Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.01.2018.
06:41
Đ. Janković - Vesti A

Buđenje uz roj ptica

Ko ima volje, želje, znanja i veštine nekada svoje snove može pretvoriti u javu. Baš to je učinio Lozničanin Jovan Cvijić, koji nema veze sa daleko slavnijim zemljakom istog imena i prezimena, koji je na samoj obali Drine, u blizini Žićine plaže, u krošnjama dudova napravio kućicu koja je oličenje maštarija o kutku sakrivenom među krošnjama stabala.

Đ.Janković
San pretvoren u javu: Kuća u krošnjama dudova

Ovaj mašinski tehničar pokazao se kao vrlo vešt stolar, a "recept" je pozajmio od Pita Nelsona gledajući njegove emisije na Diskaveriju. Znao je šta želi, a onda i video kako se ideja može pretočiti u zidove, podove, krov, stepenice i dao se na posao.

Sve zamišljeno najpre je pretvorio u brojke, izmerio, premerio, a onda se u svojoj stolarskoj radionici latio posla i krenuo da pravi deo po deo buduće kuće "ni na nebu ni na zemlji".

Nikome nije govorio šta radi i strpljivo je pravio deo po deo svog nesvakidašnjeg graditeljskog mozaika. Tri duda koja ima pored Drine postali su temelj pošto je proračunao da su dovoljno jaki da "drže" kućicu u svojim krošnjama. Do sada je kućicu posetilo mnogo ljudi iz Srbije i susednih zemalja, ali i iz Velike Britanije, Nemačke, Švedske i svi su oduševljeni.

Veliki je ljubitelj prirode, slobodno vreme najčešće provodi na Drini na čijoj obali je napravio jedinstven kutak u vazduhu gde su mu komšije oblaci i ptice.

Đ.Janković
Cvijić uživa u svojoj kući

Teška tri tone

- Ideju sam morao pažljivo da pretočim u delo. Kada sam utvrdio šta, gde i kako će biti, onda sam urađene delove postavljao na platformu koju sam prvo morao da napravim jer ona je "temelj". Kuća teži oko tri tone, u nju je ugrađeno oko pet kubika daske, zavrnuto oko pet hiljada šrafova i ima 30 kvadrata. Urađena je od prirodnih materijala, drveta, obložena hrastovinom koja dugo traje, i urađena tako da se uklapa u prirodno okruženje. Želeo sam i uspeo da ne oštetim stabla zbog čega na jednom mestu kroz pod grana ulazi u kuću, a kroz zid izlazi napolje - objašnjava Cvijić koji je pre dve godine uspeo sve da napravi potpuno sam, a tri dana su mu je trebalo da sklopi i pokrije kuću.

Vodio je računa da svaki centimetar kuće, smeštene na pet metara visine, bude iskorišćen, sve sa merom i ukusom, da bude lepo i udobno i uspeo u krošnje da smesti dnevni boravak, kuhinju, kupatilo, dok je na galeriji spavaća soba.

Beg od gužve

Sada i u jesen kućica je vidljiva i privlači poglede, ali kada sve olista, onda je ušuškana i pravi je kutak za sklanjanje od gužve i svakodnevne trke modernog načina života. Cvijić ima ono što su mnogi sanjali da naprave kada su odrastali, a ko jednom pređe prag kuće na dudovima nikada neće zaboraviti taj trenutak i osećaj mira i spokoja.

Do kuće vodi viseći most, a tu je i lepa terasa za uživanje sa pogledom na smaragdnu reku.

Zato je i potrošio na sve to oko 120 dana. Žureći da što pre završi sav posao radio je maltene bez spavanja pa je u vreme "useljaja" imao oko sedam kilograma manje nego na početku posla.

Đ.Janković
Sve sam napravio: Jovan Cvijić

Odmor uz žubor reke

Kućica je leti ušuškana u krošnje duda čiji plodovi se mogu dohvatiti ako se ruka ispruži kroz prozor, a poseban je doživljaj kada se noću utanja u snove uz šum lišća i žubor nemirne Drine koji, kada se legne u krevet, zvuči kao da reka protiče tik uz jastuk.

Letnje vrućine u krošnjama tera svežina reke, a ovde se bez problema može boraviti i tokom zime jer je Cvijić mislio na sve.

Graditelj je ispod kuće izbetonirao plato, ima uređen prilaz do reke i čamca, a u hladovini je i sto za predah.

Pravi domaćin

U dvorištu do čardaka je i "obična" kuća na zemlji, ali Cvijić najviše voli da bude "na drvetu" gde je neverovatan osećaj. On je pravi domaćin i ugosti svakoga ko želi da poseti kuću u krošnjama jer zna da su mnogi maštali da borave na takvom mestu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online