Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.11.2017.
23:26
Vestionline, Tanjug A

Karpenter: Amerika da "virne" u centar u Nišu, Rusi u Bondstil

Majkl Karpenter, savetnik bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, kaže da misli da je sasvim u redu da američki predstavnici "virnu" u centar u Nišu i da ne veruje da će pronaći nešto problematično.

youtube.com/VOA News
Prisustvo Rusije ne Balkanu sasvim normalno i prihvatljivo: Majkl Karpenter

- Neka Rusi dođu i pogledaju unutar baze Bondstil, pritom mislim da su posetioci iz Rusije mnogo puta bili tamo u prošlosti, i takođe neće naći ništa zanimljivo - kaže on za N1.

- Mislim da SAD moraju da obrate pažnju na specifičnu poziciju Srbije na Balkanu. Ova strategija bi trebalo da približi Srbiju evroatlanskim institucijama - ne vojno nego ekonomski, politički, kulturno. To je, verujem, najbolji ishod za Srbiju i region, kao i Evropu. Takođe, nema sumnje da je to najbolje i za SAD - rekao je Karpenter, koji je stručnjak u Atlantskom savetu.

SAD da pojača uticaj na Balkanu

- Mislim da bi SAD trebalo da imaju snažniju ulogu u pregovorima Beograda i Prištine i da bi to bilo dobro za sve strane koje pregovaraju i posreduju. Da li će ta osoba biti Kondoliza Rajs ili neko drugi - ostavljam Stejt departmentu da odluči, ali uveren sam da bi SAD radile u korist normalizacije odnosa, ali i u interesu EU - dodaje on.

On je ocenio da je rad misije KFOR-a u zajedničkom interesu i Srbije i vlasti na Kosovu, kao i zajednice na Zapadu. Ukazao je da su srpski zvaničnici mnogo puta rekli da cene to što KFOR obezbeđuje stabilnost u regionu i štiti interese Srba na Kosovu.

- Tamo se zaista ništa ne krije, zna se kako i šta se radi u Bondstilu, siguran sam da ne postoji ni problem ni prepreka za zainteresovane. Verujem da su tamo dobrodošli i ruski i srpski zvaničnici - kaže on.

Na pitanje šta misli da bi trebalo da bude odgovor SAD i NATO na rusko prisustvo na Balkanu, Karpenter odgovara da je prisustvo Rusije na Balkanu "sasvim normalno i savršeno prihvatljivo". 

- Nema ničeg lošeg u tome. Ali ovde se radi o tome da Rusija, tačnije ruska vlada i naročito obaveštajna služba, pokušava da širi uticaj na region. To je sasvim druga priča. I moramo biti veoma svesni želje za tim uticajem u Srbiji pa i Crnoj Gori - pomenuo sam već dešavanja tokom izbornog dana u Crnoj Gori, koja su organizovana od strane ruske obaveštajne službe - ali i širem regionu. Zato, moramo praviti jasnu razliku između potpuno prirodnih i prihvatljivih veza koje se tiču ekonomije, kulture i veoma zloćudnih ali veoma stvarnih aktivnosti koje se dešavaju i koje sprovodi ruska obaveštajna služba - navodi američki zvaničnik.

Može EU bez NATO

Na pitanje da li je moguće da Srbija postane članica Evropske unije, iako ne želi da postane članica NATO saveza, Karpenter kaže da je, naravno, sasvim moguće i sasvim je prihvatljivo i najverovatnije je izvesno da će Srbija postati članica Evropske unije.

- Samo je pitanje kada će se to desiti. Ako mene pitate - nesporno je da će Srbija ući u EU, jer je to strateški cilj i u interesu je građana Srbije da budu intergisani u evropsku zajednicu i da zajedno sa svojim komšijama profitiraju od zajedničkog tržišta infrastrukturnih projekata i drugih investicija iz EU u region. Sve to je logičan ishod globalizacije i ekonomskog proseriteta regiona. Što se tiče NATO-a, ta odluka je na Srbiji i srpskom narodu. U ovom trenutku, ja ne vidim nužnost ulaska Srbije u NATO i NATO-u nije neophodno da u svom savezu ima Srbiju trenutno. Ali ako jednog dana narod u Srbiji odluči da želi da uđe u NATO - vrata će sigurno biti otvorena. Ta odluka je isključivo na ljudima u Srbiji i trenutan stav da je Srbija vojno neutralna je sasvim prihvatljiv i na mestu - kaže on.

Karpenter ne misli da bi NATO trebalo da pritiska Srbiju, jer to nije ni u interesu NATO, a ni u interesu Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online