Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.01.2018.
15:00 >> 17:01h
Vestionline, Tanjug A

Vučić: Poseta Abea novi vetar u leđa odnosima Srbije i Japana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da poseta premijera Japana ima veliki značaj za unapređenje odnosa dve zemlje s ozbirom na to da je reč o prvoj poseti japanskog premijera posle 31 godine.

Aleksandar Vučić je na sastanku delegacija Srbije i Japana rekao i da nikad nije video toliku gužvu kada dolazi neki stranački zvaničnik kao što je to danas slučaj.

- Za nas vaša poseta Srbiji ima istorijski značaj jer dolazi tačno 31 godinu posle poslednje posete japanskog premijera Srbiji - rekao je Vučić obraćajući se japanskom premijeru Šinzu Abeu, kome je ranije danas ispred Palate "Srbija" priređen svečani doček.

Rekao je i da je veoma ponosan na činjenicu da Japan i Srbija imaju dugu tradiciju dobrih međusobnih odnosa koje karakteriše uzajamno poštovanje, te podsetio na prvu diplomatsku korespondenciju između Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija 1882. godine, te poručio da je još od tog vremena uzajamne odnose dva naroda obeležilo međusobno razumevanje, poštovanje, kao i pomoć Japana narodu Srbije.

U tom smislu je podsetio je da je Japan pružio veliku pomoć Srbiji tokom poplava 2014. godine, na čemu je posebno zahvalio premijeru Abeu, te ponovio da je poseta japanskog premijera novi vetar u leđa odnosima dve zemlje.

Vučić je rekao i da nam predstoji period razvoja bilateralnih odnosa i istakao da je sve više japanskih kompanija zainteresovano za ulaganje u Srbiju.

Predsednik je rekao da su dobri ekonomski odnosi, kao i da Srbija dobro sarađuje sa japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).

Rekao je i da je posetio sve japanske fabrike u Srbiji od "Japan tobaka", "Panasonika" i novootvorenog pogona japanske kompanije "Jazaki" u Šapcu i da je video da su naši radnici izuzetno zadovoljni uslovima.

Vučić je zahvalio Abeu na japanskoj podršci evropskim integracijama Srbije i izrazio uverenje da ćemo uz pomoć Japana uspeti da završimo taj proces.

Vučić je rekao da Srbija u međunarodnim organizacijama i institucijama pri izboru ključnih ljudi podržava Japan i rukovodi se principima iskrenog prijateljstva sa tom zemljom.

Vučić je japansku delegaciju na kraju obraćanja pozdravio na japanskom jeziku što su oni srdačno dočekali.

U delegaciji Srbije su bili premijerka Ana Brnabić, ministri Ivica Dačić, Zorana Mihajlović, Rasim Ljajić, Goran Knežević, Goran Trivan i Branislav Nedimović.

Abe: Srbija ključna za stabilnost regiona, proširujemo odnose

Premijer Japana Šinzo Abe rekao je da mu je izuzetno drago što se kao premijer nalazi u prvoj poseti Srbiji koja je, kako je ocenio, ključna za stabilnost regiona, te primetio da srpski predsednik dobro poznaje Japan.

- Zapadni Balkan je važan ne samo za stabilnost Evrope već i cele međunarodne zajednice. Japan smatra da su odnosi sa Srbijom, koja je ključna za stabilnost regiona, produbljuju. Japanske firme koje imaju interes da sarađuju sa Srbijom došle su sa mnom - rekao je Abe.

Od ove posete kaže da očekuje dalji razvoj odnosa u ekonomskoj i svim drugim sferama, a pomenuo je i ono što nas je povezalo u prošlosti.

- U Prvom svetskom ratu 1914. godine mi smo pomogli vama, a mi nikada nećemo zaboraviti pomoć koju ste nam pružili nakon zemljotresa i cunamija 2011. godine - rekao je Abe, te naglasio da su mnoge evropske države nakon cunamija uvele sankcije na uvoz iz Japana, što je Srbija prva ukinula.

Japanski premijer je rekao i da će tokom posete biti razmatrana različita pitanja, a govorio je i o opasnosti od Severne Koreje, koja lansira balističke rakete i može time predstavljati veliku opasnost i za Beograd.

Nakon uvodnog obraćanja premijera Japana Abea Vučić je rekao da Srbija ima dobru saradnju sa japanskim ambasadorima, kao i da je reagovala u Generalnoj skupštini UN prošle godine nakon što su balističke rakete Sevrne Koreje preletele severni deo japanskog ostrva Hokaido.

"Istorijska" poseta, Abe stigao u Beograd

Japanski premijer Šinzo Abe sleteo je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" gde ga je dočekala premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Svečani doček Šinza Abea otpočeo je ispred Palate Srbija intoniranjem himni Srbije i Japana. 

Ovo je prva poseta jednog japanskog zvaničnika na tako visokom nivou posle tri decenije.

Šinzo Abe u Srbiju dolazi u okviru evropske turneje, a domaćin mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je, uoči dolaska japanskog premijera da je to velika čast i da smo na tu posetu veoma ponosni, te da je Srbija jedna od šest zemalja istočne Evrope koju će posetiti, u kojoj će se najduže zadržati i jedina zemlja koju će posetiti, a koja nije članica EU. 

Ceremonija svečanog dočeka biće priređena ispred Palate Srbija, a prisustvovaće i predsednica Vlade Ana Brnabić, koja će učestovati i na plenarnom sastanku delegacija Srbije i Japana. 

Japanski premijer u dvodnevnu posetu Srbiji stigao je zajedno sa delegacijom japanskih privrednika, a to je i prva poseta jednog japanskog zvaničnika Beogradu na tako visokom nivou u poslednje tri decenije, pa je dolazak Abea unapred dobio epitet "istorijski". 

Prema programu, posle podne predviđen je sastanak delegacija sa privrednicima dveju zemalja, na kojem će se učesnicima obratiti Vučić, Abe i Brnabićeva. 

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Japana u Srbiji Đunići Marujama potpisaće Notu o volonterskom programu japanske prekomorske saradnje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online