Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.02.2018.
00:08
J. L. Petković - Vesti A

Tači se oprostio od Severa?

Ideja o podeli Kosova čini se da je aktuelna među albanskim političarima u Prištini. Tamošnji mediji tvrde da Beograd, Priština i Tirana navodno dogovaraju "razmenu teritorija". Dok u kosovskom predsedništvu to nazivaju "spekulacijom", portal Gazeta ekspres piše da je Hašim Tači u Briselu "govorio o podeli Kosova". Medij navodi da su prethodno Tači, predsednik Albanije Edi Rama, ali i Ali Ahmeti, lider albanske stranke u Makedoniji, u Tirani raspravljali o ovoj temi i da ovu ideju podržava i ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas.

EPA//Valdrin Xhemaj
Hašim Tači

Direktor portala Berat Buzala napisao je da bi se takav scenario primenio samo na promenu granica Kosova:

- Predsednik Tači, premijer Rama i predsednik BDI Ali Ahmeti, razgovarali su u Tirani o podeli Kosova, za crtanje granica na Balkanu, kao i sličnim idiotlucima. Takva stvar, takav scenario neće promeniti granice nijedne države, nego granice Kosova.

Gazeta ekspres kaže da kosovsko predsedništvo nije moglo da potvrdi gde je Tači bio u nedelju, a podseća i na nedavne izjave ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina. Na devetoj sesiji unutrašnjeg dijaloga o Kosovu Vulin je rekao da se "trajno i sigurno razgraničenje između Srba i Albanaca mora uspostaviti na prostoru Kosova i Metohije, ali proces razgraničenja i proces političkog završetka ne može da se okonča bez da sve nije ispunjeno, dogovoreno i završeno".

Arifi: Zlonamerna ideja

Vlada Kosova kaže da je svaka ideja o podeli zlonamerna.

- Razumemo ideje Beograda. U poslednjih 20 godina nisu imali nijednu dobru ideju o regionu, takva je i ova poslednja o razmeni teritorija. Ako žele da dele Srbiju, to je onda njihov problem, ali Kosovo nema teritorije niti da daje niti da je razmenjuje - izjavio je šef pregovaračke delegacije Kosova Avni Arifi.

Takođe je i izjavio da je "nesporno" to da je "prava adresa za rešavanje istorijskog sukoba dve nacije - Tirana, a ne Priština".

Svojevremeno ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je ocenio da je razgraničenje na ono "što je srpsko i što je albansko", "jedino moguće trajno kompromisno rešenje" u predstojećem dijalogu o KiM. Ipak, on je više puta podvukao da pri tome ne misli na podelu.

Nakon sastanka sa austrijskim vicekancelarom Hajnc-Kristijanom Štraheom, ministar spoljnih poslova Srbije je izjavio da pitanje Kosova nije završeno, već da je za njegovo rešenje potreban dijalog Beograda i Prištine. Dačić se Štraheu zahvalio što nije promenio stav prema Srbiji kada je došao na vlast i zbog razumevanja stavova Srbije.

On je kazao da bi vlasti u Prištini trebalo da se zapitaju koliko će im decenija trebati da verifikuju nezavisnost. Austrijski vicekancelar je izjavio da problem sa Kosovom nije dugoročno rešen i da je potrebno da Beograd i Priština nađu kompromis kojim bi se uvažile i potrebe Srba. On je rekao da "ništa ne može da funkcioniše jednostrano".

Knajsel: Priznanje nepovratno

Ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsel istakla je da je priznanje nezavisnosti Kosova od strane zvaničnog Beča nepovratno.

Ona je, u reakciji na navodne izjave vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea, koji boravi u Beogradu, istakla da se radi o nepovratnoj činjenici i da se to ne može promeniti. Istovremeno je Knajsel, u izjavi agenciji APA, rekla da međunarodni status Kosova u okviru EU nije u potpunosti rešen. Podsetila je da i 10 godina od jednostranog proglašenja pet od 28 članica EU nije priznalo Kosovo.
                                                                                                                    Z. M.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online