Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.01.2018.
00:11
Z. Mirković - Vesti A

Reforme, pa članstvo u EU

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, koji je i lider Narodne partije Austrije (OVP), u prvom intervjuu jednom srpskom mediju od preuzimanja dužnosti istakao je će se Austrija i dalje zalagati za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, te da je u napretku Srbije ka EU važan napredak u dijalogu s Prištinom.

A. Čukić
Brisel neće probleme pod tepihom

Učešće Slobodarske partije Austrije (FPO) u novoj vladi na čijem ste čelu izazvao je proteste, pa čak i demonstracije dela javnosti u Austriji. Da li Vam je to otežava posao?

- Austrijanci su na prošlim parlamentarnim izborima jasno glasali za promene. Na tim izborima je jasno pobedila Narodna partija. Na izborima je bila osnažena i Slobodarska partija Austrije.

Zajedno smo na osnovu želje birača formirali novu vladu. Želim zbog toga da zamolim da se nova vlada meri po delima. Poštujem istovremeno pravo svakog da nas kritikuje. Sloboda okupljanja i izražavanja mišljenja su važne demokratske vrednosti. Saradnja sa FPO je obeležena novim stilom. Radi se o promeni Austrije ka pozitivnom. U prvim nedeljama nam je pošlo za rukom da preduzmemo važne mere rasterećenja građana s malim i srednjim primanjima, kao i usvojimo bonus za porodice. Taj put ćemo nastaviti.

Pojedini mediji su kritikovali FPO zbog bliskih veza s rukovodstvom Republike Srpske, koje se na Zapadu proglašava secesionističkim i optužuje zbog navodnog rušenja Bosne. Odakle dolaze ti napadi?

- Stav austrijske vlade je jasan i nepromenjen. Mi smo privrženi teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine. Austrija odbija svake separatističke tendencije.

Kakav je Vaš stav prema imigraciji i da li ga delite sa koalicionim partnerom?

- Srbija je, prilikom zatvaranje balkanske rute, odigrala veoma važnu ulogu. EU je potrebna promena sistema u migrantskoj politici. Moramo zaustaviti ilegalnu migraciju, a EU da efektivno štiti spoljnu granicu i pruža veću pomoć na licu mesta. Ilegalni migranti se moraju zaustaviti na spoljnim granicama EU, nakon spasavanja, moraju se opskrbiti i potom vratiti u njihove zemlje porekla. Ako je to nemoguće, onda bi ilegalne migrante trebalo odvesti u bezbedne zone, u takozvane treće države. Tamo imaju zaštitu, ali ne i bolji život centralne Evrope. Mi, a ne krijumčari, treba da odlučujemo ko dolazi u Evropu.

Odnosi EU i Rusije odavno su zategnuti, po nekim mišljenjima na obostranu štetu, a u korist Amerike. Da li smatrate da bi odnos prema Moskvi trebalo da se menja?

- Zainteresovani smo da se ponovo uspostavi normalni odnos EU i Rusije i da postoji normalan dijalog. Dugoročno gledano u Evropi mir je moguć samo sa, a ne protiv Rusije. To, međutim, ne znači da ćemo zatvarati oči kad se krši međunarodno pravo.

Hoće li nova austrijska vlada i dalje podržavati Srbiju na njenom putu u EU i da li će proširenje Unije biti u fokusu predsedavanja Austrije EU u drugoj polovini ove godine?

- Zapadni Balkan je region u našem neposrednom susedstvu sa kojim smo ljudski, politički, ekonomski i kulturno veoma tesno povezani. Stabilnost na Zapadnom Balkanu zbog toga je i u našem sopstvenom interesu. Zapadni Balkan će i u budućnosti biti jedno težište naše spoljne politike i Austrija će se i dalje zalagati za evropsku perspektivu zemalja regiona. Mi ćemo zemljama Zapadnog Balkana pružati i dalje odlučnu podršku u reformama i borbi protiv korupcije. Želimo da iskoristimo predsedavanje EU u drugoj polovini godine kako bi sa partnerima u Uniji i Zapadnog Balkana postigli pravi napredak. Cilj mora biti da budu čvrsti učvršćene u Evropi.

Da li je realno da sledeće proširenje EU usledi 2025. i mislite li da će Srbija tada postati nova članica Unije?

Brzina pregovora zavisi primarno od toga koliko Srbija sebe, reformama, čini spremnom za EU. Srbija je za vreme kad je premijer bio Aleksandar Vučić i sada, sa novom šeficom vlade Anom Brnabić, već napravila važan napredak i sprovela delimično bolne reforme. Ako s tim reformama nastaviti u istom tempu, onda je pristup moguć u vremenskom roku koji je najavila Evropska komisija.

Kako ocenjujete aktuelnu situaciju na Balkanu nakon atentata na srpskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića. Može li taj atentat ugroziti napredak?

- Bili smo šokirani zbog atentata na Olivera Ivanovića i najoštrije ga osuđujemo. Imamo poverenje da će se nadležne institucije pobrinuti za brzo rasvetljavanje zločina i da će odgovorni biti privedeni pred lice pravde. Važno je da ovaj atentat, koliko god bio stravičan, ne bude zloupotrebljen za kočenje pozitivnih političkih procesa. Zbog toga apelujem na sve u Beogradu i Prištini da nastave s dijalogom kojim posreduje EU. To je najbolji put, pre svega za stanovništvo, koje zaslužuje da država može da se posveti pravim problemima kao što su ekonomski razvoj, obrazovanje, vladavina prava i borba protiv korupcije.

- Koliko je Srbija važna za stabilnost regiona i može li ona učiniti još nešto da bi doprinela još većoj stabilnosti?

- Srbija je važan akter stabilnosti u regionu. Od značaja u tome je produbljenje regionalne saradnje, ali i posebno dalji napori ka rešenju otvorenih bilateralnih konflikata i savladavanja prošlosti. Srbija je u tome već preduzela važne simbolične korake. Nadam se da će taj put biti nastavljen u celom regionu.

Predsednik Aleksandar Vučić će 2. februara posetiti Austriju. Šta očekujete od te posete i, vezano za saradnju dve zemlje, šta možete doprineti za dalje produbljivanje?

- Između Austrije i Srbije postoje izvanredni odnosi i mi ćemo i dalje raditi na njihovom produbljivanju. Austrija je među glavnim investitorima u Srbiji. Radujem se poseti predsednika Vučića Austrije. U okviru te posete ćemo naravno razgovarati o evropskoj integraciji Srbije i celog regiona Zapadnog Balkana, ali i o tome kako možemo, tokom predsedavanja Austrije EU, u drugoj polovini godine, doprineti da tu evropsku perspektivu dalje podstaknemo.

Nema uvoza problema

Komesar Johanes Han je rekao da EU neće uvoziti nerešene probleme i kazao da Srbija mora da reši problem s Kosovom. Da li to znači da će Srbija morati da prizna Kosovo?
- Saglasan sam sa evropskim komesarom Hanom. EU je uvek ukazivala na to da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine od odlučujućeg značaja. Za nas je odlučujuće da se obe strane angažuju i spremne na kompromis jedna drugoj prilaze kako bi dalja otvorena pitanja pre pristupanja EU zajedno rešile. Imam veliko poverenje da će pod predsednikom Vučićem biti moguće postići dalji važan napredak.
 


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online