Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 28.11.2017.
18:59
Vestionline, Tanjug A

Ambasada SAD: Nemamo informacije o angažovanju Rajsove

Američka ambasada u Beogradu nema informaciju o tome da se razmatra angažovanje bivše američke državne sekretarke Kondolize Rajs kao specijalnog izaslanika za Balkan, kažu za Tanjug u toj ambasadi.

pixabay.com
Amerika nema informacije o Kondolizi Rajs

Na pitanje Tanjuga koliko su osnovani napisi u medijima o angažovanju Rajsove u svojstvu specijalnog izaslanika za Balkan i šta bi tačno bila njena misija, u ambasadi kažu:

"Ambasada nema informacije o tome da se razmatra angažovanje Rajs za takvu poziciju."

Istovremeno, povodom najava nevladinog sektora, poput Atlantskog saveta, o nameri da se SAD uključe u dijalog Beograda i Prištine i snažnije angažuju na Zapadnom Balkanu uopšte, u Ambasadi ističu da su u Americi mnoge institucije svakodnevno uključene u javnu debatu o američkoj spoljnoj politici, ali da one nemaju formalnu ulogu u oblikovanju politike vlade prema Srbiji ili nekoj drugoj zemlji.

- Mnoge akademske i istraživačke institucije u SAD uključene su svaki dan u javnu debatu o spoljnoj politici. Takve diskusije su važan deo demokratskog procesa - navode u američkoj ambasadi u odgovoru na pitanje Tanjuga. 

Kako ističu, te diskusije i debate pomažu javnosti i kreatorima politike da bolje razumeju važna pitanja sa kojima se suočavaju SAD i svet.

- Ipak, te akademske i istraživačke institucije nemaju formalnu ulogu u formulisanju politike američke Vlade prema Srbiji ili prema nekoj drugoj zemlji - zaključuju američkom diplomatskom predstavništvu u Srbiji.

Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta  Dejmon Vilson smatra da bi SAD trebalo da se angažuju u dijalogu Beograda i Prištine, ali i da je potrebnija aktivnija uloga Sjedinjenih Država u regionu.

- Mislim da ima smisla da Sjedinjene Države budu deo tog procesa. Očigledno, pre svega, dve strane treba da ga vode. Evropska unija će nastaviti da igra dragocenu ulogu kao posrednik, ali Amerikanci ne bi trebalo da sede napolju. Trebalo bi da imamo svoju ulogu i pomognemo da se dijalog dovede do konstruktivnog završetka - rekao je Vilson.

Atlkantski savet, nevladina organizacija iz SAD, objavila je danas izveštaj o novoj američkoj strategiji za Balkan, a u njoj se predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u jugoistočnoj Evropi, zalaganje za "istorijsko pomirenje" sa Srbijom i obnovaljanje reputacije SAD kao istinskog posrednika. 
 

POVEZANE VESTI

Utorak 28.11.2017. 21:58
Sad znamo na koga se Koštunica ugledao.I on nikad nije imao informacije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online