Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.01.2018.
22:26
gorazdevac.com A

Vučić rešava probleme građana na KiM: Posao u radio stanici koja ne radi?

Gostujući u emisiji "Ćirilica", na TV Hepi, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je pronašao posao određenim građanima iz Istoka koji su mu se u Lapljem Selu direktno obratili za pomoć, odnosno da je rešen egzistencijalni problem majke sa šestoro dece, tako što će njen najstariji sin biti zaposlen u radiju "Bravo" u Osojanu.

Tanjug
Obećao radna mesta u radiju koji ne emituje program već dve godine: Aleksandar Vučić

U situaciji kada srpski mediji na KiM jedva opstaju, nama je itekako dragocen svaki novi kolega, ali je problem u tome što radio "Bravo" ne radi i ne emituje program već pune dve godine, ističe Darko Dimitrijević, urednik Radio Goraždevca, jedinog medija na srpskom jeziku u Metohiji. Sa ovom činjenicom su, dodaje, upoznati i lokalni srpski funkcioneri, svo srpsko stanovništvo u tom kraju, ali i ministarstvo kulture u Beogradu.

- Načelnica okruga, ali i sami predsednici privremenih organa u Peći, Istoku i Klini svedoci su da radio "Bravo" ne emituje program, pa pitamo predsednikaVučića, kako je moguće da obećava radna mesta u fiktivnim medijima koji ne rade? Istovremeno, Radio Goraždevac nastoji da obezbedi dopisnike iz sve tri opštine, kako bi lokane informacije bile još pristupačnije u našem programu,ali i na web portalu. Dakle, umesto da se osoba zaposli u postojećem radiju koji emituje program, zapošljava se u onom za koji svi znamo da ne emituje. Zašto? -  pita Dimitrijević.

Da Radio Goraždevac postoji i radi, upoznati su kaže svi, uključujući i Kancelariju za Kosovo i Metohiju kojoj je nekoliko puta pisao, ali nikada nije dobio odgovor na zahteve za pomoć.

- Ovo je najbolji primer koliko država i njene institucije misle na opstanak institucija i Srba u Metohiji, jer podrška nepostojećem i gušenje postojećeg medija, direktno utiču na smanjenje radnih mesta, a ne na povećanje, kako je predsednik Vučić obećao u emisiji Ćirilica -  kaže glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca:

- Zato pitamo Kancelariju za Kosovo i Metohiju, odnosno njenog direktora Marka Đurića, da li je obećao novo radno mesto i finansijsku podršku nepostojećem radiju "Bravo", koji je inače osnovan 2008. podrškom Pitera Fejta, tadašnjeg šefa Civilne kancelarije međunarodne zajednice na Kosovu (ICO)? Podvlačimo da Radio Goraždevac nema ništa protiv pomoći radiju iz Osojana čije smo svojevremeno osnivanje podržali potpisivanjem memoranduma koji je omogućio dodeljivanje opreme tom mediju, za koju verujemo da je u većem delu rasprodata. Ali, pitamo kako to da Kancelarija za KiM nikada nije odgovorila na zahteve Radio Goraždevca za pomoć oko upošljavanja dopisnika iz Istoka, Kline i Orahovca?

Inače, Radio Goraždevac završio je 2017. sa ukupnim prometom od 800.000 dinara što je jedva dovoljno da se pokriju svi godišnji računi i troškovi, ali opstaje zahvaljujući dobroj volji i mladim volonterima iz našeg mesta kojima Kancelarija za KiM nikada nije pužila podršku.

Izjava predsednika u Ćirilici:

Radio Bravo emituje program

Ekipa radija Bravo oglasila se saopštenjem u kojem se navodi da ta radio stanica i dalje emituje program. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

"Povodom objavljivanja vesti da radio Bravo iz Osojana ne postoji i da je predsednik Vučić obećao "radno mesto u radiju Bravo koji ne emituje program", moramo da uradimo ono što zaista nikada nismo mislili da ćemo morati, da demantujemo DA NE POSTOJIMO!

U istom tekstu je navedeno da Kancelarija za KiM finansijski pomaže naš radio, što apsolutno nije tačno. Radio Bravo od svog osnivanja pa do danas nije dobila niti jedan dinar od Kancelarije za KiM. Finansiramo se i preživljavamo kao i većina drugih medija na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji, putem projekata.

Mladom Leonidu Dubiću jeste obećano radno mesto u našem kolektivu i sa ponosom obaveštavamo da će on biti naš novi saradnik i da ćemo to finansirati sami, od sopstvenih sredstava. Nadamo se da ćemo imati prilike da zaposlimo još mladih ljudi iz naše metohijske opštine i ne vidimo ništa loše u tome što pomažemo jednom mladom čoveku, onoliko koliko možemo. A sigurni smo da će i on pomoći nama u proizvodnji programa našeg medija.

Za sve one kolege koje nakon skoro decenije našeg postojanja nisu čuli za nas, pa čak i za one sa kojima razmenjujemo vesti i informacije, u nastavku ćemo ukratko napisati nešto o našoj radio stanici. Radio Bravo je osnovan 2010. godine u selu Osojane kod Istoka i za sada je jedini mediji na srpskom jeziku u opštini Istok. Naša kancelarija nalazi se u zgradi O.Š. Radoš Tošić, od prvog dana od kada emitujemo bez prekida, ali uz velike probleme. Naša frekvencija je lokalnog tipa, dakle pokriva samo teritoriju opštine Istok."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online