Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.12.2017.
11:38
rs.n1info.com A

Lazanski objasnio zašto Srbija kupuje rusko oružje

Vojni komentator Politke i narodni poslanik SNS Miroslav Lazanski izjavio je za N1 da Srbija nema razloga da u ovom trenutku uvodi sankcije Rusiji, jer će u najboljem slučaju, tek 2025. postati članica EU. Kaže i da Srbija mora da se naoružava zbog bezbednosnih izazova u regionu, a da je rusko oružje najpovoljnije.

A. Čukić
Miroslav Lazanski

Beloruski S-300 samo uz saglasnost Rusije

Srbija i Rusija imaju tradicionalno dobre odnose što se može zaključiti i na osnovu broja susreta najviših zvaničnika dve zemlje. Upravo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poseti Rusiji. Mediji spekulišu da bi u Moskvi moglo da bude reči i o nabavci S-300 protivraketnog sistema.

Lazanski za N1 kaže da se o nabavci sistema S-300 razgovara sa Belorusijom, ali da Rusija kao proizvođač mora da da saglasnost. Kaže da bi bilo odlično kada bi Srbija nabavila modernu verziju tog sistema, ili bar sistem koji bi potom bio modernizovan. Time bi se, ističe Lazanski, na neki način kompletirao sistem protivvazdušne odbrane, što bi Srbiji omogućilo da vodi nezavisniju spoljnu politiku.

- Nema dobre spoljne politike ako nemate vojsku koja to podržava. Šargarepa bez štapa ne ide - poručuje analitičar.

Ipak, postavlja se pitanje da li je u vreme kada zemlja prolazi kroz fiskalnu konsolidaciju i brojne druge ekonomske izazove, nabavka oružja jedan od prioriteta? Lazanski kaže da je to stvar političke odluke koje se donosi u odnosu na situaciju u regionu, a bezbednosna situacija u okruženju je prema njegovom mišljenju, krhka.

"Ne možete verovati u večni mir na Balkanu"

- Imate Kosovo, jug Srbije, Makedoniju, BiH, konfrontaciju političku i psihološku sa Hrvatskom... Nemate potpuno bezbednu situaciju na Balkanu. Ja bih bio srećan da nema nikakvih problema, ali ne možete verovati u večni mir na balkanu - smatra Lazanski.

On objašnjava i da je rusko oružje jeftinije za Srbiju od zapadnog, pa su tako npr. ruski lovci dva puta jeftiniji od zapadnih. Uz to, srpska vojska, kako kaže, ima tradiciju nabavke oružja iz SSSR-a i Rusije, pa su samim tim i obuka, rezervni delovi i servisiranje, znatno jeftiniji.

Komentarišući činjenicu da je, uprkos sporazumu o slobodnoj trgovini sa Rusijom, EU i dalje ubedljivo najveći trgovinski partner Srbije, Lazanski je rekao da Srbija u EU izvozi polufabrikate, što Rusiji, kako kaže, ne treba.

Srbija u Rusiju može da izvozi hranu ili superkvalitetnu robu koju trenutno ne proizvodi, konstatuje Lazanski. Kaže i da Srbija u ovom trenutu nema razloga da uvodi sankcije Rusiji, jer te sankcije ne poštuju ni druge zemlje EU.

- Nismo dužni da prilagođavamo spoljnu politiku sve dok ne uđemo u punopravno članstvo, a to će biti, da se toplo nadamo, do 2025, a do 2025. ko živ ko mrtav - poručio je Lazanski.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online