Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.01.2018.
22:56
Vestionline, Tanjug A

"Stolica za Kosovo u UN je bajka i fatamorgana"

Prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić poručio je Kosovo ne može da dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama, ukoliko to ne bude stav Srbije.

Tanjug
Kosovo zavisi od dijaloga Beograda i Prištine

On je gostujući na Radio-televiziji Vojvodine kazao da ostaje pri stavu da ocene visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Feredike Mogerini i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana da je 2018. godina prelomna za budućnost Kosova "predstavljaju bajke", dodavši da bi bilo odlično kada bi se došlo do trajnog rešenja, ali da je to trenutno nerealno.

- Moj skepticizam se zasniva na realnosti, a to znači da kada neko govori kako treba da dođe do rešenja za Kosovo, oni na zapadu uglavnom misle da mi treba da prihvatimo jednoglasno proglašenu nezavisnost Kosova. Ako je to očekivanje od 2018. godine, ja sa potpunom sigurnošću mogu da kažem da su to bajke - naglasio je Dačić.

Na pitanje da li je očekivanje evropskih funkcionera od 2018. godine zapravo stolica za Kosovo u Ujedinjenim nacijama, Dačić je kazao da takvu odluku trenutno može da donese samo Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN), te da će Kina i Rusija u tom telu sigurno poštovati odluku Srbije.

- Njih interesuje samo da mi priznamo međunarodni subjektivitet Kosova. Mi hoćemo trajno rešenje, a to što neko govori da treba da priznamo nezavisnost Kosova i da im damo stolicu u Ujedinjenim nacijama, to je apsolutno neprihvatljivo. To je zvaničan stav vlade Srbije i to govorim kao Ivica Dačić, predsednik jedne od vladajućih stranaka i ministar spoljnih poslova i siguran sam da je to stav i predsednika Aleksandra Vučića - kazao je šef srpske diplomatije.

On je rekao da situacija u kojoj bi Srbija prihvatila da Kosovo dobije stolicu u UN i sigerisala Rusiji da glasa za takav predlog, predstavlja ne samo bajku, već i fatamorganu. 

Ukoliko bi Srbija dobila nešto zauzvrat, kako kaže Dačić, moglo bi se razgovarati o mnogim varijantama, ali to bi iziskivalo trajno rešenje koje bi dobilo saglasnost Beograda i Prištine.

- Mi želimmo da se to pitanje reši što pre, jer pitanje je koliko srpski interesi mogu da budu jači sa protokom vremena. Ali ako druga strana misli da mi treba da priznamo nezavisnost Kosova i da se tako dodvorimo i postanemo deo Evropske unije, ja takav rasplet ne vidim kao neki izlaz - poručio je Dačić.

On je napomenuo da ni Evropska unija nema jedinstven stav po pitanju kosovske nezavisnosti.

Komentarišući izjavu fransuckog ambasadora u Srbiji Frederika Mondolonija po kojoj bez sporazuma Beograda i Prištine nema integracija naše zemlje u EU, Dačić je kazao da je Srbija i te kako za donošenje takvog akta, ali ne po bilo koju cenu, upitavši još kako Francuska ima interes da se bori za Komorska ostrva, ili Velika Britanija za Foklandska ostrva, a da pri tome, Srbiju stalno opominju kako ne treba da bude "toliko emotivna" kada je u pitanju Kosovo i Metohija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online