Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.02.2018.
20:05
FOTO: Fejsbuk/Igor Dejanović A

Gase termoelektranu, ne grade deponiju?

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan obmanuo je javnost izjavom da Elektroprivreda Srbije (EPS) planira da pravi fabriku za fizičko-hemijsku preradu opasnog otpada u Svilajncu, tvrde u Udruženju građana Ekološki pokret Svilajnac.

Facebook/Igor Dejanović
Ovde je planiran pogon za preradu otpada

Srđan Marjanović iz EKO pokreta dostavio nam je odgovor koji su dobili iz kabineta direktora EPS, a kojima su se obratili nakon pisanja "Vesti" da bi na lokaciji gde se sada nalazi termoelektrana, mogla da nikne fabrika za preradu otrovnog otpada.

"Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije ne predviđa aktivnosti vezane za izgradnju fabrika za 'fizičko-hemijski tretman opasnog otpada' ni na lokaciji TE Morava, ni na nekoj drugoj lokaciji na osnovu nacrta dugoročnog plana poslovne strategije i razvoja JP EPS do 2027. godine", piše u odgovoru EPS.

U EKO pokretu kažu da je problem TE Morava ogromna deponija pepela koja se prostire na 30 ha i ide u dubinu nekoliko metara, i sve to tik uz reku Velika Morava.

- Kako će se ovo rešiti, nije nam poznato. Zato je Svilajnac jedno od najugroženijih mesta u Srbiji - kaže Marjanović.

Krivična prijava

Ekološki pokret Svilajnac je još u septembru prošle godine podneo krivičnu prijavu protiv neimenovanog lica u Opštini Svilajnac zbog falsifikovanja službene isprave, zloupotrebe službenog položaja, kršenja Zakona o upravljanju otpada, nepoštovanju Ustava i zastraživanja i neosnovanih krivičnih prijava protiv aktivista ovog pokreta.

Suština je da podnosioci prijave smatraju da je zahvaljujući vezi u opštinskoj upravi preduzeće Visan dobilo dozvolu za fabriku koja proizvodi otrove za pacove, a da sada radi na pokretanju fabrike za reciklažu infektivnog medicinskog otpada.

Podsetimo da se ministar Trivan nedavno požalio da nijedna lokalna samouprava ne želi na svojoj teritoriji da dozvoli izgradnju pogona za preradu opasnog otpada. On je tada kao dobru lokaciju za to pomenuo mesto gde se danas nalazi TE Morava, koja po planu EPS-a treba da se ugasi.

Iz kabineta direktora EPS-a uveravaju u ekološke dobre namere najvećeg javnog preduzeća u državi, ali i potvrđuju gašenje pomenute TE.

"Na osnovu nacrta dugoročnog plana poslovne strategije i razvoja JP EPS do 2027. godine predviđeno je stavljanje van proizvodnog procesa TE Morava do kraja 2023. godine", kažu u EPS.

Milioni za ekologiju

U EPS-u tvrde da je do sada uloženo više od 320 miliona evra, a da je predviđeno da se do 2025. godine investira još oko 860 miliona evra u projekte zaštite životne sredine kojima se ispunjavaju domaći ekološki propisi, usklađeni sa evropskim standardima.

Sa takvim stavom ekološke zaštite biće omogućen nastavak rada EPS-ovih postrojenja, ali to se ne odnosi na TE Morava koja će biti ugašena do kraja 2023.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online