Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.01.2018.
19:31
Vestionline, Tanjug A

"Ono što je Jerusalim za Jevreje, to je Kosovo za Srbe"

"Za Srbe i Srbiju nema važnijeg državnog i nacionalnog pitanja od Kosova, niti postoji važniji zadatak od borbe da Kosovo ostane u Srbiji", kaže ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Medija centar Beograd
Kosovo je uvek bilo, jeste i biće Srbija: Nenad Popović

On dodaje da je najveći ispit za ovu generaciju Srba očuvanje srpske državnosti na Kosovu, koju su nam srpski preci ostavili u zalog.

- Samo one države koje su čvrsto i neodustajno branile svoju teritoriju i tako branile svoje državno i nacionalno dostojanstvo, ali i snagu i veru u sebe, bile su poštovane, priznate ali ujedno i ekonomski snažne - rekao je Popović.

U autorskom tekstu u nedeljniku Vreme, Popović navodi Rusiju za primer država koje su se nalazile u sličnom položaju kao Srbija kada je branila svoje pravo na Čečeniju, Izrael sa Jerusalimom ili primer Velike Britanije na Foklandskim osrvima, Kine i njenih prava na Tajvan i Hong Kong.

Izrael, kako je rekao, ima konstrantno otvoreno pitanje ugroženosti dela teritorije, ali da konfliktna situacija nije prepreka enomskom rastu. To je država, pojašnjava, sa malo više od osam miliona stanovnika i BDP-om od čak 320 milijardi dolara.

- Mi ne možemo nikada da prestanemo na to da Kosovo ne bude Srbija, jer niti smo ga mi, koji danas živimo u Srbiji sa Kosovom, načinili Srbijom, niti imamo pravo da buduće generacije Srba ostavimo bez Kosova - rekao je Popović.

Nemoguće je, kako kaže, da jedan Jevrejin pokuša da preda drugom narodu u ruke Jerusalim i dodaje da "ono što je Jerusalim za Jevreje, to je Kosovo za Srbe".

- Čuvajući Kosovo mi čuvamo Republiku Srpsku, Rašku, Vojvodinu, jer sve su to pitanja koja bi sutra mogla da da budu otvorena, ukoliko na pitanju Kosova pokažemo slabost i neodlučnost kao narod i kao država - rekao je on.

Teško je poverovati, kako kaže, i da će Albanci odustati od separatističkih namera, te se zbog toga sa njima mora stalno pregovarati, voditi stalni dijalog, da im se pokaže da u Srbiji , uz najširu moguću autonomiju, mogu da imaju bolje ekonomske perspektive "nego što imaju u lažnoj državi Kosovo".

Pojašnjava da je podjednako važno i da se vodi unutrašnji, srpski dijalog i da je dobrodošla inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića da otvori unutrašnji dijalog o Kosovu.

- Sada su nam jedinstvo i okupljanje potrebniji nego ikada. Smatram da je naša obaveza da budućim generacijama omogućimo priliku da pregovaraju, a to možemo samo ako im Kosovo ostavimo u Srbiji - naglasio je on.

Pojašnjava da Srbija trpi pritisak da pitanje reši brzo i na svoju štetu, trgujući delom svoje teritorije za nešto potpuno neizvesno i nepredvidivo.

- Tom pritisku moramo da se odupremo beskompromisno i odlučno - naglasio je on i dodao da je potrebno da se ekonomski ojača položaj Srba u pokrajinii obezbedi njihova snažna institucionalna veza sa centralnom Srbijom i republičkim organima u Srbiji.

Podseća da Srbija u UN ima proverene prijatelje Rusiju i Kinu, da je samo Srbija članica UN i da ne postoji mogućnost da to bude i njena južna pokrajina i da bi "stolica Kosova u UN bila samo drugo ime za nezavisnost Kosova".

Dodaje da bi bilo koji zvaničnik naše zemlje koji bi svojim delovanjem omogućio da Kosovo postane član UN, bio "izdajnik srpskog naroda i srpskih nacionalnih interesa".

Sa Albancima se, kako kaže, mora razgovarati o najširim mogućim pravima i o najvećoj mogućoj autonomiji na svetu, ali da "rezultat tih razgovora, i položaj Albanaca na Kosovu, mora da ostane u okviru Ustava Srbije i Regulacije 1244 Saveta bezbednosti UN".

- Jer Kosovo je uvek bilo, jeste i biće Srbija - zaključio je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online