Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.01.2018.
12:44
Vestionline, N1 A

Nikolić odlikovan u RS: Od srca vam želim nezavisnost

Predsednik RS Milorad Dodik odlikovao je u Banjaluci bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića "za izuzetan doprinos u afirmaciji i posleratnom razvoju RS".

Tanjug
Tomilsav Nikolić u Banjaluci

Nikoliću je dodeljen Orden RS na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije i RS kao i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji i posleratnom razvoju RS, piše N1 BiH.

- Ako je put da se ujedinimo vaša samostalnost i nezavisnost, od srca vam želim samostalnost i nezavisnost. S tog puta ne sme se skrenuti. I biće još 100 prepreka, ali mi smo samo oni ljudi koji idu ispred volje naroda, a ona je jasna - Srbija i RS odlučivaće zajednički o zajedničkoj sudbini - rekao je Nikolić. 

Za deo međunarodne zajednice je rekao „da je otimao suverentitet, nezavisnost i pravo RS, podvođenjem pod nekakvu zajedničku državu za koju ne vidi da još funkcioniše“. 

- Moj najteži izazov za RS je bio rezolucija Saveta bezbednosti o Srebrenici. Znao sam da, ako dođe do glasanja, nećemo imati velike šanse. Ako izglasaju kako su naumili, onda ni RS neće imati velike šanse. Tada sam odlučio da uradim nešto što nije diplomatski, ali je bilo očajnički – da se obratim našoj majci Rusiji i velikom predsedniku Putinu... Napisao sam pismo Putinu i naveo sam da 'ovim pečatimo sudbinu RS'. Vladimir Putin je uložio veto na rezoluciju o Srebrenici, podigao nam glave, ohrabrio... Od tada me baš ne vole ovi naši manji prijatelji, a kakav bih ja bio čovek kada bi me volili oni koji ne misle dobro mom narodu - rekao je Nikolić. 

Kako javlja reporterka N1, Dodik je dodelio priznanja režiseru Emiru Kusturici, vicekancelaru Austrije Hans Kristijanu Štraheu, Marku Paviću, Mići Mićiću i drugima. 

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine obiežavanje Dana Republike Srpske, 9. januara ocenio neustavnim, danas će ipak, nizom manifestacija, uključujući i verske, biti obiežen dan RS. 

Podsetimo, Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS, a Komisija za sprovođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine sprovela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online