Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 12.12.2017.
13:34
Vestionline, Tanjug A

"Kad bi Srbija priznala Kosovo i uvela sankcije Rusiji, bila bi šampion"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom otvaranja samo dva poglavlja u pregovorima EU sa Srbijom, da nema nikakav provlem s tim koliko poglavlja Brisel odluči da otvori, te da je važno da mi obavimo posao koji je na nama.

Tanjug
Oni rade svoj posao, mi svoj: Aleksandar Vučić

- Kad ste "van kluba" sve je dozvoljeno... Zato i hoćemo da budemo u "klubu" - primetio je predsednik Vučić ističući da Srbija dobija ono što Brisel misli da naša zemlja zaslužuje.

Na komentare i primedbe zemalja članica na napredak Srbije u oblasti vladavine prava, prava nacionalnih manjina... i druge, koji su se mogli čuti ovih dana, odgovorio je, pored ostalog, i ovako:

- Dakle, ukoliko bi Srbija sutra uvela sankcije Rusiji, ukoliko bi priznala nezavisno Kosovo, videli bi ste da bi smo bili šampioni u odbrani prava nacionanih manjina istog dana, pravosuđe cveta, efikasno i nezavisno i sve drugo - ukazao je Vučić.

Naveo je i da će sada svi da ga demantuju, ali i poručio da je već politički veteran, da ne postoji sastanak na kojem nije bio iole važan političar u svetu sa kojim nije bio i kojeg ne poznaje...

- Znam kako te stvari idu. Oni svoj posao, mi svoj. Naš posao je Srbija - da brinemno o svojoj zemlji i mi ćemo da nastavimo da brinemo o tome - poručio je Vučić.

Ponovio je da nikada nije molio za poglavlja, niti će. 

- Bezbroj puta sam rekao - hoćete da otvorite poglavlja - hoćete, nećete da otvorite - nemojte - dodao je. 

- Srbija treba da dobije ono što zaslužuje, odnosno ono što vi mislte da Srbija zaslužuje. I to je takođe u redu i nemam nikakav problem sa tim. Hoćete jedno - hvala. Hoćete dva - mnogo vam hvala. Nećete nijedno - opet vam hvala. Naše je da radimo da obavljamo svoj posao. Pitajte Mađare u Srbiji da li su zadovoljniji od Srba u Hravtskoj ili da ne govorim od nekih drugih u Sloveniji, Letoniji, Bugarskoj... - naveo je predsednik Srbije. 

Na pitanje da li smatra da su na delu prema Srbiji dvostruki aršini, Vučić je primetio da nisu uvek i u svemu:  

- Kada govore o pravosuđu, sigurno su u pravu. Iako ima veliki broj časnih sudija, ja pre svega mislim da je naše pravosuđe neefikasno. Da li ima političkog uticaja? Sigurno da da. Kada jedna poltiička stranka kao što je DS postavi sve sudije i tužioce u tobožnjoj reformi pravosuđa, sigurno da tih problema ima - podvukao je Vučić.

- Videli ste, uostalom, Miškovićevog "privatnog sudiju", koji je danas postao zvanično visoki funkcioner Jeremićeve stranke. Očigledan, brutalni poltički uticaj, i to su ljudi iz Evrope sasvim u pravu - uveren sam da su na to mislili - primetio je predsednik Srbije. 

Kad je reč o komentarima zemalja članica u pogledu statusa i prava nacionalnih manjina u Srbiji i zakona koje treba s tim u vezi doneti, rekao je da će Srbija razmotriti koji će od modela, koji su primenjeni u zemljama članicama, prihvatiti. 

- Da li hrvatski model, u kojem se vrši svakodnevna asimilacija ono malo preostalih Srba? Ili da prihvatimo letonski model, ili slovenački ili bugarski... Ne znam na koji model misle, ali, neka nas obaveste koji od tih modela treba da prihvatimo - rekao je Vučić. 

On je zahvalio mađarskoj Vladi i ministru spoljnih poslova Mađarske Peteru Sijartu koji je govorio pohvalno o pravima navionalnih manjina u Srbiji, a on, kaže Vučić, ima najviše prava da o tome da govori, jer je mađarska manjina najbrojnija, i koji je rekao, na svim sastancima u Briselu po tom pitanju, da bilo dobro da se mnoge zemlje EU ugledaju na Srbiju po pravima nacionalnih manjina. 

- Ali, ako oni misle da mi grešimo i da bi trebalo više da preuzemo od Hrvata, Slovenaca, Bugara, Letonaca... mi možemo i to da prihvatimo kao model. 

POVEZANE VESTI

Utorak 12.12.2017. 21:39
Šta bi bilo kad bi bilo.Ali o nemogućem ne treba ni govoriti.Iluzije uvek vode na pogrešan put.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online