Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.01.2018.
13:21
Vestionline A

Cela opozicija predala zahteve RTS-u i REM-u

Opozicija je u petak podnela Radio televiziji Srbije i Regulatornom telu za elektronske medije zahteve kojima se traži da te javne institucije počnu da poštuju zakon i medijske standarde. Saopštenje prenosimo u celosti

M. Karović
Zgrada RTS-a

Zahteva se istinito, objektivno, nepristrasno i profesionalno informisanje građana, pristup opozicije javnom servisu i upotreba zakonskih ovlašćenja radi zaštite prava građana i javnog interesa u slučajevima očigledne i grube zloupotrebe medijskog uticaja. Ukoliko na te, na zakonu zasnovane zahteve, ne bude pozitivno odgovoreno, opozicija će se obratiti domaćoj i međunarodnoj javnosti i pozvati na odgovarajuće akcije.

 - Objektivno, potpuno i nepristrasno informisanje je ne samo preduslov demokratije, zakonitosti i legitimnosti svakog izbornog postupka, već i Ustavom garantovano pravo svih građana. Njegovo kršenje ruši demokratsko uređenje i stabilnost naše zemlje. Borićemo se za demokratiju i prava svih ljudi bez obzira na njihovu političku orijentaciju jer imamo jedan glavni grad, jednu zemlju i jedan cilj – bolji život - ističe kandidat Pokreta slobodnih građana, Narodne stranke, Levice Srbije, Pokreta za preokret i stranke Zajedno za Srbiju za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas.

 Trinaest opozicionih organizacija je u dopisu RTS-u istaklo da taj javni servis ne ispunjava zakonsku dužnost objektivnog i nepristrasnog informisanja, čime onemogućava i slobodu stvaranja i izražavanja mišljenja građana koji su zakonom prinuđeni da takvo kršenje svojih prava još i finansiraju. Posebno je nezakonit rad Informativnog programa RTS kojim dominiraju nejednaka zastupljenost vlasti i opozicije, očigledno favorizovanje jedne političke organizacije, ali i netačnost i nepotpunost informacija koje se odnose na ostale političke subjekte. Zatražen je sastanak sa Upravnim odborom RTS kako bi se utvrdili konkretni koraci ka poboljšanju stanja i poštovanju zakona. Opozicija očekuje da će RTS na zahtev za sastankom i upodobljavanjem programa propisanim medijskim standardima reagovati u najkraćem mogućem roku.

 Od REM-a je posebnim dopisom zatraženo da počne da vrši svoje nadležnosti i obezbedi poštovanje osnovnih profesionalnih i etičkih principa, te principa medijskog pluraliteta i to primenom konkretnih zakonom predviđenih mera u slučajevima povrede zakonskih obaveza od strane javnih i komercijalnih emitera. Od Saveta REM-a nije tražen sastanak jer je za njegove članove već formiran zahtev da podnesu ostavke.

 Zahteve RTS-u i REM-u su potpisali predsednici Pokreta slobodnih građana, Narodne stranke, Levice Srbije, Pokreta za preokret, stranke Zajedno za Srbiju, pokreta Protiv diktature, Socijaldemokratske stranke, pokreta Ne da(vi)mo Beograd,  pokreta Čuvari Starog grada, Demokratske stranke, Nove stranke, pokreta Dosta je bilo i Srpskog pokreta Dveri.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online