Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.11.2017.
13:54
Vestionline, b92.net A

Šta se krije iza 16+1: Zašto se Brisel plaši Kine

"Brisel zatečen, dok Kina pruža ruku istoku Evrope", navodi Fajnenšel tajms u tekstu u kom neimenovani diplomata kaže da se o Samitu 16+1 i te kako priča u EU.

Tanjug
 Samit 16+1 u Budimpešti

Kako se navodi, postoji zabrinutost da će bliže veze Pekinga sa "siromašnijim nacijama u Evropi" uticati na politiku čitavog bloka.

- Ovakav regionalni pristup nailazi na veliku sumnjičavost, ne samo u Briselu, već i u prestonicama brojnih članica EU - rekao je izvor listu pod uslovom anonimnosti.

Drugi visoki diplomata jedne od evropskih zemalja kaže da je ovo samo "vrh ledenog brega". 

Pročitajte još:

EPA/Oliver Hoslet

* Politiko: Alarm u Briselu zbog aktivnosti Kine

- Samit 16+1 se tiče niza stvari, a neke od njih zadiru i u kompetencije EU ili idu ka novim oblastima u kojima već postoje inicijative između same EU i Kine - kaže on. 

Kako primećuje list, dok učesnici samita kao što su Mađarska ("otvaranje ka Istoku"), Srbija ("lepak za veliko prijateljstvo") ili Mađarska ("ogromna šansa") hvale inicijativu, u Briselu se diplomate plaše da će Kina iskoristiti 16+1 da podriva pravila EU i iskoristi tenzije između Istoka i Zapada unutar samog bloka. 

List navodi da se "kineska zvezda" uzdiže na nebu zemalja na istoku Evrope, među kojima je i Srbija koja je već sklopila velike infrastrukturne poslove sa Kinom. 

Kao dve velike brige za EU izdvajaju se "veći napori da se koristi uticaj u centralnoj i istočnoj Evropi da se utiče na zajedničku evropsku politiku prema Kini", kao i to što će "neke od zemalja iz 16+1 svoje veze sa Kinom iskoristiti za bolje pregovaračke pozicije u Briselu". 

- Evropske diplomate strahuju da bi takva dinamika mogla da utiče na efikasnost Brisela u često komplikovanim odnosima sa drugim najvećim trgovinskim partnerom. Kina traži garantovane ugovore za svoje kompanije, što je u suprotnosti sa tržišnim pravilima u EU i propisima oko javnih nabavki - navodi se. 

FT podseća i na to da su "tenzije već visoke" i da je nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel podigao dosta prašine u Kini izjavom da bi Peking trebalo da "poštuje koncept Evrope" i da će, ukoliko Evropa ne bude imala jedinstvenu strategiju ka Kini, Kina uspeti da razjedini Evropu". 

Evropa zazire i od poslova koji se sklapaju na samitu 16+1, a FT ističe da postoji više njih, među kojima je mađarski dogovor o železnici Beograd-Budimpešta, koji su "kontroverzni". Uglavnom se govori o izostanku tendera i sklapanju dogovora koje EU upravo istražuje kako bi se ustanovilo da li krše pravila Unije. 

Konkretno, što se tiče Srbije, FT piše da u Srbiji postoji "podeljenost u lojalnosti" koju stvaraju primamljivost Kine i pozivi EU. 

- Pretnja evropskim procesom skrininga bi mogla da odbije kineske investicije, koje su Srbiji neophodne da se dovoljno razvije na svom putu ka EU - naveo je ekonomista i savetnik Vlade Srbije Vladimir Krulj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online