Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.01.2018.
12:55
Vestionline A

Savetnik evropskog komesara: Nije loše sve što je srpsko

"Konstruktivno učešće Srbije ključno za stabilizaciju jugoistočne Evrope", smatra Franc Šausberger, specijalni savetnik za Zapadni Balkan evropskog komesara.

pixabay.com

Istovremeno, Šausberger neko buduće zajedničko balkansko tržište vidi kao važan korak za ekonomsku integraciju tih zemalja, te kritikuje zapadne medije sbog toga što, kako kaže, stvaraju iskrivljenu sliku o Balkanu, posebno o Srbiji.

Šausberger, naime, u autorskom tekstu koji objavljuje bečki "Prese", a kojim reaguje na nedavne žestoke napade medija i opozicionih političara u Austriji na Slobodarsku partiju Austrije (FPO) čiji su najviši predstavnici primili orden Republika Srpska na proslavi Dana Srpske, te tvrdi da se u zapadnim medijima o Balkanu piše uglavnom negativno, a retko ili gotovo nikad ne iznose se pozitivni primeri.

U tom smislu konstatuje da treba zahvaliti razumnom stavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića i umerenoj reakciji vođe bosanskih Srba Milorada Dodika na tome što "neočekivana i provokativna žalba bošnjačkog vođe Bakira Izetbegovića na deset godina staru presudu pred Međunarodnim sudom u vezi s ratom u Bosni" nije dovela do opasne eskalacije u regionu.

Viš objektivnosti u reakcijama o Srbima

Kritikuje, istovremeno, što se pod parolom "ništa pozitivno o Srbima", u Austriji ne pridaje značaj tome što je Dodik povukao odluku o sprovođenju referenduma, kao ni činjenici da je njegova separatistička retorika postala značajno umerenija, te njegova vlada konstruktivno radi na odgovorima na katalog pitanja EU.

Autor jednostavno traži više objektivnosti u reagovanjima, te napominje da je potrebno da odnos Austrije prema državama Zapadnog Balkana bude manje emocionalan.

Govoreći o tome da zapadni mediji kreiraju "iskljivljenu sliku" Balkana, a pre svega Srbije, Šausberger primećuje da su problemi o kojima pišu ti mediji, a tiču se etničkih sukoba, korupcije, vladavine prava, prisutni u svim zemljama Zapadnog Balkana, te mu je stoga nerazumljivo zašto se "diže bura" samo kada su u pitanju Srbi.

On, naime, tvrdi da nacionalizam drugih etničkih grupa nije ništa manji, dok je kod Bošnjaka u BiH istovremeno prisutan i izraženi centralizam i provokativna hegemonijska težnja. Šausberger ukazuje svakako nije pozivina primer, te da naprotiv "negativno upada u oči" to što je uz podršku SAD i Evrope stvorena najmladja država Kosovo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online