Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 01.02.2018.
00:44
J. L. Petković - Vesti A

Španija ne da Kosovu u Evropu

Uoči usvajanja Strategije proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana, Španija se oštro suprotstavila uključivanju Kosova u bilo koji proces koji ostavlja utisak da se Kosovo tretira kao država!

Reuters
Jasna poruka vlasti u Madridu uoči usvajanja Strategije proširenja EU

U "non pejperu" Španija se suprotstavlja upotrebi termina NjB6, odnosno skraćenici koja označava šest zemalja zapadnog Balkana, ističući da "Kosovo nije deo procesa proširenja".

U Madridu smatraju da je neophodno napraviti jasnu razliku između procesa proširenja EU i procedura i strategija za zapadni Balkan koji je deo zajedničke spoljne i bezbednosne politike.

- Neophodno je da se napravi jasna podela između procesa proširenja koji ima svoj kalendar, proceduru i ciljeve i političke strategije za zapadni Balkan koja je deo zajedničke spoljne politike - navodi se u "non-pejperu" Madrida.

Nova praksa

Nova strategija Evropske unije za zapadni Balkan mora biti potpuno jasna i konkretna, poruka je konferencije Komsult u Beču. Hedvig Morvai iz Evropskog fonda za Balkan se nada da će strategija EU doneti novu svest i praksu, a kosovska ministarka za evropske integracije Durata Hodža napomenula je da jezik strategije mora biti jasan i potpuno konkretan.

U pismu se traži da se nastavi posao sa kosovskim vlastima (Kosovo se pominje sa fusnotom) kako bi Priština učinila realan napredak u postizanju standarda i ciljeva obuhvaćenih okvirom SSP-a.

Sugeriše se i nastavak dijaloga između Beograda i Prištine i ističe da proširenje ne treba posmatrati kao direktno sredstvo za rešavanje političkih problema na Balkanu.

- U slučaju ovog regiona, politička logika proširenja ne bi trebalo da se deformiše usled taktičkih razmatranja koja bi se mogla pokazati kontraproduktivnim na duži period - sugeriše se u pismu.

Aleksandra Janković iz Centra za spoljnu politiku ističe za "Vesti" da je strategija proširenja posle dužeg vremena vratila EU na aktivnu poziciju u regionu zapadnog Balkana.

- Samo jasan reformski kurs sa dostižnim ciljevima može evropske integracije održati atraktivnim za zemlje regiona. Strategija je nastala kao proizvod obostrane svesti da je bez ekonomske perspektive nemoguće održati trajan mir i stabilnost u regionu. Uvažavajući krizu kojom je špansko društvo zahvaćeno, ipak verujem da će ključne države članice EU brzo naći modus koji će omogućiti da se zapadni Balkan zadrži na pozitivnoj agendi proširenja. Za Srbiju je važno da ima jasan vremenski okvir vezan za proces evropskih integracija jer bez strategije proširenja i Srbija ostaje bez jasnog cilja - kaže Aleksandra Janković.

 


 

POVEZANE VESTI

Subota 03.02.2018. 22:24
Jure sopstvene interese kao svaka normalna zemlja. U ovom slučaju se poklapaju sa našim, pa i jesmo saveznici. Jedino što naša vlast ne juri naše interese......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online