Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.02.2018.
10:39
Vestionline, Tanjug A

Dodik odlikovao Vučića: Ponosan sam na odnos Srbije i Srpske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je ponosan na odnos Srbije i RS istakavši da je to odnos naroda i ljudi, Srpske i Srbije u kojem nema nikakvih trzavica, nema nikakve ljudbormore, zavisti, niti političkh svađa i sukoba kao što je uvek među Srbima bilo.

Tanjug
Orden Republike Srpske na ogrlici za predsednika Srbije: Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Vučić je to rekao nakon što mu je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio Orden Republike Srpske na ogrlici, i istakao da je taj orden veliko priznanje.

- Uvek mislite da svojim radom niste dovoljno zaslužili, a ja sam ga prihvatio jer znam da još mnogo toga možemo da učinimo i za naš narod u RS i da je mnogo toga pred nama čime možemo da olakšamo život ljudima u Srpskoj, da budemo još bliži jedni drugima iako mislim da smo svojim odnosom, odnosom odgovornosti i ozbiljnosti, između rukovodstva pokazali kako i na koji način gledamo u budućnost - rekao je predsednik Srbije.

Vučić smatra da još mnogo toga možemo da napravimo u svim sferama društvenog života, od ekonomije, čvršćeg povezivanja...

- Pripadamo istom narodu, iste slave slavimo, istim se stvarima radujemo, zbog istih stvari tugujemo - naglasio je Vučić.

Vučić je kazao da je srećan što je mogao da da mali doprinos tome, i dodao da nije zadovoljan s tim koliko je doprineo.

- Svakako smo malo doprineli, a nikada nismo odmagali. Ponosan sam na odnos Srbije i Srpske koji nikoga ne ugrožava, ni na koji način ne ugrožava BiH, i nikog drugog u regionu. Ponosan sam na odnosu koji smo uspeli da napravimo. To je odnos naroda i ljudi, Srpske i Srbije u kojem nema nikakvih trzavica, nema nikakve ljudbormore, zavisti, niti političkh svađa i sukoba kao što je uvek među Srbima bilo. To je jedna važna tekovina, koju ćemo da ostavimo i svojim naslednicima Dodik i ja - kazao je Vučić.

Zahvalio se Dodiku, kao predstavniku našeg naroda i drugih građana RS, što su doneli odluku da mu uruče orden.

- To je za mene prevelika čast, ali i još veća obaveza, odgovornost i ono što mogu da obećam vama i narodu RS je da ću se boriti, dati sve od sebe da Srbija uvek u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, ali na svaki način pre svega u ljudskom smislu pomaže i pomogne RS - ukazao je Vučić podsećajući da mnogo naših porodica živi u Srpskoj i Srbiji.

Rekao je da nikada Srbija nije nikome pretila niti ima nameru da to čini, ali da hoće da srpski narod bude slobodan, svoj na svome i da može da opstane na svoja ognjištima, ne dirajući ničija prava, granice, ni u šta što bi nekoga povredilo.

- Nećemo da rušimo prava našeg naroda, naše jedinstvo, srpsku slobodu, jer od naše slobode nema lepše i veće svetinje - kazao je Vučić.

On je rekao da će u svom mandatu kao predsednik pokušati da opravda dobijeno priznanje i izrazio uverenje da se građani Srpske neće pokajati na dodeljenom mu priznanju, jer će svoje obaveze na odgovoran i ozbiljan način uvek ispunjavati.

Predsednik Srbije je istakao da, iako živimo u različtim državama ne postoje hrvatski, bosanski, crnogorski, slovenački Srbi, postoje samo Srbi, koji danas mogu da žive i najslobodnije govore o svojoj tradiciji i istoriji.

Vučić je ukazao da su neki ranije politički zloupotrebljavali i delili Srbe na one preko Drine i druge.

- Srbi mogu da budu kakvi hoćete i pripadamo jednom narodu i ne treba da se stidimo. Na današnji veliki dan za srpski narod, dan kada je ustala Srbija 1804.u odbranu svoje slobode i dan kada je 1835.krenula u vreme velikog Miloša da gradi svoj pravni poredak i demokratiju, danas je vreme kada možemo najslobodnije da govorimo o svojoj slavnoj tradiciji i istoriji i da učimo iz tih priprema kako da se ponašamo u budućnosti - kazao je on.

Vučić je istakao da nije neko ko je naučio ni da dodeljuje mnoga priznanja u skladu sa Ustavom, a još manje neko ko je naučio da prima priznanja, ordenje i odlikovanja. 

- Od priznanja bih mogao, čini mi se, s ponosom da kažem da sam dobio titulu počasnog doktora na moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose "Mgimo", što je značajno za našu zemlju, jer sam jedini predsednik iz celog regiona koji je to dobio. Meni je bila važna zlatna medalja Privredne komore Austrije, jer smo u obrazloženju i svemu što smo čuli od predsednika Kristofa Lajtla mogli videti smo koliko poštuju teške ekonomske reforme koje smo sprovodili kao i uspostavljanje boljih ekonomski odnosa sa Austrijom i Evropom - kazao je predsednik Srbije.

Tanjug
 

Čestitke Srbiji

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Dan državnosti Srbije i poručio da je odlikovanje, orden Republike Srpske na ogrlici, koje mu je dodelio izraz poštovanja za sve što je učinio za RS.
- Odlikovanje je izraz poštovanja za ono što ste učinili za RS, u saradnji koju imamo na institucionalnom nivou, u razumevanju uslova u kojima RS radi i funkcioniše i u svojoj pomoći u mnogo pojedinačnih projekata koje ste podržali u RS - rekao je Dodik.
Kako je rekao, u RS dobro razumeju okvir koji se često ističe, da Srbija ceni teritorijalni integritet BiH i poštuje Dejtonski sporazum, a da voli Republiku Srpsku.
- Naravno, mi to čitamo na najbolji način i to je deo naše emocije koju imamo prema Srbiji i vama lično - rekao je Dodik.
Naznačio je da je Vučiću odlikovanje dodeljeno jer je samopregorno, vršeći funkciju premijera i sada predsednika Srbije, činio sve da se odnosi poboljšaju, da se reše mnoga pojedinačna pitanja, te da su zajedničke odluke dale rezultate i pomake da se reše pitanja za obične ljude.
- Vaš doprinos tome je nesumnjiv i želim da vam se zahvalim u ime RS i čestitam vam Dan države Srbije - rekao je Dodik i dodao da taj datum i u RS doživljavaju kao svoj dan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online