Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.01.2018.
19:32
D. Dekić - Vesti A

Prijem povodom 55. godišnjice Jelisejskog sporazuma: Podrška Srbiji na evropskom putu

Ambasadori Francuske i Nemačke, Frederik Mondoloni i Aksel Ditman, organizovali su prijem povodom obeležavanja 55. godišnjice od potpisivanja Jelisejkog sporazuma. Prijem je organizovan u francuskoj rezidenciji u Beogradu, a ambasadori su ugostili ugledne zvanice među kojima su bili i predstavnici Vlade Srbije.

V. Sekulić
Prijem u francuskoj rezidenciji: Aksel Ditman, Frederik Mondoloni i Jadranka Joksimović

Naglašavajući svoju podršku evropskim integracijama Srbije i regionalnom pomirenju, ambasadori su istakli i koliko su za francusko-nemačko pomirenje, prijateljstvo i saradnju u Evropi važne, i koliko će i u budućnosti biti važne inicijative mladih, pre svega Nemačko-francuska kancelarija mladih.

- Večaras se proslavlja istorija pomirenja između dve nacije. Nemačka i Francuska, tada su se, kako bi izgradile mir, usredsredile na otvaranje Kancelarije za mlade. Ponosan sam što taj primer može biti uzor u Srbiji i zemljama u regionu - rekao je Frederik Mondolini, Ambasador Fransuske u Beogradu.

Nemački ambasador Aksel Ditman podseća da je Jelisejski ugovor bio značajan i odlučujući za uspeh EU, a da su Nemačka i Francuska zajedno sa patrnerima često naznačeni kao motor što, kako kaže, svakodnevno dokazuju zajedničkim projektima.

- Verujemo da Jelisejski ugovor može uputiti signal u region Zapadnog Balkana. To je, s jedne strane, signal za saradnju kroz sprovođenje konkretnih projekata, ali radi se i o pomirenju dva naroda - rekao je Ditman.

D. Dekić
Zvanice na prijemu povodom 55. godišnjice od potpisivanja Jelisejskog sporazuma

Na inicijativu Berlinskog procesa, čije su konferencije održane u Berlinu, Parizu, Beču i Trstu, predstavnici šest zemalja sa Zapadnog Balkana su 4. jula 2017. godine potpisali ugovor o osnivanju Regionalne mreže mladih RYCO. Od tada je na adresu kancelarije mladih stiglo više od 420 zahteva za realizaciju projekata pomirenja i razmene mladih, a izbor prvih projekata samo što nije završen.

- To je sjajan početak za RYCO. Srbija igra veoma važnu ulogu u Berlinskom procesu i želimo da zahvalimo na toj podršci - poručili su ambasadori na godišnjici potpisivanja Jelisejskog sporazuma.

V. Sekulić
Frederik Monodolini za govornicom, Aksel Ditman i Jadranka Joksimović

Prijemu u francuskoj rezidenciji prisustvovali su brojni ugledni gosti, a ispred Vlade Srbije tu su bili ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, te ministri sporta i rada, Vanja Udovičić i Zoran Đorđević.

Ministarka Joksimović je poručila da Srbija danas pokazuje liderstvo u prepoznavanju važnosti regionalne saradnje, mira i stabilnosti.

- To smo zaista nebrojano puta pokazali. Vreme je da sarađujemo jer je to interes naših građana, ne samo obaveza koja proističe iz evropskog puta. Simbolika današnjeg dana je vrlo dobro razumljiva i jasna - rekla je ona.

Joksimovićeva je istakla i da region ima puno potencijala i može da doprinese još boljoj i uspešnijoj Evropskoj uniji. 

Podsetimo, Jelisejski sporazum potpisali su nemački kancelar Konrad Adenauer i francuski predsednik Šarl de Gol 22. januara 1963. godine. Taj zajednički čin bio je važan osnov za nemačko-francusko prijateljstvo i važi za prekretnicu u odnosima dve zemlje na putu ka pomirenju i zajedničkoj budućnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online