Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 19.07.2010.
10:39 >> 12:44h
Tanjug, Srna A

Kosovo će opet slaviti nezavisnost?!

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da Srbija očekuje po nju povoljno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova. U narednim danima predstoji diplomatska bitka u kojoj će i Albanci sa Kosova pokušati da dokažu da je mišljenje tog suda zapravo presuda u njihovu korist, upozorio je Đelić.

 Napraviće lažno veselje na Kosovu : Božidar Đelić
 

Đelić je za Radio-televiziju Srbije izjavio da se u Prištini već najavljuje "lažno veselje", koje se priprema uz pomoću raznih marketinških agencija.

"Pripremaju slavlje da pokušaju na taj način da ubede svetsko javno mnjenje da su pobedili, ali pobediti neće, jer su argumenti Srbije mnogo jači", rekao je Đelić.

Jedna srpska delegacija, u čijem sastavu će biti i on, prisustvovaće, kako je najavio, 22. jula, na dan objavljivanja savetodavnog mišljenje MSP, samitu afričkih država u Kampali (Uganda), gde će braniti stanovište Srbije.

Đelić je najavio da će predstavnicima afričkih država biti predočeno mišljenje MSP i da će tom prilikom biti reči o tome zašto bi zemlje koje nisu priznale Kosovo trebalo da rade sa Srbijom da bi se usvojila valjana rezolucija na Generalnoj skupštini UN, i zbog čega bi države koje su priznale Kosovo trebalo da preispitaju svoju poziciju.

Sponzori nezavisnosti će tražiti mesto za Kosovo u UN

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je da se približava trenutak kada će sponzori nezavisnosti Kosova ići direktno na Generalnu skupštinu UN i tražiti mesto za Kosovo.

Govoreći o eventualnoj podeli Kosova, Janjić je rekao da "ta opcija nikad nije bila realna" i dodao da je u savremenom svetu moguć zajednički dogovor svih zainteresovanih o promeni granica, a za šta je Srbija veoma slaba da bi dobila bilo šta povoljno.

 

On je ocenio da je sada trenutak da se prestane sa tzv. velikosvetskom politikom koju vodi predsednik Srbije Boris Tadić i da se radi na jačanju Srbije.

 

"Tek u nekoj budućnosti, a ne vidim je u nekom roku kraćem od petanaestak godina, kada Srbija bude članica NATO-a i EU moguće je da dođe do korekcije granica. Ali, ne vidim zašto bi se menjale ako su svi u istom ekonomskom i bezbednosnom paketu", istakao je Janjić.

"Srbiji predstoji da organizuje svoje partnere da kosovska nezavisnost ne dobije kvalifikovanu dvotrećinsku većinu u Generalnoj skupštini UN. Najvažnije je da li se Beograd spremio za dan posle i to na unutrašnjopolitičkom planu i na planu podrške Srbima koji žive na Kosovu", rekao je Janjić povodom savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

Ocenivši da će taj sud reći da su obe strane dobile podršku, i oni koji su proglasili nezavisnost i oni koji je osporavaju, Janjić je rekao da izložena argumentacija delom ide u korist prava na samoopredeljenje Kosova, a deo argumenata osporava jednostrano urušavanje teritorijalnog integriteta Srbije bez saglasnosti.

"Dakle, neće se tu ništa dogoditi i nije ni trebalo očekivati, jer je mišljenje neobavezujuće, ali oko toga je stvorena važna politička igra, godinu i po traje rasprava. Obe strane, pogotovo Beograd, sklonili su kosovsko pitanje sa unutrašnjeg dnevnog reda, ali se ono vraća u dnevnu politiku Srbije i među partijske rasprave u parlamentu", rekao je Janjić.

On je ocenio da Vlada u Beogradu više neće moći samo da izveštava o aktivnosti diplomatije, nego će morati nešto i da uradi sa Srbima na Kosovu i regionom, pa i sa opozicijom.

"Više nema prostora za međunarodno-pravne rasprave. Srbiji predstoji, što ona očigledno i radi, političko-diplomatska aktivnost sa dva cilja", rekao je Janjić i dodao da je prvi cilj da Srbija "progura kakvu-takvu rezoluciju", koju je najavila i nazvala deklaracijom, a za koju nije potrebna kvalifikovana većina u skupštini UN.

On je dodao da ta deklaracija zagovara i dijalog oko statusa i drugih pitanja, ocenivši da će Srbija oko ovog drugog dela teško dobiti podršku."Verovatno će biti nekih razgovora, najverovatnije o tehničkim pitanjima", naveo je Janjić.

Ponedeljak 19.07.2010. 23:10
slavi ce oni ali na mom k u r cu jedino im je to ostali za slavlje ,znaju oni sta ih ceka kada ode ovaj okupator NATO ima bre da ih deremo kao jarice .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online