Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.01.2018.
18:11
J. A. - Vesti A

Maratonsko suđenje Miri Marković

Proces protiv Mire Marković i ostalih zbog zloupotrebe prilikom dodele državnih stanova samo je jedno od 533 suđenja za krivična dela koje traju duže od jedne decenije. Sporost i neefikasnost srpskog pravosuđa prate ovaj slučaj od početka. Od podizanja prve optužnice ročišta su odlagana više od 50 puta, a jedan od najčešćih razloga jeste nepojavljivanje svedoka. Lepeza razloga za odlaganjima ili započinjanja suđenja iz početka je široka.

EPA/Koca Sulejmanovic
Proces ušao u 15. godinu: Mira Marković

Tako je Više tužilaštvo u Beogradu duže od godinu dana ignorisalo zahtev suda da ispravi greške u optužnici protiv supruge bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića i još devet optuženih. Na kraju 2017. taj deo optužnice je zastareo.

"Zbog grešaka u novčanim iznosima iz optužnice, Viši sud je mesecima opominjao beogradsko Više tužilaštvo, koje je izmenjenu optužnicu dostavilo tek u oktobru 2017. Neke cifre jesu bile promenjene, ali se iznosi koji se pojedinim optuženim stavljaju na teret ponovo nisu poklapali", navodi Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

Od 2003. u Rusiji

Dan nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, 13. marta 2003, u Palati pravde u Beogradu trebalo je da počne suđenje protiv Mire Marković i još deset optuženih, zbog navodnih zloupotreba sa dodelom stanova. Markovićeva se nije pojavila na prvom pretresu - kasnije će se ispostaviti da je otišla u Rusiju, zbog čega joj se svih ovih godina sudi u odsustvu.

Od ukupno 12 osoba koliko ih je bilo optuženo na početku, petoro više nije na spisku jer su optužnice zastarele. Jedan od najstarijih nerešenih slučajeva u Višem sudu u Beogradu tako ulazi u 15. godinu i najmanje je pet puta do sada bio vraćan na početak. To je samo jedan u šumi sudskih procesa koji su se otegli u nedogled, a koji ukazuju na sporost i neefikasnost srpskog pravosuđa i možda još više na uticaj politike na pravosuđe. Po pravilu se zastarelost dešava u slučajevima gde su na optužnici osobe moćnih pozicija ili one koje su to bile ali i sada imaju posredne poluge za uticaj.

Pregovaračko poglavlje 23 koje se odnosi na pravosuđe jedno je od ključnih za Srbiju u procesu pridruživanja EU, ali se sa reformama u pravcu samostalnosti sudske vlasti, brzine i efikasnosti suđenja i dalje stagnira. Slučaj sa suđenjem Miri Marković samo je jedan od tih koji ukazuje na boljke srpskog pravosuđa.

Još na optužnici, a dokle će?

Osim Mire Marković, na optužnici su ostali Mihalj Kertes, bivši direktor Savezne Uprave carina, Branislav Ivković, nekadašnji ministar u Vladi Srbije, Jovica Stanišić, bivši načelnik resora Državne bezbednosti MUP-a Srbije, kao i nekadašnji funkcioneri državnog preduzeća za izdavanje nekretnina Dipos.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online