Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.12.2017.
13:39
J. Arsenović - Vesti A

Budite deo našeg jubileja: Četvrt veka nepotkupljivosti i profesionalizma

Prvi primerak frankfurtskih "Vesti" odštampan je na današnji dan pre 25 godina, da bi se već sutradan pojavile ma kioscima sa svojim plavim prepoznatljivim logom. Na početku samo u Nemačkoj da bi se ubrzo prodajna mreža proširila po celoj zapadnoj Evropi, svuda gde ima srpskog rasejanja željnog da čuje informacije iz ratom zahvaćene bivše zajedničke države Jugoslavije.

M. Karović
Osnivač i predsednik Kompanije Nidda Verlag Dušan Vidaković

Ovaj značajan jubilej, pogotovu kada je reč o štampanom mediju, "Vesti" su juče podelile i sa kolegama iz beogradskih redakcija kada im se na konferenciji za medije obratio osnivač i predsednik Kompanije Nidda Verlag Dušan Vidaković.

Novine su pokrenute kao odgovor na sankcije i stavičnu medijsku blokadu i dezinformacije koje su postojale na Zapadu kada je reč o Srbima.

Ponuda od milion dolara

Ni od srpske, ni od nemačke države, gde je registrovana izdavačka kuća Nidda Verlag,  "Vesti ne dobijaju nikakvu finansijsku pomoć, već sve postižu isključivo sopstvenim sredstvima. Gospodin Vidaković ispričao je prisutnim novinarima i kako je svojevremeno odbio ponudu od milion dolara. Bilo je to u vreme kada su "Vesti" bile najtiražnije, a na vlasti bio Slobodan Milošević. Tada mu se obradio predstavnik Soroš fondacije i uz reči hvale o profesionalnosti lista ponudio milion dolara donacije!

- Pitao sam ga koja je protivusluga za tolike pare. Rekao mi je da ne očekuju ništa, ali sam mu uzvratio da mi ne vređa inteligenciju. Hoćete da usmerimo strele prema Slobodanu Miloševiću? I on mi je to potvrdio. Odgovorio sam da to ne mogu da prihvatim jer ja jesam rezervisan prema Miloševiću, ali "Vesti" ne mogu biti protiv njega za tuđ račun - ispričao je Dušan Vidaković.

-  Svi ostali, i Hrvati i Muslimani, imali su svoje novine. Naši Srbi nisu imali priliku da čitaju šta se zaista dešava u otadžbini, dok su istovremeno svi tamošnji zapadni mediji već uveliko krenuli da Srbe karakterišu kao agresore. Tako smo krenuli u veoma teškim uslovima, a zahvaljujući našoj doslednoj i nezavisnoj uređivačkoj politici, nije se na mnogo bolje promenilo ni do sada - rekao je Dušan Vidaković.

Posle "Politike"  i "Večernjih novosti", "Vesti" su dnevni list na srpskom jeziku koji ima najdugovečniji vek trajanja.

Koliki su uticaj i poverenje kod čitalaca novine postigle  govori i podatak da su i prema nemačkim izvorima "Vesti" na drugom mestu po čitanosti, kada je reč o listovima koje se obraćaju strancima na radu u Evropi, odmah posle turskog "Hurijeta".

- Možda smo sada i na prvom mestu, iako je turska dijaspora brojnija, jer je dolazak Erdogana podelio Turke -  primetio je Vidaković.

Rečica odredila ime

Kako je izdavačka kuća koja objavljuje najpoznatije srpske dijasporske novine dobila ime Nidda Verlag, otkrio je njen osnivač. Preduzeće je registrovano u jednom malom mestu kraj Frankfurta u kojem teče rečica Nida. Tako je Duško Vidaković došao na ideju da imenuje izdavačku kuću, dok je "Vestima" kumovao novinarski doajen Mihailo Rašić, koji je zajedno sa Zoranom Čadežom, prvim urednikom "Vesti", profesionalno osmislio novine.

Kada nam je nedavno akademik Matija Bećković uputio čestitiku, u svom stilu je primetio da su "Vesti" bile preteča interneta. I zaista, i pored neuporedivo lošije tehnologije od današnje, "Vesti" su uspele da se prošire i preko okeana - da imaju prodajnu mrežu i u Severnoj Americi i u dalekoj Australiji.

Nastavile su da prate i nove tokove tehnološke revolucije u izdavaštvu i informisanju.
- Moramo da idemo u korak sa novim tehnologoijama, naš portal postoji od 2009. godine, a od ove godine imamo i Vesti-Digital koje mogu da se čitaju širom sveta - ističe Vidaković.

POVEZANE VESTI

OSTALI SPORTOVI Za jubilej Tijana i Gale
OSTALI SPORTOVI U ringu kao u raju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online