Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.02.2018.
00:22
D. Dekić - Vesti A

Slaba vajda od Turaka

Spisak lepih želja ili ponavljanje gradiva sa agende najavljenih turskih investicija u Srbiji, tek, gomila onoga što su obećavali tokom susreta predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan još je mrtvo slovo na papiru! Iz onog viđenog prethodnih dana, susret dvojice državnika, ojačan članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, sveo se na golu politiku uz ponavljanje ekonomskog gradiva u najavi.

Tanjug/Služba za saradnju sa medijima predsednika
Srdačan susret u Ankari: Erdogan i Vučić

Odnosi u uzlaznoj liniji

Odnosi Srbije i Turske zamrznuti su 2013. godine nakon što je Erdogan izjavio da je "Turska Kosovo, a Kosovo Turska", ali u poslednjih godinu i po ti odnosi naprasno otoplili.

U maju prošle godine sa međunarodnog foruma u Kini Vučić je, posle razgovora sa Erdoganom, poručio da on dolazi u Srbiju "sa dva aviona biznismena koji žele da investiraju u Srbiju".

Prošle godine u septembru u Njujorku su ponovo pričali o ekonomskoj saradnji i utanačili posetu Erdogana.

Turski predsednik je prošle jeseni u Beogradu i sada u Istanbulu iskazao zainteresovanost za infrastrukturne projekte, prvenstveno auto-put Beograd-Sarajevo. Opet je pomenuto i interesovanje turskih investitora, a u fokusu se i treći put našla Tai grupa čiji je vlasnik Erdoganov prijatelj i koja će uložiti 35 miliona evra u fabriku u Kraljevu i zaposliti 2.500 radnika.

Sa predstavnicima te kompanije srpski predsednik je razgovarao i u julu prošle godine o investiranju, pa u oktobru 2017. kada je, kao i sada, najavio njihov dolazak.

Šta je 2017. potpisano

- deklaracija o osnivanju Visokog političkog saveta za saradnju Srbije i Turske
- više međudržavnih sporazuma u oblasti ekonomije, trgovine i investicija
- proširenje sporazuma o slobodnoj trgovini iz 2009. godine, što će omogućiti Srbiji bescarinski izvoz suncokreta i goveđeg mesa
- memorandum o saradnji vlada na restauraciji hamama u tvrđavi Golubački grad
- sporazume o saradnji u oblasti šumarstva i voda
- sporazum o saradnji u urbanizmu
- pismo o namerama o jačanju saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture
- program saradnje u oblasti obrazovanja
- memorandum o razumevanju i saradnji na realizaciji restauracije Bajrakli džamije u Beogradu, kao i parnog kupatila u Beogradu.
- pismo o namerama u oblasti energetike

Erdogan je u Beogradu prošle jeseni s Vučićem pretresao teme od energetike i poljoprivrede, do banjskog turizma i aerodroma u Kraljevu.

Uz napomenu da Srbija ima divne banje i lekovitu vodu, srpski predsednik je rekao da je zamolio Erdogana da njihove privrednike pošalje u Srbiju ukoliko su zainteresovani da ulažu kapital.

- Srce me boli kad čujem podatak da se, na primer, u Vranjskoj Banji gubi 146 litara tople vode u sekundi - rekao je tada Vučić.

"Mreža" ili "pojas"

Bakir Izetbegović se osvrnuo na gradnju auto-puta Beograd-Sarajevo rekavši da treba da se napravi auto-put ili većinom auto-put, kombinovan sa brzim putem, koji bi napravio krug na potezu Beograd-Sarajevo.

On je naglasio da je Erdogan obećao da će se iznaći način da se taj projekat završi. Vučić je obelodanio da je insistirao i da želi da veruje da na trilateralnom sastanku, kada bude u junu, julu ili avgustu, može da bude potpisano da bude napravljen ceo pojas puteva.

- Srpska strana je završila most Bratunac-Ljubovija i pristupne saobraćajnice, ali nema prelaza iz BiH. Izetbegović je rekao da će učiniti sve da se otvori granični prelaz i da ljudi ne gube po 300 kilometara. Time će se drastično podstaći i mogućnost ekonomskog razvoja zapadne Srbije i istočnog dela Srpske i BiH - objasnio je Vučić.

Dragaš: Tutorski odnos

Odnos Turske prema Srbiji i BiH ekonomista Branko Dragaš vidi kao jednu vrstu tutorstva, u skladu sa ruskom odlukom da taj deo Balkana bude njihova interesna zona.

- Erdogan mora da sluša Vladimira Putina i da hladi vruće odnose na Balkanu - pojašnjava Dragaš.

Ekonomista ističe da su svi ugovori koje je potpisao Beograd bez ekonomske logike i na štetu Srbije, pa i ovi sa Turskom.

- Treba prvo da se utvrde razvojni planovi Srbije, pa da se vidi šta je od projekata potrebno zemlji, a ne da se ugovara auto-put ka Sarajevu i Prištini i Tirani, a da ga nemamo ka Zrenjaninu i Vršcu, kao i da su nam putevi u Srbiji u lošem stanju i zreli za popravku - ukazuje sagovornik "Vesti".

Dragaš objašnjava da turski biznismeni zbog crnih ekonomskih vremena ulažu vrlo promišljeno i samo tamo gde imaju interes i gde mogu da ostvare višestruku korist.

- Pitanje je da li je njihov interes i naš interes - zaključio je Dragaš.

Nerealna obećanja

Milan Kovačević, konsultant za međunarodna ulaganja, kaže da vlast u Srbiji prijateljima pravi zadovoljstvo, a ovakvi susreti i ekonomska obećanja "prijaju" Vučićevoj strukturi vlasti uoči beogradskih izbora.

- Počastimo ne samo Tursku, nego i Emirate, Kinu, Rusiju, a opet Vučiću je u prilog da intenzivira optimističke ideje uoči izbora od kojih se možda neka i realizuje u našu korist - rekao je Kovačević za "Vesti".

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da treba znati da Turska, kad obećava, obećava mnogo više nego što može da ispuni.

- Da se ostvaruje sve što Erdogan najavi u pomoći i ekonomskoj saradnji, pa BiH bi procvetala, a oni ga inače mnogo lepše dočekaju nego mi - tumači Stevanović.

On ukazuje da Turska i sama tek počinje da razvija sopstveni sistem auto-puteva, pa teško da bi se pre svog bavila tuđom saobraćajnom mrežom.

- Treba gledati dobro na te ekonomske odnose s Turskom, ali ne očekivati previše - zaključio je Stevanović.

Čović: Bakir išao u svoje ime

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da ne zna u čije ime je u Istanbul otputovao Bakir Izetbegović, ali "da Izetbegović u Tursku nije otišao u ime Predsedništva BiH".

- Moje i mišljenje gospodina Mladena Ivanića jeste da je to neprihvatljiva varijanta i da gospodin Izetbegović nema nijednog razloga da ode, da će to samo izazvati dodatne probleme, nagađanja radi čega se ide, naročito jer gospodin Izetbegović ne ide kao predsedavajući Predsedništva BiH, nego kao član Predsedništva BiH, bez ikakve zajedničke platforme o temama o kojima bi se razgovaralo - rekao je Čović.

Turska dominantni izvoznik

Tokom 2017. bilo je reči o bescarinskom izvozu pojedinih proizvoda u Tursku, a izvoz goveđeg mesa u Tursku, ugovoren sporazumom o slobodnoj trgovini, najavljen je do kraja ovog ili početkom idućeg meseca. Srbija je od Turske dobila kvotu od 5.000 tona godišnje. Inače robna razmena dve zemlje je 2016. bila 800 miliona dolara, a prošle milijarda evra.
- Ta trgovinska razmena će samo rasti - naveo je Vučić, a dosad se pokazalo da je Turska u razmeni imala veliku prevagu nad Srbijom.

 

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online