanja mnogih drugih država da je čitav taj projekat nezavisnog Kosova za ovu deceniju propao. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online