Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 08.02.2018.
10:51
N1 A

"Nismo dobili datum - Crna Gora je lider, a ne Srbija"

Novinar Dojče velea Nemanja Rujević smatra da 2025. godina, koja je navedena u Strategiji EU za Zapadni Balkan, nije datum nego ohrabrenje.

pixabay.com
Kakvu je poruku Srbija zaista dobila od EU?

- Čini mi se da je godina upisana na insistiranje Vučića, dobili smo to upisano uz milion ograda, a vlast je to shvatila kao poruku da smo mi lideri što nije tačno, lider je Crna Gora - smatra Rujević.

Rujević je novu Strategiju EU opisao "kao glancanje šargarepe i pokušaj EU da izoštri štap".

- Ništa novo se nije desilo, da živimo u normalnom svetu gde bi mediji mogli da kažu šta je vest, ovo nije vest, o tome se već pričalo u Solunu pre 15 godina. Na pritisak Nemačke su izbačeni ostali datumi, kod pitanja proširenja ne odlučuje Brisel već članice, a Nemačka drži Balkan blizu, ali je među zemljama koje su najmanje zainteresovane za proširenje - kaže Rujević.

On kaže da građani Srbije na izborima sve vreme govore da su za članstvo u EU.

- Referenduma o EU mora da bude, ja bih istakao da je dugoročno problem proširenja EU kod njih, jer nema političara koji će reći mi sad treba da primimo Srbiju, Crnu Goru, jer se plaše rasta evroskeptičnog stava, ne vidim da će u ovom mandatu nemačke vlade neko stisnuti petlju i reći treba da primimo Srbiju ili Crnu Goru. Mislim da je Briselu u interesu da Zapadni Balkan ne zaigra u suprotnom timu, ali ne bi ni da ih primi u svoj tim, ali ako mogu da budu na klupi i ne talasaju mnogo. Tužno je i skandalozno da oni koji su zaduženi za naš prostor pojma nemaju o tome šta se dešava ovde, onda se to preliva u medije i oni pojma nemaju o čemu se ovde radi.

Komentarišući sastanak evropskog komesara Johanesa Hana sa predstavnicima opozicije, Rujević je rekao da Han tim sastankom želi da pošalje poruku, jer ga, kako kaže, "bije glas da tercira Vučiću".  

- Da je onaj ko se pravi da ne vidi šta se ovde dešava i sada ispunjava ulogu da se sastane s opozicijom. DJB je i pre koalicije s Dverima bio za to da se pregovori zamrznu na godinu dana, a komesar nema obavezu da se sastane sa svima pa bira, ali mislim da treba da se čuje svačije mišljenje.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.02.2018. 12:08
Немања Рујевић је очигледно један од тако званих германизованих Словена, Срба и нека не даје никакве изјаве везане за српску политику. Таквих као он је пуна Немачка и многи од њих су у Другом Светском рату ратовали против Словена и Срба. Свака част Лужичким Србима који упркос вековне окупације у сред Немачке, држе до свог српског поноса.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online