Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.12.2017.
19:11
B. Đokić - Vesti A

Rat zbog mesa i škoda

Rezultati istrage spornih tendera u MUP Srbije još uvek su nepoznati široj javnosti, iako je reč o milionskim ciframa - u evrima. Zaposleni u MUP Srbije podneli su krivične prijave protiv pojedinaca iz vrha Ministarstva zbog spornih nabavki hrane, odnosno mesa, ali i automobila škoda.

Tanjug
Vozni park pod sumnjom

Kako kažu u Policijskom sindikatu Srbije, koji je prvi upoznao javnost sa ovim prijavama, prema njihovim saznanjima, ništa se ne preduzima po ovim krivičnim prijavama, odnosno da li se uopšte i vodi istraga. Pojedine krivične prijave već su odbačene.

Odbili i poverenika

Da se podaci po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama o ovim slučajevima učine dostupnim javnosti, na zahtev novinara zatražio je i poverenik za informacije Rodoljub Šabić.
- I suočio se sa ćutanjem. Dakle, MUP nije naveo ni jedan jedini razlog zbog kog ograničava pravo javnosti - rekao je Šabić za javnost.

Nekoliko zaposlenih u Sektoru za materijalno-finansijske poslove MUP-a podnelo je anonimno Višem tužilaštvu u Beogradu šest krivičnih prijava protiv državnog sekretara u MUP-u Milosava Miličkovića i pomoćnika ministra policije Željka Veselinovića zbog, kako kažu, zloupotrebe službenog položaja u javnim nabavkama. U krivičnim prijavama se navodi da su u periodu od 5. septembra 2016. do 6. jula 2017. godine potpisivali ugovore o spornim tenderima za nabavku svežeg mesa i prerađevina od mesa u vrednosti od 150 miliona dinara.

Krivične prijave protiv dvojice službenika MUP-a podnete su i zbog postupka javne nabavke tonera za štampače i reciklažu štampača čija je vrednost 482 miliona dinara, odnosno oko četiri miliona evra.

Kako se navodi, Miličković je depešom ministra policije Nebojše Stefanovića bio zadužen i odgovoran za rad Sektora za materijalno-finansijske poslove.

"U prijavi smo naveli da verujemo da ministar Stefanović nema ništa sa ovim malverzacijama. Ako se ispostavi da je znao i odobrio ovo, molimo vas da tražite i njegovu odgovornost", piše u dopisu podnosilaca krivičnih prijava.

Takođe, na račun vrha MUP Srbije u vezi s javnim nabavkama našla se i kupovina automobila. Kako nezvanično saznajemo, prvobitno je potpisan ugovor o nabavki tri automobila škoda, a onda je potpisan aneks ovog ugovora, pa je ukupna nabavka s početne tri, po ovom ugovoru, narasla na 710 škoda rapid.

Jedna od spornih stvari u ovom poslu jeste što je nabavka proglašena tajnom. Šta ima tajno u nabavci automobila za patrolu, nikada jasno nije odgovoreno iz MUP Srbije.

Sve ove optužbe na račun javnih nabavki, državni sekretar Miličković demantuje.

- Optužbe Policijskog sindikata Srbije na moj i račun rukovodstva Ministarstva unutrašnjih poslova ne predstavljaju ništa drugo nego još jedan politički pokušaj obmane građana iznošenjem brutalnih neistina. Nemamo šta da krijemo i neka se sve detaljno proveri. Ovo nije prvi put da neko pokušava da naruši ugled MUP-A i njegovog rukovodstva. Već ranije su podnosili anonimne krivične prijave zbog nabavke tonera, a tužilaštvo je nakon detaljne istrage ustanovilo da je sve urađeno u skladu sa zakonom - rekao je Miličković.

I premijerka Ana Brnabić je stala u odbranu MUP Srbije i spornih nabavki, navodeći da je firma od koje su kupljene škode "dala najbolju ponudu".
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online