Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.12.2017.
16:31
Vestionline, Tanjug A

"Sporazum o demarkaciji sa CG nije povoljan za Prištinu"

Komisija za demarkaciju sa Crnom Gorom sačinila je izvestaj u kojem tvrdi da sporazum o potpisan avgusta 2015. nije povoljan za Prištinu, piše prištinska "Koha ditore" na naslovnoj strani.

M. Karović
Priština "na udaru"

List napominje da se očekuje da sa izveštajem te komisije danas bude upoznata i kosovska vlada, a predsednik Špejtin Bullići kaže da je rad komisije bio fokusiran samo na procenu aktuelne verzije sporazuma.

- Verujemo da će dokumenti priloženi izveštaju i analiza dokazati da sporazum od 25. avgusta 2015. nije u korist Kosova - kaže Bullići.

Demarkacija sa Crnom Gorom i potpisani sporazum u Beču za Prištinu je neprihvatljiv od samog početka, a protivila mu se tadašnja opozicija koju je činila i stranka aktuelnog premijera Ramuša Haradinaja, Alijansa za budućnost Kosova.

Svaki put kada je parlament trebalo da ratifikuje pomenuti sporazum neko iz opozicije bi aktivirao suzavac i sednice bi bile prekidane.

Haradinaj smatra da aktuelni sporazum teba poništiti.

- Tada i sada opozicioni pokret Samoopredeljenje ostaće suprotstavljen sporazumu o demarkaciji - piše prištinski Zeri.

Poslanik Samoopredeljenja Redžep Selimi rekao je za taj list da se stranka i dalje protivi aktuelnom sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, ali je isključio ubuduće upotrebu suzavca kao način suprotstavljanja u parlamentu.

- Mi smo sofisticirali naša sredstva i sada imamo 32 poslanika u poređenju sa 16 u prethodnom mandatu - rekao je Selimi i dodao da će oni biti protiv, te da je to dovoljno da ni aktuelni, a ni izmenji sporazum ne budu prihvaćeni.

S druge strane, za zvaničnu Podgoricu demarkacija sa Prištinom je završena stvar, prenosi portal CdM.

Da sporazum o demarkaciji Prištine sa Crnom Gorom nema grešaka, stav je i Ambasade SAD u Prištini i Evropske unije, a na što hitnijoj ratifikaciji u kosovskom parlamentu insistira i predsednik Hašim Tači.

- Komisija jednoglasno konstatuje da granična linija koja je utvrđena sporazumom od 26. avgusta 2015. godine nije u saglasnosti sa administrativnom graničnom linijom bivše SAP Kosova - navedeno je u izveštaju, prenosi CdM.

Zadatak komisije je bio da sagleda rad prethodne vladine komisije koju je predvodio Murat Meha i koja je naišla na žestoki otpor tadašnje opozicije.

Sporazum o demarkaciji pokazuje javno neslaganje koalicionih partnera sadašnje vlasti na Kosovu, koju čine Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo i druge stranke.

U Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore ostaju pri stavu da je demarkacija granice završena i da nema nikakvih izgleda da se to pitanje još jednom stavi na dnevni red.

Crna Gora je sa Prištinom potpisala ugovor koji je crnogorski parlament ratifikovao kako to nalažu običaji i pravila međunarodnog prava i dobri odnosi među zemljama.

Inače, ratifikacija Sporazuma o demarkacji koji su predstavnici Prištine i Podgorice potpisali u leto 2015. u Beču je uslov da Kosovo dobije viznu liberalizaciju.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online