Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.12.2017.
19:11
J. Arsenović - Vesti A

Počeo rat za Beograd

Najavom da će se kandidovati za gradonačelnika Beograda, Dragan Đilas vratio se u političku arenu i odmah izazvao nervozu i burne reakcije Srpske napredne stranke.

A. Čukić
Trn u oku vlastima: Dragan Đilas

Đilasova tvrdnja da mu je u leto 2016. godine predsednik SNS-a i tadašnji premijer Aleksandar Vučić u prisustvu više ljudi nudio da bude gradonačelnik Beograda ili potpredsednik Vlade Srbije, toliko je razgnevila naprednjačkog lidera da će se tim povodom Vučić u ponedeljak obratiti srpskoj javnosti.

"Očigledno da Dragan Đilas živi u prošlosti i da je ostao isti onaj bahati, histerični i lažljivi Đilas koji ništa osim bezobrazluka i agresivnosti nema da pokaže Beograđanima koji su ga, sada je svima jasno, sa punim pravom poslali na političko smetlište", navodi se u saopštenju SNS-a, objavljenom ubrzo nakon što je Đilas u ponedeljak veče završio gostovanje na N1 i otkrio šta mu je to pre godinu dana nudio Vučić.

Svako ima svoju računicu

Đilas kaže da je Vučićevu ponudu od prošle godine da bude potpredsednik Vlade ili gradonačelnik odbio zato što on i naprednjački lider imaju različite sisteme vrednosti. Tvrdi da zbog toga nikada ne može biti ni u kakvom dogovoru sa sadašnjim predsednikom Srbije. Jedan deo javnosti, pre svega pristalica "belih listića", sumnjičav je prema tvrdnji bivšeg gradonačelnika. Oni su uvereni da je većina današnjih političkih aktera zarad vlasti spremna na sve moguće kombinacije. Kao najnoviji dokaz nepostojanja ideoloških granica kada su interesi u pitanju jeste i koalicija Šešelja, Dačića i Dragana Markovića Palme na lokalnim izborima u Mionici. Ako budu dobro prošli, oni bi mogli da se okušaju sa zajedničkom listom i na beogradskim izborima.

Razloge za ovako nervoznu reakciju naprednjaka politički analitičar Đorđe Vukadinović vidi u činjenici da je Đilas opozicioni kandidat sa potencijalno najozbiljnijim šansama za gradonačelnika Beograda.

- To, naravno, ne opravdava takvu histeričnu reakciju vlasti na svim nivoima od grada do predsednika. Objedinjena opozicija koja bi stala iza Đilasa imala bi šanse da ugrozi SNS ili bar da obezbedi neizvesnu utakmicu. Đilas i samostalno može dosta da napravi, to zna i Vučić, i zato demonizuje bivšeg gradonačelnika i čini sve da do objedinjavanja opozicije ne dođe, da Đilasa medijski masakrira i "ubije" i pre nego što izbori budu raspisani - objašnjava Vukadinović.
Lepeza napada je zaista široka. Sadašnji gradonačelnik Siniša Mali je izjavio da se bivši čelnik Beograda vraća u politiku zato što mu je ponestalo para i zato što se namerio na punu gradsku kasu, za razliku od one koju je ostavio. Član Predsedništva SNS-a Aleksandar Jovičić je Đilasu zalepio etiketu "medijskog tajkuna lopovskih navika".

Negativni glasovi

Za sada ne postoje zvanična istraživanja javnog mnjenja kako bi opozicija prošla na izborima u Beogradu u slučaju da na njeno čelo stane bivši gradonačelnik kao kandidat da ponovo vodi prestonicu. Poznato je, međutim, da se unutar stranaka rade istraživanja, a jedno od njih govori i o rastućim negativnim glasovima u Beogradu prema SNS-u, odnosno Vučiću. Više od 60 odsto građana Beograda ima negativan stav prema predsedniku Srbije i zato je bitka za prestonicu ključna za održavanje neprikosnovene vladavine Aleksandra Vučića.

Vukadinović smatra da je ovakav talas napada nije posledica samo toga što Đilas kao potencijalni kandidat za gradonačelnika ima najbolji rejting među opozicionim kandidatima.

- U velikoj meri to je posledica atmosfere koja je stvorena u Srbiji gde Vučić neprestano podiže lestvicu i zahteva sve veće i ubedljivije izborne pobede, ne manje od 50 odsto i više toga. U slučaju da se veći deo opozicije objedini i stane iza Đilasa, takva pobeda naprednjacima ne bi bila moguća. Iako je SNS sa partnerima i dalje favorit na predstojećim gradskim izborima, izostala bi ubedljiva pobeda na koju je Vučić navikao pre svega sebe. To izaziva jednu psihozu građanskog rata i, pre ili kasnije, ne može se dobro završiti ni po SNS, ni po društvo - smatra Vukadinović.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online