Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.12.2017.
11:43
Radio Slobodna Evropa A

Srbija kao Putinov predizborni adut

"Rusija je zainteresovana za stabilizaciju prilika na Balkanu", rekao je predsednik Ruske Federacije Vldimir Putin na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem u Moskvi.

EPA/Alexander Zemlianichenko
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Nada da Srbija neće ući u NATO

​Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Putin je rekao da će Moskva podržati svako uzajamno prihvaćeno rešenje. Uz ocenu da je nakon sastanka sa Putinom, Srbija unapredila odnose sa Kremljom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se Putinu na podršci Rusije.

- Srbija visoko ceni ruku prijateljstva koju nam je pružio predsednik Putin i hoću da mu poželim uspeh na predstojećim izborima da bi nastavio da sprovodi politiku daljeg jačanja veza među našim zemljama - rekao je Vučić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsednik Srbije je ponovio da je zvanični Beograd vojno neutralan i da nema težnje da uđe u vojne saveze, uključujući NATO. Srbija i Rusija su tokom današnjih sastanaka potpisali mnogo važnih sporazuma između Srbije i Rusije, rekao je Vučić i dodao da je jedan od najvažnijih onaj koji se tiče isporuke ruskog gasa u Srbiju.

- Mislim da je više političkih aspekata ove posete nego ekonomskih. Među političke spada i ta takozvana vojna saradnja i ti silni avioni, tenkovi, raketni sistemi i ostalo što Srbija pokušava da nabavi - ocenio je za RSE novinar Miša Brkić.

"Vučić važniji od Brnabićke"

Direktor ruskog servisa Radija Slobodna Evropa, Andrej Šari kaže da se u državnim medijima u Rusiji Vučićeva poseta prati kao značajan događaj. Prema njegovim rečima, zbog poluizolacije u kojoj se Ruska Federacija nalazi poslednjih godina, svaki strani zvaničnik koji poseti tu zemlju sa prijateljskim porukama doživljava se kao bitan gost:

- Ako pogledamo sajtove vodećih ruskih glasila koja su direktno ili indirektno povezana sa vladom u Kremlju, vidimo da je naglasak na tome da je Srbija jedan od ruskih partnera, da Srbija neće ući u NATO, da poseta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić Briselu koja se održava paralelno sa Vučićevim dolaskom u Moskvu ništa ne znači, da je predsednik bitniji od premijera i da će se Srbija polako okrenuti Rusiji, jer u njoj vidi svoj ekonomski interes - kaže Šari.

Zanimljivo je, dodaje on, da se balansiranje zvaničnog Beograda između Rusije i NATO u Moskvi preokreće na rusku stranu. Kremlj iz ove posete želi da izvuče najbolji propagandistički rezultat u susret predsedničkim izborima koji se u Rusiji održavaju naredne godine, smatra Andrej Šari.

- Ako govorimo o tome šta će Putin izvući iz svega ovoga, naglasak je na poruci da u Evropi još ima slovenske braće koji razumeju Rusiju bolje od nekakve Amerike ili Velike Britanije, da Rusija može da računa na Srbiju i da Putinov spoljnopolitički pasijans nije izgubljen. Za njega je to dosta bitno u susret izborima koji će biti održani u Rusiji sledećeg proleća - zaključuje Šari.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online