Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.11.2017.
20:11
D. N. Petrović - Vesti A

Od blaga ostali panjevi

Veliku pažnju u Raški, Brusu, na Kopaoniku, Beogradu, ali u celoj Srbiji, izazvalo je saopštenje za javnost Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) iz Novog Sada koje je ukazalo na nezakonitu seču šume i pljačku šumskog blaga po celoj Srbiji, a posebno na Kopaoniku gde su stoletne četinarske šume pod zaštitom i kontrolom Javnog preduzeća Nacionalni park Kopaonik.

Vesti/DZPPC
Pustoše i na drugim planinama: Lokalitet Jankove bare na Kopaoniku

Medijima su prosleđene i slike sveže posečenih stabala na lokalitetu Jankove bare uz optužbu rukovodstva JP Nacionalni park Kopaonik da tamani šumsko blago i tamo gde je to najstrože zabranjeno...

- Dok ministar za zaštitu životne sredine mesecima najavljuje opsežne akcije pošumljavanja, u nekim delovima Srbije šume se nemilosrdno seku. Problem nije samo ilegalna seča i krađa drveta, već i katastrofalno upravljanje šumama čak i u zaštićenim područjima - ističe Milan Ružić, predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica koji je i potpisao saopštenje za javnost kojim se ukazuje na kršenje zakona u JP Nacionalni park Kopaonik.

Nestaju i ptice

U svom saopštenju za javnost DZPPS ukazuje da zbog nezakonite i nekontrolisane seče šuma, kojima se osiromašuje biološka raznolikost, nestaju i retke vrste ptica poput crne žune, gaćaste kukumavke, dugorepe sove i drugih. Takođe, ukazuju i na druge negativne prateće pojave poput erozija, poplava i nestašica pijaće vode...

Ogoljeno zemljište

Slučajni posetioci Jankovih bara bili su ovih dana šokirani prizorom ogoljenog zemljišta i stotina panjeva, trupaca i razbacanih grana na mestu gde je rasla stoletna četinarska šuma.

Prema nezvaničnim informacijama, prethodnih meseci na više lokaliteta u JP Nacionalni park Kopaonik posečeno je više od 3.000 kubnih metara drveta, i to su uradili oni koji bi trebalo da ga čuvaju. Stare i biološki najvrednije šume ubrzano nestaju širom Srbije.

Do sada su na udaru drvoseča uglavnom bile šume u privatnoj svojini, poslednjih godina sve učestalija su pustošenja u zaštićemim područjima, rezervatima prirode i nacionalnim parkovima, navode u DZPPS.

Krađa, pa jeftina građa

Nekontrolisana seča i krađa šumskog bogatstva još je izraženija na Goliji, koja je takođe "pod zaštitom", Mokroj Gori kod Zubinog Potoka i Mojstirsko-draškim planinama kod Tutina. Najjeftinija rezana građa i daska u Srbiji može se kupiti u Tutinu i okolini, upravo zbog toga što se do i najboljih stabala dolazi - krađom.

Milan Ružić, predsednik DZPPS, oštro osuđuju rukovodstvo JP Nacionalni park Kopaonik zbog, kako naglašava, grubog kršenja propisa koje je usvojila Vlada Srbije s ciljem da zaštiti i sačuva šumsko nacionalno blago.

Na drugoj strani, u prozvanom Javnom preduzeću Nacionalni park Kopaonik sve oštro demantuju i ističu da nijedna tvrdnja u saopštenju DZPPS iz Novog Sada nije tačna osim konstatacije da se na Kopaoniku, u zaštićenom području zaista interveniše na sanaciji obolele šume.

Sve po zakonu

Te aktivnosti se odvijaju u skladu sa zakonom i saglasnost resornog ministarstva i Zavoda za zaštitu prirode.

Odluka Ministarstva za zaštitu životne sredine i uslovi Zavoda za zaštitu prirode Srbije proistekli su iz više održanih sastanaka u periodu od 2012. do 2017. godine čiji je organizator bio upravo Nacionalni park Kopaonik, a na kojima su prisustvovale sve stručne i kompetentne državne institucije i ustanove koje se bave ovim pitanjem.

Preciznije, to su: predstavnici Ministarstva životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Uprave za šume, Instituta za šumarstvo, Šumarskog i Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predstavnici nacionalnih parkova i ostalih zaštićenih područja u Srbiji, JP Srbijašume i nevladinog sektora koji se bavi ovom problematikom, osim pomenutog Društva za zaštitu i proučavanje ptica koje sada medijima šalje netačne informacije.

Privilegovani kupci

Šuma koja se "po zakonu" seče na Kopaoniku, Goliji, Mokroj Gori, Mojstirko-draškim planinama, Goču i drugim delovima Srbije uglavnom se prodaje na tenderu i u velikim količinama. Obično je kupuju strugare i pojedinci bliski vlastima ili rukovodstvu Srbijašuma koji imaju dobre veze, ali i novca da avansiraju seču i po nekoliko hiljada kubika....

Istina je samo da je Javno preduzeća Nacionalni park Kopaonik aktivno učestvovalo u sprovođenju dogovorenih mera i aktivnosti na sanaciji posledica bolesti sušenja šuma, nikakvih prekoračenja, nedozvoljenih radnji ili štetnih poteza nije bilo, svu dokumentaciju dostavićemo i Društvu za zaštitu i proučavanje ptica koje nas bez razloga proziva i optužuje - ističe se u saopštenju JP Nacionalni park Kopaonik.

- Nijedno stablo u nacionalnom parku nije posečeno bez stručne doznake, kao i nadzora republičkog šumarskog inspektora i republičkog inspektora za zaštitu životne sredine. Otklanjanje posledica bolesti sušenja šuma je u finansijskom pogledu vanredan trošak i ni u kom slučaju nije prihod našeg javnog preduzeća - naglašava dr Bojan Milovanović, direktor JP Nacionalni park Kopaonik i podseća da se slične aktivnosti na sanaciji bolesnih šuma sprovode u nacionalnim parkovima širom Erope i da seča bolesnih stabala na Kopaoniku nije nikakav izuzetak.




 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online